Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Juzia 10:29, 09 gru 2024

Kordina napisał(a)
Sylwia, co Ty dziś taka czarnowidząca jesteś? i straszysz

Też zauważyłam
Jak nie kable bez peszli to jakieś robactwo w wieprzowinie

Kable w betonie nie muszą być w peszlach. Po to są projekty instalacji żeby potem wiedzieć gdzie można ewentualnie wiercić.
A Karola to w ogóle fotki porobiła, więc zagrożenie prawie zerowe
Kontonaogrod 10:38, 09 gru 2024

No i mam czujnik taki który buczy jak szalony jak się nim pojeździ po ścianie i napotka kabel (już po tynkach)

Cieszę się że coś się ruszyło na budowie, bo opóźnienie spore, zima za pasem, fajnie byłoby ogarnąć ściany i posadzki i tylko czekać aż to powysycha wszystko
Kontonaogrod 11:14, 09 gru 2024

Kupiłam wycieczkę jednodniową z Tokio do paru parków, punktu widokowego na górę Fuji i onsenu (2h w gorących źródłach na wolnym powietrzu, przygoda dla golasów

Bo koszt na osobę ze wszystkim, za całodniową wycieczkę zorganizowaną (9,5h) jest niższy niż same bilety na pociąg tam i z powrotem więc nie ma się co zastanawiać. Z opcją bezkosztowej rezygnacji do 24h przed wycieczką.

Skończę robić notatki nt Tokio i poczytam o Filipinach i jak tam się dostać z lotniska do hotelu i co jest do zobaczenia w okolicy

Kury przeniesione do igloo, wczoraj temperatura koło zera a w igloo plus 8 mimo uchylonych 2 okien. Przynajmniej mają sucho, nie brodzą w błocie i lodowaty wiatr do nich nie dociera. Tylko nudzą się przeraźliwie
UlaB 14:54, 09 gru 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Kupiłam wycieczkę jednodniową z Tokio do paru parków, punktu widokowego na górę Fuji i onsenu (2h w gorących źródłach na wolnym powietrzu, przygoda dla golasów

Bo koszt na osobę ze wszystkim, za całodniową wycieczkę zorganizowaną (9,5h) jest niższy niż same bilety na pociąg tam i z powrotem więc nie ma się co zastanawiać. Z opcją bezkosztowej rezygnacji do 24h przed wycieczką.

Skończę robić notatki nt Tokio i poczytam o Filipinach i jak tam się dostać z lotniska do hotelu i co jest do zobaczenia w okolicy

czyli nie planujesz wycieczek kolejowych - ok
bez JR passa faktycznie mało się to opłaca
udanego
Kontonaogrod 15:08, 09 gru 2024

Niestety, bo za krótko tam jestem. Samo Tokio + jednodniowa wycieczka pod. I tak mam kartkę A4 zapisaną rzeczami do obejrzenia

Myślę za to nad 5dniowym "Greater Tokyo Pass" https://greater-tokyo-pass.jp/en/
175 zł i wszystkie pociągi/autobusy/metro w Tokio na 5 dni. Albo karta prepaid (Suica/Pasmo) - cholera wie ile będziemy tam jeździć
UlaB 16:57, 09 gru 2024

yyyyy, chyba nie wszystkie? "Go anywhere by private railway or bus" czyli nie działa na pociagi Japan Railway i na metro metropolitan bo to nie są prywatne firmy (masz w opisie gdzie ten pass nie działa).

Jeśli coś brałam to z Japan Railway, ale to ma największy sens gdy zaplanujesz jakieś wypady shinkansenem. Suica/Pasmo to normalne prepaidy i nic to nie zmienia w kosztach przejazdu. Ogólnie miałam poczucie, że zbiorkom nie jest tam wcale drogi (oczywiście poza shinkansenami, wtedy pass ma bardzo duży sens). Ale tam jest sporo różnych operatorów - dlatego Cię pytałam gdzie nocujesz i czy już rozgryzłaś system transportowy.

