Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 07:29, 09 lip 2025

Ojtam jeść nie woła, troszkę kasy zainwestowane. Papiery uaktualnię a co potem się zobaczy
veva 10:02, 09 lip 2025

Gratulacje Dziewczyna szybsza od światła
Juzia 10:12, 09 lip 2025

UlaB napisał(a)
Czekaj, gdzies niedawno pisalas ze masz juz dosyc budów i chcesz skonczyc tą swoją i miec spokoj. Acha

A nie mówiłam?

Też wiedziałam, że nie wytrzyma
Kontonaogrod 10:18, 09 lip 2025

haha

Na serio mam przesyt, zwłaszcza że bałagan tu na miejscu rozgrzebany, ocieplenie w środku nie skończone, sufitów dalej robić nie można, na zewnątrz zaczęta jedna ściana i czeka. Na ekipę, aż przestanie padać codziennie. Ale kiedyś tam dotrzemy a we wrześniu musimy się przeprowadzić, oby było bliżej wykończenia niż teraz

A co potem się zobaczy, trochę niechcący ale mam kolejną budowę w planie na to wygląda

Za to kierbud mieszka na tej samej ulicy więc zaproponuję mu bycie inwestorem zastępczym, bo mam tam ponad godzinę jazdy w jedną stronę i doglądać budowy nie będę. A działeczka malutka, problemy z sąsiadami jak w banku, lepiej żeby to lokals ogarnął
Kontonaogrod 10:19, 09 lip 2025

veva napisał(a)
Gratulacje Dziewczyna szybsza od światła

dzięki strach się bać
Makao 12:00, 09 lip 2025

Za taką cenę to też bym brała bez zastanowienia. Jeszcze jak media są to już cena jak sprzed 20tu lat.
Teraz kuzynka ma uzbrajać działkę bo nic nie ma i jest zszokowana bo media będą ją kosztować cenę wybudowania domu. Nie spodziewałam się że tyle teraz kosztuje doprowadzenie mediów do działki.

Gratulacje. To jak prezent od losu
Kontonaogrod 12:04, 09 lip 2025

Działka nie jest uzbrojona, ale przez nią w granicy idzie woda, a reszta jest w drodze po jednej lub drugiej stronie - uzbrojenie będzie kosztować dodatkowo, ale bez przesady - bo ine trzeba tego ciągać. I powiat jest Myślenicki a nie Krakowski więc może trochę lżej - Kraków już trenowałam 2x Póki co tylko prąd będę podłączać (2-3 tys. zł), a resztę za x lat

Może ta kuzynka musi robić np. przepompownię ścieków, albo rozbudowę sieci gazowej? Lub wodnej? Bo ma daleko do sieci - kilkadziesiąt metrów? To wtedy kosztuje bo robi się na swój koszt (i to rozwojowo, duże średnice rur), a potem w gratisie oddaje gminie
sylwia_slomc... 12:05, 09 lip 2025

Jak spuszczają wodę ze zbiornika Dobczyckiego, albo jak idzie fala na Rabie to ta działeczka bezpieczna jest? Bo ta cena zastanawiająca i to, że ktoś w końcu nie budował jednak... i sorry, że wątpliwości mam, ale to już spowodowane traumą po zalaniach u nas.
Wiem np, że nad Rożnowskim jak wodę zbierają, a potem spuszczają to część działek tylko sezonowo pod pola namiotowe się nadaje, a część roku zalane , albo bez dojazdu bo droga pod wodą. Już nieraz jak szła powódź to i domki letniskowe pozalewane były. Stąd moje obawy. Trochę specyfikę terenów w Dobczycach znam dlatego pytam. Niby działają budowlana z pozwoleniem powinna być bezpieczna. Ale jeśli ktoś za to pozwolenie wziął w łapę to niekoniecznie, a i tak bywa.
Kontonaogrod 12:25, 09 lip 2025

Sprawdziłam. Będzie ok po obu stronach są sąsiedzi, nigdy ich nie zalało. Staruszkowie, pewnie gdyby byli młodsi byliby zainteresowani powiększeniem własnych (wąskich) działek. Przy drodze asfaltowej na "górce".

Właściciel ma tyle nieruchomości że się w nich gubi. Dał mi mapkę i umowę z gazownią od innych działek i mieszka w UK, wykańcza mieszkania w Krakowie, potem nimi handluje, teraz mu zabrakło kasy żeby zapłacić robotnikom więc wylosował małą działeczkę i że budować nie będzie (ani zostawać w PL), to ją sprzedał. Mi
Dwa dni od wystawienia ogłoszenia obejrzałam i zadatkowałam kupił ją 7 lat temu od jakiejś kuzynki za 20parę tysięcy więc coś na tym zarobił ale pewnie mógłby dużo więcej, plus inflacja. Zwłaszcza gdyby jednak budował i sprzedał SSZ albo deweloperski ten domek (ale nawet nie wiedział czy to pozwolenie na budowę jest jeszcze ważne).

Cenę opuścił bo działka mini, budowałam już na 5 arach a tu są tylko 3. Na dom to się słabo nadaje bo po prostu mało miejsca, więc planowałam domek letniskowy bo nad zalew rzut beretką. A tu się okazuje że dom jednorodzinny - mały bo 92m2 - ale jednak, zaprojektowany z pozwoleniem. W granicy, z ogniomurem, i będzie wyglądał jak z "d..." w otoczeniu tych drewnianych chat... Jakby się nie dało to by pozwolenia nie było, myślę.

Tu lokalizacja - Raba wychodzi z północno-wschodniej części zalewu i płynie na północny wschód, jakieś 5km od tej działki.

sylwia_slomc... 12:46, 09 lip 2025

Jak na górce to raczej spoko. Dobrze, że sprawdziłaś wcześniej i popytałaś. Cieszę się, że ok jest
Przez Stadniki do babci jeździmy czasem, bo jest jeszcze inna droga I chyba w Stadnikach jest wątek " Chatka Baby Jagi" jeśli się nie mylę