Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 22:12, 06 mar 2013

Tyle wypatrzyłam. Szału nie ma.

Narcyzy wschodzą wszędzie gdzie mogą. Tu pod naturalną kołderką z liści jesionu. Nigdy ich nie grabię.

Miodukę lubię za wczesny start. Za chwilę będą kwiatki i pszczółki i trzmiele na nich

Łubin - ten się nie słania. Jaki był przed mrozami, taki i teraz. A ja się bałam, że zmarznie. Tak samo kaczeńce. Nic im nie jest, dalej mają zielone liście. (zdj. nie mam)

Kocimiętka podobnie. Chyba ciężko będzie ją obciąć, trzeba natychmiast!

I jakieś krokusiki się pchają do słońca. Nawet nie pamiętałam, że je tu posadziłam.

Oprócz tego wyszły już niektóre czosnki ozdobne z tych dużych. Są już na wierzchy liliowce. A przebiśniegi mam w dwóch miejscach i obydwa jeszcze pod śniegiem

agniecha973 08:23, 07 mar 2013

Czy można teraz sadzić czosnki ozdobne. Widziałam ostatnio w sprzedaży czosnek Molly, teraz w ofercie widzę jakiś z tych drobnych ale różowy lub fioletowy. Cebulki Molly miałam w ręce, wyglądały bardzo dobrze. Co o tym myśleć? Warto kupić?
agniecha973 11:52, 07 mar 2013

Widziałam klucz gęsi nad głową!!! Po tym jak Bogdzie opowiadała o gęsiach i wiośnie, mam tylko jedno skojarzenie - przyniosły na skrzydłach wiosnę. Ale fajnie. Aha! Jeszcze muszę dopisać, że leciały ze wschodu, czyli wszystko OK, bo jesienią tam poleciały.
popcorn 12:26, 07 mar 2013

Aga roślinki i u mnie podobnie wyglądają! Większość już widać nad ziemią
nie wiem co z tym czosnkiem, jak w dobrej cenie to kup, spróbuj? Pamiętasz moje krokusy sadzone w nowy rok? Wyłażą z ziemi! dopiero kiełki wystają, ale rosną, żyją!

Gęsi - super!!

miłego!!
Milka 13:24, 07 mar 2013

Sporo tej wiosny u ciebie mam ochotę na łubin, jeden rok temu posadziłam ale nie kwitł, ciekawe czy w tym odbije?
i całe szczęście, ze nie rozjechali co ogrodu
agniecha973 20:32, 07 mar 2013

Karolina, zastanawiam się tylko nad tym czy one nie potrzebują posiedzieć przez jakiś czas w zimnym, jak większość cebulowych. Mogą bez tego nie zakwitnąć.

Irenko, z łubinem to jest tak, że on jest PIĘKNY, ale tylko przez chwilę, a później chyba raczej nie za bardzo zdobi. Ale jak zobaczyłam łany łubinów u Vivy w Ogrodzie na piasku, to też mnie kuszą. Może te nowsze odmiany jakoś lepiej się prezentują. Hmm... Może ktoś coś wie, wskaże odmianę lub zniechęci?
Tess 20:53, 07 mar 2013

Nic nie wiem, nie mam łubinu ale też mnie kuszą.
Nawet już miałam w koszyku ale poszłam po rozum do głowy - posieję z nasionek.
Miałam łubiny dano temu w ogrodzie rodziców. Bardzo je lubiłam, najbardziej białe i kremowe.
Nie pamiętam, jak długo kwitły, ale kiedy kwitły, były wielką ozdobą.
Gabriela 21:04, 07 mar 2013

Łubiny są rzeczywiście piękne i najlepiej siać je prosto do gruntu, bo one nie lubią przesadzania, pikowania i gorzej wtedy rosną. Rozrastają się w duże kępy i mają piękne liście, które będą ładne, o ile szybko tuż po kwitnieniu zetniemy przekwitłe kwiaty razem z długą łodygą. Wtedy za jakiś czas zakwitną powtórnie, zwłaszcza jak się je zasili.
Od czego zależy ich żywotność? Mam wrażenie że od miejsca, u mnie w jednym miejscu na rabacie rosną długo, w innym krótko, ziemia teoretycznie ta sama. Ale jak nawet zginą, to można posiać nowe.
Podział dużej kępy raczej się nie uda.
Co do odmian, to u nas ciężko, bo sprzedają mieszańce Russela w mieszanych kolorach, chociaż mnie się udało w tym roku kupić taki bladoróżowy odmianowy, ale nie pamiętam teraz nazwy.
Te są z wystawy ChFS, w prezencie. Tak Ci pośmiecę troszkę.

agniecha973 21:10, 07 mar 2013

Tess, mi też się wydaje, że to łatwa roślina do siewu, więc szkoda kasy na sadzonki. Można na inne wydać.

Gabrysiu, takie śmieci to chętnie przyjmuję. Dzięki za Twoje doświadczenia.
Madzenka 06:08, 08 mar 2013

agniecha973 napisał(a)
Karolina, zastanawiam się tylko nad tym czy one nie potrzebują posiedzieć przez jakiś czas w zimnym, jak większość cebulowych. Mogą bez tego nie zakwitnąć.

Irenko, z łubinem to jest tak, że on jest PIĘKNY, ale tylko przez chwilę, a później chyba raczej nie za bardzo zdobi. Ale jak zobaczyłam łany łubinów u Vivy w Ogrodzie na piasku, to też mnie kuszą. Może te nowsze odmiany jakoś lepiej się prezentują. Hmm... Może ktoś coś wie, wskaże odmianę lub zniechęci?

Mi się łubiny z dzieciństwem kojarzą...