Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 14:35, 22 mar 2025

Po grabiłam trochę za domem. Kopiasta rączka wyciętych bylin i wygrabionych traw i liści. M ściął budleje, wczoraj Monty to robił w ramach prac na weekend
Fajnie jak znów można oglądać gardener’s world. Nie lubię zimy, jednak

Przywlokłam taczkę doniczek z przebiśniegami i przylaszczkami. Kwitną ale nie widziałam na nich pszczół. Wezmę je jutro na działkę albo jeszcze dzisiaj bo mam jajka do podwiezienia koleżance i benzynę do kupienia do kosy spalinowej. Więc może skoczę jeszcze.

Piękna pogoda, cudna wiosna
Kontonaogrod 16:29, 22 mar 2025

Po grabiłam trochę warzywnik, wyrównałam kawałek zryty przed zimą, wypieliłam bo chwasty rosną u nas najlepiej ze wszystkiego

Wysadziłam paletkę cebuli która rosła w tunelu. Wysiałam buraczki, sałatę i cebulę. Cebula stare nasiona więc może wcale nie wzejść.

Dużo innych nasion przygotowałam ale może następnym razem żeby siać muszę wyrosnąć geabismi najpierw i wypielić, więc s 8-10m2 na raz - ciąg dalszy jutro może.

Na rozsadę chce wysiać jarmuż i Cavolo nero, bo to musi podrosnąć żeby pikować. A e kwietniu dobrze byłoby mieć sadzonki więc chyba trochę się spóźniłam.

W ogrodzie frontowym w linii po rozplenicach wysadziłam kapustę z rozsady i pory buahaha będzie ciekawy ogródek przed domem w tym sezonie ale jak na być pusto to czemu nie?

Zapakowałam auto doniczkami z przylaszczkami, przebiśniegami i liliami martagon. Jutro wykopie piwonie, czosnki i ranniki i pojadę na górkę posadzić. Przyszły tydzień ma być mokry więc dobrze się składa, bo nie podlewam
Kontonaogrod 18:21, 22 mar 2025

UlaB 18:40, 22 mar 2025

Chcesz powiedzieć ze dzisiaj tyle wykopałaś, zakopałaś i potem jeszcze tyle grabiłaś? Szacun. Nieźle. Ja wyczyściłam jeden kąt (podcinanie iglaków, grabienie igieł, liści, przycinanie trzmieliny, barwinka), a potem układanie folii, legarów i desek na podłodze pod wiatą. Ledwo żyjemy jutro mamy zamiar wywieźć trochę towaru na działkę. O ile wstaniemy bo niby lekka praca z dechami, ale ciągłe kucanie, schylanie się itd i czuć plecy, pośladki i uda .
Kontonaogrod 19:01, 22 mar 2025

Lekka praca z dechami to oksymoron Ula

Też nieźle podziałaliście gdyby nie obiad i pół filmu żeby złapać oddech zawiozłabym to co mam w aucie na działkę. Ale zrobiło się ziiiiimno. Jutro też jest dzień

9 piwonii do wykopania i pewnie ze 100 czosnków

Młoda posadziła dziś drewnie w charakterze przyszłego żywopłotu na końcu warzywnika. Ukorzenione patyki sprzed roku. Zostało miejsce na 11 (zielony dereń flaviramea), jutro obetnę parę gałęzi i wetknę w dziury mam nadzieję się ukorzenia

Ma padać też jutro więc zobaczymy ile zrobimy, bez słońca i 13 stopni maksymalnie, więc już nie będzie tak fajnie. No ale wiosna musi mieć czas się rozkręcić
DariaB 19:46, 22 mar 2025

Taaa to się nazywa nigdy nie pracowałam fizycznie hihi.
Ładne te płytki! Montyego oglądadacie na BBC? Vpn się łączycie? Próbuję rozkminić jak w PL oglądać BBC. Ten ich player jest płatny czy wystarczy vpn ogarnąć?
Kontonaogrod 19:49, 22 mar 2025

M ma VPN. Żeby oglądać BBC trzeba mieć adres w Anglii i numer konta w angielskim banku. Nie wiem czy da się to ogarnąć bez tego.

Nigdy nie pracowałam fizycznie. Tylko w ogródku ryję a chwilowo w dwoch
Wafel 00:25, 23 mar 2025

Niezła robota!
Kontonaogrod 09:12, 23 mar 2025

Wykopałam piwonie, parę ciemiernikow, jadę na działkę sadzić.

Może się wyrobię przed deszczem. Na razie chłodno i pełne zachmurzenie. Auto pełne a nie chce doładować żeby Rosliny się nie połamały.

Miłego dnia
Kontonaogrod 10:39, 23 mar 2025

Wykopki posadzone

To czeka bo większość w doniczkach więc może ale przewiezione na nową działkę . Coraz mniej roślin do przeniesienia mi zostało

Posadzone, blado wygląda, ale jak na ścieżkach wyłożę włókninę i całość wysciolkuje zrebkamipowinno wyglądać lepiej zwłaszcza jak drzewa i krzewy wypuszczą liście

Ciemiernikow jeszcze tam dosadzę - dookoła każdego drzewa / krzewu - pewnie ze 30 sztuk, ale jak zaczną przekwitać bo póki co pełno na nich pszczół