Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

olaw 21:53, 08 sty 2015

Wpadłam i ja w temat nasionek pomidorków i papryczki, przegląd zrobiłam i czekam ...a kiedy siejesz bo też mam tunelik foliowy?
gusiarz 21:55, 08 sty 2015

Na takiego maczka chętnie bym się skusiła... ale gdzie tę odmianę kupić?
agniecha973 22:05, 08 sty 2015

Na początku lutego posieję paprykę, a w drugiej połowie pomidory.

Aga, nie mam pojęcia, gdzie go kupić. Ja swojego kupiłam na all podstolecmarek.
agniecha973 23:12, 08 sty 2015

https://www.pinterest.com/pin/196891814935349728/
Madzenka 06:29, 09 sty 2015

Lubię maki.... u innych w ogrodzie...
Co roku myśle czy się nie skusisć ale nieudana znajomość z nimi odwodzi mnie od nich na rzecz piwoni, zwłaszcza źe też kwitna w maju
Bogdzia 22:32, 10 sty 2015

agniecha973 napisał(a)

https://www.pinterest.com/pin/196891814935349728/

Piękne ale i maki i przywrotnik po kwitnieniu do niczego . Jednak ten widok , cudny.
agniecha973 22:57, 10 sty 2015

Ja się skusiłam, zobaczymy co będzie. Wsadziłam między trawy, może jakoś się pogodzą. Obadamy. A zdjęcia wiadomo, zawsze robione w najkorzystniejszych momentach.
Madzenka 11:51, 11 sty 2015

Aguś jak długo kwitną maki? Bo ja kojarze że bardzo krótko ?? Kocham maki ale u mnie w starym ogrodzie byly jakies chimeryczne i szybko wygniły..

I przybiegłam z pytaniem czy do kielkowania nasion kupujesz jakieś specjalne podłoże?
Napisz mi tez prosze , czy w skrzynkach warzywnych powinnam przekopać ziemie z ubieglego roku (była fatalna z worków, jak torf) i dodać rodzimej gleby z ogrodu? Kompostu mam zbyt mało, może na wierzchnią warstwe?
agniecha973 12:23, 11 sty 2015

Mrzena, dokłądnie nie wiem, bo miałam maka ze trzy lata nie wiadomo skąd. Nagle wyrósł i oczarował pięknymi kwiatami. Później znikł, ale ja się śmieję, że znikł przez teściową. On rósł na brzegu rabaty na styku z trawnikiem, jak się posiał, tak rósł i ja mu w tym nie przeszkadzałam. ALe jednego roku teściowa stwierdziła, że się biedak tak marnuje wylegając na trawnik i wbiła mu patyka, przywiązała sznurkiem (brrr... nie cierpię przywiązanych roślin) i miał rosnąć w pionie. Chyba się to makowi nie spodobało, bo w następnym sezonie już go nie było. Tak więc doświadczneie mam niemal zerowe. Zobaczymy co będzie z tymi Bolero. Posadziłąm wśród trawek perłówek.

Co do ziemi, to ciężko mi coś doradzić, bo my tak nie kombinujemy. Mamy ziemię zastaną i na niej uprawiamy. Dorzucamy obornika, siejemy nawozy zielone i tyle. Monty Don widziałam za każdym razem dosypuje na wierzch kompostu i grabkami leci, ale trzeba uwzględnić to, że on ma tą ziemię już dobrze wyrobioną. Ja bym przekopała z jakąś ziemią z pola, ale skąd ją wziąć w Twoim przypadku, nie wiem. Dodaj chociaż kompostu, zawsze coś.
Nic specjalnego nie kupuję do kiełkowania, ziemię z biedry lub lidla (pamiętam, że w tamtym sezonie pisałam, że ziemia z L. lepsza niż z B. ale drugi rzut z L. był fatalny, tak jak piszesz, sam wysuszający się torf, przerzuciłąm się wtedy na B. Niestety, trzeba sprawdzać. Pogorszyłą się jakość tej ziemi w ostatnich dwóch latach i w L i w B.)
Pszczelarnia 09:59, 13 sty 2015

Przywiązywanie roślin sznurkami i troczkami do patyków - skąd ja to znam. Mój ojciec kiedyś w tym przodował. Niecierpię wstążek i wstążeczek.