Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 10:11, 08 sty 2015

malkul napisał(a)
Aga powiedz mi pisałaś kiedyś że od ciotki dostałaś nasiona papryki, którą nazywają pomidorowa lub jabłkowa. sprawdziły się? ja jak na razie to najbardziej lubię niezawodną i smaczna ożarowską, ale siedzę dziś nad nasionami i musze wiedzieć.

Gosia, siejemy ją co roku, bo drugiej takiej jeszcze nie namierzyliśmy jeśli chodzi o grubość ścianki. Ciocia sieje większość właśnie tej, ale ja ciągle szukam ideału Pomidorowa jest niskim krzakiem i przez to ma małą wydajność jak dla mnie. To jej największa wada. Dla mnie jedyna. Ożarowska już kiedyś pisałam, dostaje jakiejś choroby w niektóe lata i jest w cętki, wtedy połowę papryki trzeba wykrajać i też kiszka.
Zaraz poszukam zdjęcia. Kiedyś pokazywałam wnętrze pomidorowej. Edytuję jak znajdę.
EDIT: Mam zdjęcia https://www.ogrodowisko.pl/watek/1184-wszedzie-pieknie-ale-u-siebie-najlepiej?page=399#post_1
Jednak na zdjęciach aż tak nie widać różnicy. Ta pomidorowa potrafi mieć tak grube ścianki, że w środku już nie ma wolnej przestrzeni.
malkul 10:16, 08 sty 2015

a pod jaką nazwą szukac tej jabłkowej i pomidorowej?
agniecha973 10:19, 08 sty 2015

Gosia, jabłkowa to nie to, gdzieś kiedyś dochodziłam prawdy. Trzeba szukać w opisach "papryka typu pomidorowego". Te nasze były z własnych zbiorów, więc nazwa nieznana. Coś mi kołacze, że znalazłam jakąś podobną o nazwie Aleksander/Aleksandra, ale nie mam pewności. Trzeba szukać.
malkul 10:23, 08 sty 2015

ok dziękuję
agniecha973 10:25, 08 sty 2015

Tak na szybko wyskoczyło mi - Aleksander, Oleńka i Topgirl. Ale musisz poczytać, która lepsza. Kurcze, zmobilizowałaś mnie do przeglądu nasion.
malkul 10:35, 08 sty 2015

ciesze sie
agniecha973 10:40, 08 sty 2015

Mala_Mi napisał(a)
Ktoś tu mnie wspomina...... Maki krótko kwitną. Ale to mi nie przeszkadza, przeszkadzają mi wielkie liście. Potem robi się to brzydkie i zostaje na resztę sezonu wyrwa. Gęsto nie da się obsadzić innymi roślinami, bo jak rośnie za gęsto to łapie choroby grzybowe. Maki raczej nadają się na wielkie rabaty. Ja swoje piękne maki wyciepałam ze skalniaka.... upchnęłam gdzieś w kacie i tam marnieją (źle znoszą przesadzanie i glinę).. i czekam na natchnienie co z nimi dalej o ile nie padną wcześniej.

No właśnie, jak nie urok, to... Zobaczymy co u mnie z tego wyjdzie.
agniecha973 10:46, 08 sty 2015

popcarol napisał(a)
Aga, ale cudna choinka! I te ogródkowe z cyprysików - hand made??
Papryki jeszcze nie siejecie? W lutym?
pozdrawiam!!

Dzięki. Choinkę jak postawiliśmy, chciałąm wyrzucić, bo za mała i nieforemna. Palma ją w tym roku zdecydowanie przytłoczyła. Wszyscy odwiedzający na dodatek wpędzali mnie w te same myśli, bo każdy mówił - ale macie w tym roku małą choinkę... U mnie jest dużo miejsca na choinkę, bo to cały wykusz, więc śmiesznie wygląda jak zajmuje tylko 1/3.
Cyprysikowe sama udziergałam. Owijałam wokół patyka drucikiem i udało się. W sumie bardzo proste to było.
My mamy namiot foliowy, więc możemy siać paprykę i pomidory wcześniej.
Pozdr.
agniecha973 10:48, 08 sty 2015

Magda70 napisał(a)

Cudny....mam go w inspiracjach...tylko miejsca w ogrodzie nie mam.

Może i dobrze, bo on śliczny przez chwilkę, więc niech zostanie na zdjęciu.
Magda70 10:54, 08 sty 2015

agniecha973 napisał(a)

Może i dobrze, bo on śliczny przez chwilkę, więc niech zostanie na zdjęciu.

Ale kusi swoim pięknem...