Jeśli chcesz jechac gdzieś poza Tokio, to warto też popatrzeć na pass JR. Tylko on jest wyłącznie na japan railway, żadne prywatne i odwrotnie - to co pokazałaś nie działa w japan railway. Sporo ludzi bierze pass JR i aktywuje go na Naricie, żeby pojechać do miasta NEXem - ja akurat ani razu tak nie zrobiłam, jakoś mi sie nie składało. Czytałaś o passach JR? Może któryś by Ci podpasował (dobrze jest mieć blisko stacje JR, to wtedy ma sens, bo na metrze JR pass też nie działa). Stronka - gdybyś nie znała: https://www.jreast.co.jp/multi/en/pass/ (tylko JR East, bo jak rozumiem dalej się nie wybierasz).
Kupujesz esima do netu czy zamawiasz tam jakiś router?
Kontonaogrod 07:48, 10 gru 2024

Nie kupuję JR Pass bo nie będę nigdzie jeździć, więc nie ma to sensu. Poczytam o tych innych, dzięki.
Ten który znalazłam najwyraźniej też sensu nie ma bo aż tyle jeździć nie będziemy pewnie jednorazowe przejazdy będziemy kupować i to tyle.

Mieszkamy w Shinjuku, 3 przystanki na północ od Shinjuku Station.
Airalo e-sim w planach.

Miłego dnia!
Kontonaogrod 08:21, 10 gru 2024

Choć z drugiej strony ten mój pass za 5 dni to 6500 jenów, a samo do miasta i na lotnisko z powrotem kosztuje 5000 jenów z dedykowanym "pass-em", a normalnie też 6500 jenów:

https://www.jreast.co.jp/multi/en/pass/nex.html

czyli wszystko co poza tym byśmy pojeździły jest "gratis" ???

Nie mam pojęcia. Myślałam że obowiązuje na metro - ale w tym opisie nie ma o tym słowa. Więc chyba raczej odpada.
Trudno ogarnąć czym się tam jeździ - chyba będziemy płacić "na bieżąco", i z głowy.

Spytałam mailowo gościa od którego wynajmujemy mieszkanie. Zobaczymy co odpisze - czy kupować jakiś pass czy sobie darować i płacić za pojedyncze bilety na bieżąco.
Kontonaogrod 10:09, 10 gru 2024

Szarość widzę

UlaB 11:18, 10 gru 2024

No jak wszędzie mają i "państwowe" i prywatne i jest tego sporo. I niestety nie ma wspólnego biletu na wszystko więc można się trochę pogubić za pierwszym razem.
Z lotniska dojedziesz i taniej - NEX jest najdroższy ale nie jedyny - są inne pociągi, są autobusy - na luzie, bez pośpiechu jak sie ma JR Pass i mieścisz się w terminie jego wykorzystania, to pojedziesz w cenie, ale też nie każdy pass obejmuje dojazd na lotnisko. Do transportu tam warto sie trochę przygotować i zdecydować co jest dla Ciebie kluczowe. Za pierwszym razem byłam trochę zdezorientowana, chociaż trochę o tym poczytałam. I tak sie składa, że ani razu nie używałam passa na dojazd z/na lotnisko, a jechałam i NEXem i innymi pociągami i autobusem. Najlepiej podpowiadają mapy googla jeśli chodzi o czasy i ceny - tam to wszystko się sprawdza idealnie.
Jeśli nie chcecie robić sobie żadnej dalszej wycieczki shinkansenem, to wg mnie nie warto brać passa. Można oczywiście pojechać w tą i spowrotem do Osaki jednego dnia, popatrzeć trochę na kraj poza Tokio z okna pociągu. Kolega kiedyś dawno temu wybrał się tak do Osaki tylko na pizze Ale jeśli nie chcecie sie wypuszczać dalej niż do Jokohamy, to wg mnie nie warto.

Jak szarośc potrafi ucieszyć