Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

nawigatorka 21:01, 15 paź 2015

witaj Agnieszko. Trafiłam do Ciebie bo planuje na przyszły rok rabate z jeżówka White Swan w towarzystwie traw i internet do ciebie mnie przysłał
Myslę nad połączeniem jej z Obiedką, albo miscantem Variegatusem.

czy masz może jakieś fotki tej jeżówki u Ciebie (bo znalazłam takie z 2013 roku).
Jaka wysoka u Ciebie rośnie i czy się rozsiewa i kiedy zakwitają siewki?

przepraszam, ża nadmiar pytań
pozdrawiam
agniecha973 08:04, 16 paź 2015

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Aga, dopiero dziś dotarłam do Ciebie. Papryka imponująca. Muszę zaryzykować w przyszłym roku. U mnie było jak nigdy sporo papryki. Ale w tym roku miałam okrągłą 'Oleńkę' i Telimenę - nasiona tej drugiej miałam chyba nawet od ciebie. Pomidory u mnie obrodziły. Jestem zadowolona. A najbardziej plenna była 'Lima' posadzona w gruncie. Pozdrawiam

Ryzyko chyba duże nie jest. Wg mnie warto spróbować, bo towar pierwszorzędny.
Pomidory obrodziły i u nas, tylko część się ugotowała na krzakach i dojrzewały wszystkie na raz. Ciężko byłoprzejeść, a papryka i cukinia jeszcze nie były dojrzałe i nie było jak robić sosu leczo do słoików. W tym roku sezon dla pomidorów w gruncie był rewelacyjny - brak deszczu przynoszącego zarazę. Ale jak to przewidzieć? Skąd mam wiedzieć czy warto sadzić pomidory w gruncie? Skąd bierzesz nasiona Limy? Ja sieję Cornabel, bo te są dostępne wszędzie.
Mam jeszcze dwa kartony pomidorów zebranych przed mrozem. Teraz dojrzewają i na gwałtu rety trzeba zacząć zjadać.
magnolia 08:09, 16 paź 2015

moje zielone pomidory szlag, znaczy mróz trafił. Myśleliśmy że nie wlezie do szklarni. No i dostaliśmy prztyczka w nos, bo wlazł. Jakoś bardzo mi ich szkoda
agniecha973 08:24, 16 paź 2015

nawigatorka napisał(a)
witaj Agnieszko. Trafiłam do Ciebie bo planuje na przyszły rok rabate z jeżówka White Swan w towarzystwie traw i internet do ciebie mnie przysłał
Myslę nad połączeniem jej z Obiedką, albo miscantem Variegatusem.

czy masz może jakieś fotki tej jeżówki u Ciebie (bo znalazłam takie z 2013 roku).
Jaka wysoka u Ciebie rośnie i czy się rozsiewa i kiedy zakwitają siewki?

przepraszam, ża nadmiar pytań
pozdrawiam

White Swan (chyba!) mam ze 3 krzaki. To ładna biała jeżówka. Nie pokłada się, ma ok. 60 cm, ładnie się krzewi, ale nie sieje się u mnie. Próbowałam nawet posiać świadomie, ale nie wzeszła. Fotki... hmm...
Znalazłam.Tu były z ub. roku https://www.ogrodowisko.pl/watek/1184-wszedzie-pieknie-ale-u-siebie-najlepiej?page=1057#post_6
i z tego marne, ale widać ją pośród innych https://www.ogrodowisko.pl/watek/1184-wszedzie-pieknie-ale-u-siebie-najlepiej?page=1143
agniecha973 08:29, 16 paź 2015

magnolia napisał(a)
moje zielone pomidory szlag, znaczy mróz trafił. Myśleliśmy że nie wlezie do szklarni. No i dostaliśmy prztyczka w nos, bo wlazł. Jakoś bardzo mi ich szkoda

A u nas zwarzyło wszystkie liście w foliaku, ale owoce przetrwały. I tylne drzwi były otwarte, bo zastawione są i nie ma jak zamknąć.
magnolia 08:30, 16 paź 2015

Aguś, a arcydzięgiel kwitł? Jak go odbierałaś, ładny był?
agniecha973 08:32, 16 paź 2015

Marta, męczył się okropnie i myślę, że nie pokazał całej urody.Mam wrażenie, że już po nim, ale nie wiem czy usechł, czy poprostu tak jak piszą, jest dwuletni i dokonał żywota.
popcorn 08:34, 16 paź 2015

Cofnęłam się w poszukiwaniu papryki.. o niebiosa! Wielgaśne!

i montana cudna!
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/98/981077/original.jpg

pozdrawiam!
magnolia 08:35, 16 paź 2015

ale zasechł? Moje nie zakwitły, za sucho chyba miały mimo podlewania. Nie wiem czy tak skończyły, czy pokażą się za rok. To te wysiewane z nasionek od Ciebie.
Ożanka z nasion twoich zaożankowała mi kawał ogrodu- to jest żelazna roślina. Nawet teraz, zmrożona jest ładna
agniecha973 08:42, 16 paź 2015

Karolina, polecam! Pozdrówka.

Marta, zasechł. Podlewałam i podlewałam, ale to wszytskoo mało dla takiego pijoka. Zakwitły, bo były zdjęcia, ale te kwiaty nie rozwijały się w piękne baldachy, tylko lekko wiedły, więc na pewno mało wody.Nawet nasion nie mam jak zebrać, bo niedorozwinięte.
Ożanka - tak, nic jej ni e ruszyło.