Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 17:36, 15 mar 2015

Właśnie graby za dużo opieki wymagają. Nie wyrobię z kolejnym cięciem. Musi być coś niewymagającego. i nie tuje
agniecha973 17:41, 15 mar 2015

Brałam pod uwagę buki, bo one u mnie liście trzymają aż do momentu, gdy roślina puszcza nowe, a graby nie trzymają u mnie iści. Po drugie buków mam wokół w bród za darmo Ale nie wiem, to cięcie mnie odstrasza... Nie wyrabiam już teraz, a jak dojdzie kolejny kawałek?
magnolia 20:17, 15 mar 2015

buki i eM raz w roku zaciągniety do cięcia. W zamian może mieć bałagan- opłaca się przecież. Jak nie ma czasu to może zaprzęgnąc któregoś z małych( juz całkiem dużych).
No i koniecznie niżyce do żywopłotów.
Buki sa piękne, a do tego to gatunek z Twojej okolicy- to też dory kierunek mieć miejscowe rośliny
agniecha973 22:24, 15 mar 2015

Marta, dzięki za pchnięcie mnie palcem Buki u mnie dobrze rosną, są wszędzie dokoła, są strzeliste w porównaniu z grabami, no i są piękne i przeze mnie uwielbiane Oczywiście w formie żywopłotu to coś nowego i nie przypominającego normalnego majestatycznego drzewa. A z tym cięciem to jest tak, że to i tak chłopaki robią. Mój starszy S uwielbia ciąć. To chyba jego ulubiona część ogródkowania. Tylko, że tyle tego jest, że i on się zniechęca. Ale te buki krążą mi po głowie już od dawna. Pamiętasz jak kiedyś pisałam, że mam setki siewek w parku obok? Pytałaś czy nie potrzebuję żywopłotu. Od razu o tym miejscu pomyślałam, ale nie wiedziałam wtedy jak go umiejscowić. Teraz już wiem i to dzięki Tobie. Bo ja tu kochani publicznie zdjęcia z omawianym miejscem nie mogę wstawić, a samej Magnolii się tak nie wstydzę
magnolia 22:33, 15 mar 2015

cieszę się.
A bukowego żywopłotu będę zazdrościć, bo jest piękny. I zrobi swoje- zasłoni na długo.
paniprzyroda 22:53, 15 mar 2015

Zastanawiam się i ja nad fragmentem żywopłotu bukowego, zaczęłam nawet sadzić jesienią, ale nie wiem, w jakiej odległości powinien być sadzony od budynku i czy spełni rolę zapory p/wiatrowej? Pasek szerokości cztery metry z przejściem do drugiej części ogrodu.
Poradźcie
Magnolio, miło Cię widzieć
agniecha973 22:58, 15 mar 2015

Magnolio, a ja potrzebuję wiedzieć w jakich odległościach od siebie sadzić buki. Jeden rządek, prawda?
Na jakiej wysokości go obciąć po posadzeniu?
Madzenka 06:33, 16 mar 2015

To i poczytam o bukach
magnolia 09:33, 16 mar 2015

agniecha973 napisał(a)
Magnolio, a ja potrzebuję wiedzieć w jakich odległościach od siebie sadzić buki. Jeden rządek, prawda?

tam masz miejsce, więc może podwójny rządek, na mijankę? Szybciej będzie krzepki.
Odległość sadzonek?- co 40 cm powinno się sadzić książkowo. ja bym jednak dała co 50 cm- wolę nasadzenia w mniejszym ścisku i konkurencji.
magnolia 09:35, 16 mar 2015

agniecha973 napisał(a)

Po posadzeniu powinno się przyciąć same czubki żeby się rozkrzaczyły. Ale jak maluchy to zostaw do następnego sezonu ( chyba że to pojedyńcze patyki to ciut przytnij).
Możesz sobie załozyc wysokośc, a ciąc i tak się powinno ( czubki ) żeby się rozkrzewiały na boki.
Teraz buki płaczą,pewnie już im soki ruszyły, więc porzekaj do końca maja z przycinaniem.