Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Makao 11:22, 19 kwi 2025

Kordina napisał(a)

Co roku ginie 50-70 % uli, nie wiadomo z jakiego powodu dokładnie

To ciekawe. Dobrze wiedzieć na przyszłość bo też chcemy mieć swój miodek ale dopiero za rok ruszamy więc mam szas na naukę
Makao 11:26, 19 kwi 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Miałam czas robić foty bo czekałam na gościa z wiórkami

Mam kolejną górę dla pana Mirka do rozwiezienia wokół borówek. Policzyłam, 55 żywych

Skąd zamawiasz zrębki? Z tartaku?

Masz 55 borówek? Szaleństwo

No a piwonii to Ty też masz sporo.
Kontonaogrod 13:21, 19 kwi 2025

Nie wiem czy bym się bawiła w pszczoły jeszcze raz z tak marnymi wynikami. Kupa pieniędzy w to poszła a miodu zero no co roku Pszczoly nie zimują i kupujemy nowe

Zrębki od gościa który ma firmę związaną z utrzymaniem zieleni. Kosz na wysięgniku i piłę spalinową i rebak
Kontonaogrod 13:26, 19 kwi 2025

Trawa koszona tydzień temu - mlecze jeszcze wtedy nie kwitły

Rodki się zbierają

Na podjeździe stoi paleta z płytkami. Te z wierzchu schowałam pod dachem a te poproszę by pan Mirek mi podwiózł bliżej domu. Są zafoliowane folia termozgrzewalna więc powinny zostać suche.

Ponosiłam kleje do domu. Wypieliłam część górnego tarasu z piwoniami. M skosił 3k i święta
Makao 13:47, 19 kwi 2025

Szef męża ma pszczoły i nigdy nie słyszeliśmy od niego żeby co roku 70% tracił. Zwykle jak jakiś ul mu padł to on wiedział jaki błąd popełnił. Do tej pory powiększał ilość uli. Gdyby takie straty miał to raczej nie szedł by w rozwój.
No jestem zaskoczona.
Kontonaogrod 14:12, 19 kwi 2025

Pewnie nie wszyscy tracą Pszczoly. Gosc od którego je kupuje - ojciec kolegi z klasy z podstawówki, mieszka ulicę obok moich Rodziców i też co roku ma jakieś straty mniejsze lub większe. Teraz emeryt ale był dyrektorem związku pszczelarskiego regionu więc chyba wie co robi. Trzyma Pszczoly z kolegą i rok temu u niego padło kilka uli a koledze wszystkie 17 sztuk. Na sąsiadujących działkach. Pszczoly traktowane, leczone i karmione identycznie. Mówi że cały głupi jest i nie wie.

A mi było głupio zamawiać kolejne Pszczoly ukatrupiwszy poprzednie od niego..,
Kontonaogrod 15:54, 19 kwi 2025

Figi

Szparagi

Pogoda boska
Makao 15:54, 19 kwi 2025

Nie znam się. Dopiero będę zaczynać przygodę z pszczołami więc i tak nic nie podpowiem.
Oby nasze tak nie padały a jeśli już to nie w takim wymiarze
Znajomy z sąsiedniej gminy ma 50 uli i powiedział że wszystkiego nas nauczy. Jego pasieka rozrosła się do 70 uli ale stwierdził że to za dużo i zlikwidował 20.
Mam też kontakt z dziewczyną która ma dwa ule na własne potrzeby od kilku lat i też nie wspominała nic że jej coś padło.

Na prawdę liczę że nam też się uda to ogarnąć jak im. Na początek dwa ule do nauki a potem się zobaczy.
Teraz to jestem mega wystraszona i trzeba będzie się przyłożyć pilnie do nauki
Kontonaogrod 16:09, 19 kwi 2025

Może w Waszym rejonie nie ma tego co morduje Pszczoly tutaj..

Trzymam kciuki jest trochę do nauki a potem są wyjątki od reguły. Ja już nic nie rozumiem, nie ogarniam, poddałam się. Dobrze że to nie moje psxczoly tylko M

Kur też bym już nie miała ale kurniki i cały sprzęt są, więc się to kula…
Kontonaogrod 16:20, 19 kwi 2025

Dwie taczki chwastów -tutaj -dzisiaj. Celuje w jeszcze minimum jedną może dwie

Widły i największe chwasty - z jednej strony granicy przez płot przechodzi trawa. Z drugiej strony pokrzywy. Zawsze coś Ale od razu się na rabatach przejaśnią jak się wykopie te największe kępy. Kolejne już łopatka i ręcznie na kolanach