Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

ewalm 01:23, 11 sty 2013

A widziałaś kiedyś odmiany ozdobne babki zwyczajnej? Jest taka Plantago major 'Purpurea', albo jakoś podobnie, czerwonolistna.
agniecha973 10:03, 11 sty 2013

Dzięki Ewo za umocnienie pomysłu. Babkę wygoogluję, ale nie w tej chwili.
magnolia 10:40, 11 sty 2013

babka ozdobna jest śliczna, muszę ją kiedyś kupić do doniczki.

Macierzanka wyglądałaby bardzo ładnie, ale czy ona sie tam uda na 100%. U mnie przed grabami biedaczka schnie latem. Można spróbować, warto.
Próbuj tę zwykła macierzankę, nie taka tycią, najmniejszą, albo z pstrymi listkami ( ta przemarza często).
Masz tam sporo miejsca, w duże plamy macierzanki możesz wsadzać ( tam wyżej, gdzie rzadko piłka wpada) nadwyżki kostrzewy owczej, plamę oregano Compactum ( mogę Ci wysłać jeśli chcesz), Możesz spróbować kocimietkę ( tylko tej zrób 'kieszonkę' czyli takie małe wypłaszczenie).
Jeszcze tam spełnią swoja rolę niskie jałowce, tez można po nich deptać czasem- Jakiś Wiltoni, Prone of Wales itp.
A szybki efekt można uzyskac sadząc co 1-1.5 metra winobluszcz pięciolistkowy. da efekt dywanu
agniecha973 10:55, 11 sty 2013

No myślałam też o jałowcach, przyznam się. One dadzą szybszy efekt, prawda? Ale macierzanka za to kwitnie.
Magnolio jaka to jest zwykła macierzanka? Co musi mieć w nazwie?
Winobluszcz to może na tej skarpie, której już nie widać na zdj. - po prawej za zakrętem. Tam się już nie chodzi, bo tam prawie pionowo, ale tam często wpada piłka, bo do bramki się strzela. Wytrzyma?
A kocimiętka nie za wysoka?
Ja tam muszę mieć coś takiego, żebym nie krzyczała na chłopaków - uważajcie, bo tam rośnie...
magnolia 11:08, 11 sty 2013

Macierzanka piaskowa
http://www.dobrepole.pl/Thymus%20serphyllum_-_macierzanka%20piaskowa_npol_445.html

zapomniałam- moge Ci podarowac tez cytrynowaa ( Aureus), mam jej trochę- będzie jaśniejsza znacznie, ale słabo kwitnie niestety.
http://www.dobrepole.pl/Thymus%20x%20citriodorus%20%22Aureus%22_-_macierzanka%20cytrynowa_npol_441.html

Winobluszcz wytrzyma jak się na niego wlezie czasem . On daje rade w mieście przy ulicach nawet.

Jałowce chyba dadzą szybciej efekt?- niekoniecznie, jak macierzanka dobrze się poczuje to szybko się rozrośnie.
Kocimiętka za wysoka?- wg mnie nie, dobrze by jej było jako coś wyższego w niskim dywanie- ta zwykła, k. fassena nie przekracza 40 cm. Ją można dalej od chłopaków, wyżej . Zresztą jak pogniotą to trudno, za moment odrośnie.
agniecha973 15:33, 11 sty 2013

Dzięki wielkie za szczegóły. Ja miałam kiedyś taką niską, najprawdopodobniej tą http://www.dobrepole.pl/Thymus%20praecox%20%22Pygmaeus%22_-_macierzanka%20wczesna_nlat_444.html
Ona nawet na kamieniu rosła, ale w okresie zaniedbania ogrodu, bardzo przerosła trawą i już jej nie mam. Na wiosnę ruszę na działki do cioci, może trochę sadzonek zdobędę. W sumie pomysł Ewy, żeby stopniowo zasiedlać ma tą zaletę, że mogę wypróbować jak to wszystko zadziała, czy te roślinki będą sobie tam radzić.
agniecha973 20:24, 11 sty 2013

Strumyczek przeszedł szybką metamorfozę, ale też ładny

Dziś w ogrodzie pełno ptaków. Najbardziej ciekawi mnie co to za ptaki. Nie mam dobrego zdjęcia. Zachowywały się jak szpaki na wiosnę, latały taką chmarą i tak głośno się podrywały i dużo szumu robiły lecąc. Czy to mogły być wróble, nigdy tak stadnie się nie grupowały. A szpaki chyba nie zimują w Polsce. Muszę podpytać Bogdzię.

A tu zbliżenie, ale niewiele widać. Może z kształtu będzie wiadomo czy to wróbel czy nie, ale chyba to większe od wróbli nieco.

Madzenka 20:20, 13 sty 2013

Aguś odmelduj się czy dojechałaś cała i zdrowa.
Czy dzisiaj jeździliście....

Mcierzanka u mnie rośnie między płytami przy tarasie, pieknie kwitnie na niebiesko - mam zdjęcie w wizytówce obok awendy. Tak kwitnie właśnie ta pstokata, którą Magnolia poleca. Mam też cytrynową. Depczemy po niej do woli, nawet nie podlewana świetnie sobie w słońcu radzi. Więc chłopaki sobie mogą spokojnie autować

Idę poszukać tego wątku o okazjach
agniecha973 20:27, 13 sty 2013

Melduję się. Jesteśmy w domu od pół godziny. Zmęczeni. Pojeździliśmy do 14.30, ale dziś było strasznie dużo ludzi.
Bogdzia 20:33, 13 sty 2013

agniecha973 napisał(a)

Dziś w ogrodzie pełno ptaków. Najbardziej ciekawi mnie co to za ptaki. Nie mam dobrego zdjęcia. Zachowywały się jak szpaki na wiosnę, latały taką chmarą i tak głośno się podrywały i dużo szumu robiły lecąc. Czy to mogły być wróble, nigdy tak stadnie się nie grupowały. A szpaki chyba nie zimują w Polsce. Muszę podpytać Bogdzię.

A tu zbliżenie, ale niewiele widać. Może z kształtu będzie wiadomo czy to wróbel czy nie, ale chyba to większe od wróbli nieco.

takimi stadami o tej porze latają dzwońce (jeśli mniejsze) albo kwiczoły(jeśli większe) lub jemiołuszki (jesli wieksze i z czubkiem) ale z tych zdjec trudno ocenic .