Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 09:12, 03 gru 2024

Hydraulik kładzie dziś rury od rekuperacji na poddaszu. We czwartek przyjedzie tynk na 2 paletach. Po tynkach płytkarz (sąsiad) wpadnie obejrzeć łazienki. I cały parter będzie w tych samych płytkach. Po wylewkach trzeba się będzie za nimi rozejrzeć (i rozplanować łazienki). Co gdzie będzie już wiemy, jakie płytki gdzie - jeszcze nie. Tu na strychu mam ok. 8m2 marmurowych 80tek, pewnie je wykorzystam na ściany w najmniejszej łazience. A do pozostałych kupimy coś równie mało starzejącego się (taką przynajmniej mam nadzieję).

W sobotę jedziemy do lokalnego tartaku ulicę dalej obejrzeć boazerię (haha) bo wymyśliłam sufity na poddaszu zrobić samemu. I mi się marzy taki wakacyjny klimat domu na wsi (??) nie wiem jak się będzie miała ta boazeria do raczej nowoczesnych mebli (??) choć może bardziej klasyczne będą - fronty w lakierze/połysku i tak mi się nie podobają. Zabierzemy stąd białe klasyczne regały Billy z IKEA, mam nadzieję to wszystko jakoś ze sobą zgrać (haha).

Namierzyłam firmę w Suchej Beskidzkiej robiącą meble z drewna, jak będzie bliżej wykończenia i wysychania domu to może brakujące elementy tam zamówię
Kontonaogrod 08:55, 05 gru 2024

Tynki

Kontonaogrod 12:07, 05 gru 2024

Ukraińcy tynkarze przywieźli wczoraj wieczorem 9 palet tynków, dzisiaj wpadli na chwilę i niby jutro mają zacząć. Zobaczymy.

Wylewkarz umówiony na rozkładanie styropianu ok. 20go grudnia. 1400zł za rozłożenie styropianu - wydaje mi się dużo? Choć z drugiej strony to 2 dni chodzenia na czworakach w temperaturze w okolicy 0 stopni, dla 2 osób. Raczej zapłacę zamiast brać dni urlopu...

Dziś spędziłam godzinkę na budowie porządkując trochę. Wyniosłam stertę pustaków na zewnątrz, styropian, 2 worki odpadów drewna które czekały aż je Tato zabierze (teraz czekają w szopie)

Powoli do przodu
Kordina 16:34, 05 gru 2024

Same tynki to już image domku baaardzo wyładnią
Kontonaogrod 17:31, 05 gru 2024

I wylewki jak będa to już prawie TO
Tess 00:45, 06 gru 2024

Kontonaogrod napisał(a)

W sobotę jedziemy do lokalnego tartaku ulicę dalej obejrzeć boazerię (haha) bo wymyśliłam sufity na poddaszu zrobić samemu. I mi się marzy taki wakacyjny klimat domu na wsi (??) nie wiem jak się będzie miała ta boazeria do raczej nowoczesnych mebli (??) choć może bardziej klasyczne będą - fronty w lakierze/połysku i tak mi się nie podobają. Zabierzemy stąd białe klasyczne regały Billy z IKEA, mam nadzieję to wszystko jakoś ze sobą zgrać (haha).

Boazeria na suficie fajna sprawa. Planujesz ją jakoś pomalować, zabezpieczyć? Bo naturalne drewno pochłania światło. Co powoduje, że w pomieszczeniu jest ciemno. Poza tym z czasem drewno ciemnieje, przez co jest mniej ładne i wnętrze jest ciemne.
Mam w domku letniskowym naturalne drewno od ponad 20 lat, to wiem. Powinniśmy coś z nim zrobić, ale nie mogę się zdecydować co.
Kordina 01:20, 06 gru 2024

Biała lekierobejca, która nie zakrywa słojów drewna a równocześnie rozjaśnia wnętrze i są nie tylko białe, ale różne
Kontonaogrod 06:38, 06 gru 2024

Planujemy pomalować najpierw, coś przeźroczystego pewnie (wosk?)
Mój tato był stolarzem całe życie. Jak byłam mała mieliśmy boazerię na suficie, sosnową, zrobiła się żółta z czerwieniejącymi fragmentami hehe

Chcę kupić świerkową - bledsza, bez sęków, no i się lepiej starzeje. Mam nadzieję wyjdzie nam tak jak w planie i nie będę jej przeklinać za jakiś czas
Chcę efektu domku letniskowego- no i sami zrobimy. Karton gipsów musielibyśmy się nauczyć lub zapłacić komuś a kasa na wykończeniu, stąd taki pomysł

Na parterze będzie "normalnie", wszędzie tynki - na ścianach i suficie. Na piętrze po ociepleniu dachu i stropy zrobimy okładzinę z boazerii - na suficie, ściany będą normalnie otynkowane i pomalowane na biało. Czekam - mamy narzędzia i czas, moglibyśmy to robić, ale najpierw tynki, potem wylewki, potem musi to wszystko wyschnąć... więc może koło kwietnia za to się zabierzemy
AgataP 08:12, 06 gru 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Planujemy pomalować najpierw, coś przeźroczystego pewnie (wosk?)
Mój tato był stolarzem całe życie. Jak byłam mała mieliśmy boazerię na suficie, sosnową, zrobiła się żółta z czerwieniejącymi fragmentami hehe

Chcę kupić świerkową - bledsza, bez sęków, no i się lepiej starzeje. Mam nadzieję wyjdzie nam tak jak w planie i nie będę jej przeklinać za jakiś czas
Chcę efektu domku letniskowego- no i sami zrobimy. Karton gipsów musielibyśmy się nauczyć lub zapłacić komuś a kasa na wykończeniu, stąd taki pomysł

Ja mam boazerię na poddaszu, pobielona rozwodnioną farbą akrylową, by było widać słoje. Kilka lat - nie ciemnieje cały czas piękna.
U mnie nie dało się wnieść na górę płyt kg stąd pomysł na drewno. Jeśli chcesz zrobię zdjęcie jak to wygląda
Kontonaogrod 08:14, 06 gru 2024

Super! Wrzuć foty