No jak wszędzie

mają i "państwowe" i prywatne i jest tego sporo. I niestety nie ma wspólnego biletu na wszystko więc można się trochę pogubić za pierwszym razem.
Z lotniska dojedziesz i taniej - NEX jest najdroższy ale nie jedyny - są inne pociągi, są autobusy - na luzie, bez pośpiechu

jak sie ma JR Pass i mieścisz się w terminie jego wykorzystania, to pojedziesz w cenie, ale też nie każdy pass obejmuje dojazd na lotnisko. Do transportu tam warto sie trochę przygotować i zdecydować co jest dla Ciebie kluczowe. Za pierwszym razem byłam trochę zdezorientowana, chociaż trochę o tym poczytałam. I tak sie składa, że ani razu nie używałam passa na dojazd z/na lotnisko, a jechałam i NEXem i innymi pociągami i autobusem. Najlepiej podpowiadają mapy googla jeśli chodzi o czasy i ceny - tam to wszystko się sprawdza idealnie.
Jeśli nie chcecie robić sobie żadnej dalszej wycieczki shinkansenem, to wg mnie nie warto brać passa. Można oczywiście pojechać w tą i spowrotem do Osaki jednego dnia, popatrzeć trochę na kraj poza Tokio z okna pociągu. Kolega kiedyś dawno temu wybrał się tak do Osaki tylko na pizze

Ale jeśli nie chcecie sie wypuszczać dalej niż do Jokohamy, to wg mnie nie warto.
Jak szarośc potrafi ucieszyć