Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Bogdzia 09:34, 10 cze 2013

Agnieszko myśle ze to moze byc gasiorek , powiększyłam i rozjaśniłam zdjecie i tak mi sie wydaje.
Pszczelarnia 09:49, 10 cze 2013

Aga, mam gruszę! Po przejściach, facet przy ładowaniu ułamał jej czubek (ale ma zastępczy, wyprowadzi sobie). System korzeniowy skromny (była w donico-worze). Może da radę. Nie powstrzymałam się.

Kiedy można dzielić te pierwiosnki od Finki?
I ja na Bernsteiny choruję.

A te róże opóźnione to z wiosennego sadzenia?

I u nas mgły i pary, strumień chlapie - bosko!
agniecha973 09:56, 10 cze 2013

Przetacznik napisał(a)

ale niezwykłość!

Rzeczywiście ciekawy ten pierwiosnek i bardzo długo kwitnie i na dodatek w nietypowym dla pierwiosnków terminie.

Pszczelarnia napisał(a)
Aga, mam gruszę! Po przejściach, facet przy ładowaniu ułamał jej czubek (ale ma zastępczy, wyprowadzi sobie). System korzeniowy skromny (była w donico-worze). Może da radę. Nie powstrzymałam się.

Kiedy można dzielić te pierwiosnki od Finki?
I ja na Bernsteiny choruję.

A te róże opóźnione to z wiosennego sadzenia?

I u nas mgły i pary, strumień chlapie - bosko!

Ewa, też bym się nie powstrzymała. Da radę pod dobrą opieką.

Pierwiosnki chyba na jesień już teraz.

Róże: Nie znam urody żadnej z wybranych przez siebie róż. Czekam na pierwsze kwiatki, żeby się pozachwycać (rozczarować). Opóźnione róże to te z jesiennego sadzenia i tylko niektóre - wszystkie w tej samej okolicy.
popcorn 09:57, 10 cze 2013

Agnieszko, piękne zdjęcia. Te zółte irysy widziałam w dużej ilości w rezerwacie Biebrzy, na południe od Augustowa. W dużej masie na łąkach -rozlewiskach wyglądały niezwykle. Czy u Ciebie też rosną w mokrym miejscu?

Jarzmiankę mam i ja, mini mini z netu, ale może za rok urośnie?

pozdrówka
k.
agniecha973 09:59, 10 cze 2013

Bogdzia napisał(a)
Agnieszko myśle ze to moze byc gasiorek , powiększyłam i rozjaśniłam zdjecie i tak mi sie wydaje.

Bogdziu, dziękuję Ci bardzo. Ty jesteś moim najlepszym atlasem ptaków
Pozwolę sobie wkleić zdjęcie i naszą wymianę myśli u Ciebie, żebym miała na pamiątkę u siebie.

Bogdzia napisał(a)

Agnieszko powiększyłam i rozjaśniłam i widze że ten ptak ma ciemną pręgę od oczu do dzioba i kolor faktycznie różniący sie od makolągwy. Z tego co daje się zobaczyc to bym na gąsiorka postawiła choc powinien miec brzuszek nieco mniej barwny , ale aparaty czasem przekłamują.

I to jest chyba prawidłowa odpowiedź, Bogdziu. Do makolągwy nie pasowała mi ta wyraźna "czapeczka" na głowie. A Ty jeszcze wypatrzyłaś pręgę! Brawo. Jestem pełna podziwu za to jak sobie poradziłaś z tym zdjęciem. Ja nie wpadłam na to, że można je rozjaśnić, żeby zobaczyć więcej. Wczoraj przeglądałam obrazki ptaków wg alfabetu na ptaki.info, ale nie rozpoznałam, bo szukałam jednolitej czapeczki, bez pręgi. Dziękuję.
agniecha973 10:01, 10 cze 2013

popcarol napisał(a)
Agnieszko, piękne zdjęcia. Te zółte irysy widziałam w dużej ilości w rezerwacie Biebrzy, na południe od Augustowa. W dużej masie na łąkach -rozlewiskach wyglądały niezwykle. Czy u Ciebie też rosną w mokrym miejscu?

Jarzmiankę mam i ja, mini mini z netu, ale może za rok urośnie?

pozdrówka
k.

Dzięki Karolina. Te irysy mam w miejscu, gdzie jest dość mokro, czasem zbyt mokro, zwłaszcza wiosną, szczególnie taką jak teraz. Moje drugi rok tu rosną, więc jeszcze nie są zachwycająco dużymi kępami, ale już je widać.
popcorn 10:47, 10 cze 2013

piękne u mnie baaardzo sucho, więc nawet nie będę próbować. Pozachwycam się u Ciebie i nad Biebrzą. pozdrawiam!
ewalm 23:58, 10 cze 2013

agniecha973 napisał(a)
Róże Bernstein sadzone wiosną z gołym korzeniem. Radzą sobie ładnie. Muszę dosypać ziemi, bo kartki wyłażą.

Część I

To design kartkowy pcha się przed obiektyw. Żadna gleba go nie powstrzyma.
Dasia 16:21, 15 cze 2013

Już myślałam, że mi z powiadomień wypadłaś, a tu cichutko na wątku ostatnio.
I zdjęć brak...
Pozdrawiam
Bogdzia 19:55, 15 cze 2013

Ja też codziennie zaglądam ale tu cisza.