Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 09:47, 28 kwi 2015

monia 10:03, 28 kwi 2015

U mnie z deszczem plaga ślimaków, ale po takim deszczyku to dopiero się zrobi zielono w oczach wszystko pięknie rośnie łącznie z chwastami i trawą. Ale w końcu można troszkę odpocząć od noszenia wody dla spragnionych drzewek owocowych. Pozdrowienia zostawiam
monia 10:06, 28 kwi 2015

Kaczeńce piękne muszę koniecznie sobie sprawić nad oczko
butterfly 10:06, 28 kwi 2015

Aga, jakie ty robisz te zbliżenia. ... ach
rozbawiła mnie historia o padały i żyjących chaszczach
agniecha973 10:22, 28 kwi 2015

No właśnie... u mnie nie ma plagi ślimaków. Jaszczurki? Żaby? Ropuchy? Padalce?
Kaczeńce były rok temu w brico, niedrogo. Sama dokupiam ,bo miały być pełne, ale są te same, najzwyczajniejsze.
Pozdrówka

Beata, pw.
Pszczelarnia 10:31, 28 kwi 2015

agniecha973 napisał(a)
No właśnie... u mnie nie ma plagi ślimaków. Jaszczurki? Żaby? Ropuchy? Padalce?
Kaczeńce były rok temu w brico, niedrogo. Sama dokupiam ,bo miały być pełne, ale są te same, najzwyczajniejsze.
Pozdrówka

Beata, pw.

U mnie też nie ma ślimaków.
Pszczelarnia 10:41, 28 kwi 2015

agniecha973 napisał(a)
U nas dziś w końcu trochę zmoczyło. Już taka skorupa się zrobiła, że nie można było pracować w niektórych miejscach. Wszystko odetchnęło. Ja też Jest ponuro i chłodno. Ale to nic, niech trochę nasiąknie ziemia.
Oj, dziś jeszcze z padalcem się nie przywitałam Mam pięknego pod folią. Co dzień idę otworzyć rano namiot i mówimy sobie dzień dobry, pytam ile zjadł na śniadanie Małomówny, ale po wyglądzie stwierdzam, że zadowolony.
Dlaczego? No właśnie... Dzięki temu, że pod folią ścieżka nie wyplewiona, pełna kwitnącego chwasta o fioletowych kwiatach, mam tam pełno owadów i padalca, który na tej ścieżce ma się gdzie skryć. Wokół namiotu też pełno chaszczy i zapewne miejsce zamieszkania tychże padalców. Stary jałowiec, który mam chrapkę wyciąć, aż kipi od jaszczurek. Próbowałam go wczoraj rozgarnąć, żeby zobaczyć jak to wyciąć, a tam się co kawałek coś rusza. Sterta gałęzi, którą w sobotę dokładaliśmy do ogniska miała w sobie gniazdo, to ze zdjęcia na poprzednich stronach. Żal ogromny, ze nic już z niego nie będzie, bo ptaki już do takiego odkrytego gniazda nie wrócą. Spodziewałam się różności, ale nie gniazda w hałdzie próchniejących drugi rok gałązek i to niecałe pół metra nad ziemią. Te chaszcze z kwitnącymi kaczeńcami to ulubiony wodopój ptaków. Długa trawa w sadzie jest siedliskiem świerszczy, trzmieli i innych nie wiem nawet jakich stworzeń. Nie mam sumienia tego zniszczyć.

Cytuję - wyrzuciłam kilka wyrazów. Kłaniam się nisko. Mam dużo przemyśleń na temat wyrzuconych wyrazów, że czasami stajemy przed takimi dylematami. Głowię się już trzeci rok nad tym jak uszanować różnych mieszkańców ogrodu.

A mój kompostowy padalec jest troszkę nieszczęśliwy, bo mu kompost zabrałam i teraz musi w nową stertę się przenieść. Obs.... przez ptaki ściany i okna doprowadzają mnie czasami do obłędu. Ot, ciągłe dylematy.
Gabrysia_ 10:48, 28 kwi 2015

Aga,robisz piękne fotki,chyba muszę do ciebie na kurs sie udać
Melduje,że w niedziele na imprezę serwowałam znowu ziemniaczki z piekarnika...czy ty już robiłaś?
agniecha973 10:50, 28 kwi 2015

Ha ha, a za miesiąc komunia i chata pełna ludzi. Chyba muszę im swój manifest dać do przeczytania, żeby zrozumieli ideę mojego obejścia

agniecha973 10:52, 28 kwi 2015

Gabrysia, ja wszystkie zdjęcia na czuja robię. Coś tam przestawię, pokręcę w aparacie i pstrykam. Ale nie pokazuję większości, tylko przebrane zdjęcia.

Ziemniaki robiłam na razie wg sposobu Magnolii. Pycha. Na twoje kolej za chwilę.