Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Pszczelarnia 16:02, 11 lip 2013

agniecha973 napisał(a)
Pszczółko, na pewno nie będą wiedzieli. Wszystkie stały jako jeden sort - Hickisii. Jak stały u mnie to wszystkie były identyczne. Wtedy. Zrobię zdj. moich to porównasz. W innej kwaterce w szkółce były David (o ile mnie pamięć nie myli). Przykro mi, że tak wyszło.
Jak będę przejazdem, to zapytam czy mieli w sprzedaży Fastigata Aurea.

Czemu zaraz przykro? Po co przykro? A zrób zdjęcie swoich, moje też dorodne - też zrobię.
agniecha973 18:26, 11 lip 2013

Bogdzia napisał(a)

Agnieszko powód do rozwodu jest bo to samiec mieniaka tęczowca. Piękny motyl . Jaja składa na wierzbie lub topoli ale wierzbe woli. Masz wierzby? Jest sliczny, szczególnie to zdjęcie z boku mi się podoba choc rozpoznac motyla łatwiej gdy ma rozłożone skrzydełka. No i zmartwie Cię bo nie Twój strój był powodem ze usiadł na Tobie a raczej pot, który bardzo wabi samce.Nie tylko pot zresztą ale wiecej już pisac nie bede. W kazdym bądz razie fajna i piekna z was para.

Bogdziu

Dzień był bardzo potliwy, więc bronić się przed tą wersją nie będę. A Pan Mieniak wyraźnie "czerpał" z mojej skóry swoją długą trąbką

Bogdziu, nie wiem czy zaglądałaś kilka dni wcześniej. Tam były specjalnie dla Ciebie pozdrowienia z innego kątka Europy niesione na skrzydłach flamingów.
O tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/1184-wszedzie-pieknie-ale-u-siebie-najlepiej?page=606
agniecha973 18:28, 11 lip 2013

ewalm napisał(a)
To może lepiej, żeby Agi mąż jednak o tym wszystkim nie wiedział. Nie ma to jak błoga nieświadomość.

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Ot, i sprawa wyjaśniona: Makowa Panienka i Motyl Emanuel

Pozdrawiam żartownisie. Już poczytał, bo takie ciekawostki mu szybko przekazuję.
agniecha973 18:44, 11 lip 2013

Pszczelarnia napisał(a)

Czemu zaraz przykro? Po co przykro? A zrób zdjęcie swoich, moje też dorodne - też zrobię.

Zdjęć na razie nie będzie, bo się rozpadało. Ja wiem czy moje są dorodne... Trochę je przycięłam w tamtym roku, ale teraz się zastanawiam czy potrzebnie. Marzyły mi się stożki cisowe, ale u Domi są podobne cisy puszczone swobodnie i też mi się podobają takie nieuczesane kolumny. Chyba je zostawię naturze.
A przykro, bo myślałam, że skoro inna odmiana, to kłopot gdzie to przesadzić. Szkoda roboty i roślin i całego szpaleru.
waska 19:01, 11 lip 2013

I tu byłam i ślad zostawiam
Bogdzia 20:32, 11 lip 2013

agniecha973 napisał(a)
Bogdziu, nie wiem. U nas rzeczywiście na redlinach rosną i są kilka razy na wiosnę rozbronowywane (rozgrabiane) i podsypywane ponownie, ale to się robi, żeby chwasty mechanicznie zniszczyć i ziemię spulchnić. Niektórzy uprawiają w workach i podobno się udają. U nas zawsze się jakieś ostaną w ziemi z zeszłego roku i rosną gdzie popadnie. Wyrywam czasem i takie, bo rośnie gdzie nie powinien i pod takim krzakiem też znajduję ziemniaki. Hmm...

Ja widziałam ziemniaki hodowane bez okopywania i z okopywaniem i ilośc wyprodukowanych ziemniaków pod tymi krzaczkami zasadniczo się różniła. Ziemniaki często nazywa sie roślinami okopowymi chyba nie bez powodu.O hodowli w workach nic nie wiem wiec nie bedę sie wypowiadac ale nie sądzę by plony były duże.
Bogdzia 20:36, 11 lip 2013

agniecha973 napisał(a)

I jeszcze z pozdrowieniami dla Bogdzi

Dziwiłam sie co u Ciebie taki zastój i nawyraźniej przestałam na krótko zagladac bo tej strony nie widziałam. Powód nieobecności jest już znany a pozdrowienia z cudnymi zdjeciami to cudny prezent dla mnie i bardzo Ci dziekuję. Na dodatek zdjęcia sa wyjątkowo piękne , no cudne po prostu. Dzięki Aga , to dla mnie bardzo miła niespodzianka.
Ale cudnych słów nadużyłam , inaczej się jednak nie dało.
agniecha973 20:42, 11 lip 2013

Bogdzia napisał(a)

Ja widziałam ziemniaki hodowane bez okopywania i z okopywaniem i ilośc wyprodukowanych ziemniaków pod tymi krzaczkami zasadniczo się różniła. Ziemniaki często nazywa sie roślinami okopowymi chyba nie bez powodu.O hodowli w workach nic nie wiem wiec nie bedę sie wypowiadac ale nie sądzę by plony były duże.

Bogdziu, widzisz, u nas okopuje się (mówimy "płużkuje", bo robią to małe płużki zaczepione do traktora) te ziemniaki kilka razy na wiosnę i tak prawdę powiedziawszy nie myślałam, że to czemuś innemu służy niż tylko zwalczeniu chwastów i spulchnieniu ziemi. No cóż, całe życie się czegoś uczymy.
agniecha973 20:50, 11 lip 2013

Bogdzia napisał(a)

Dziwiłam sie co u Ciebie taki zastój i nawyraźniej przestałam na krótko zagladac bo tej strony nie widziałam. Powód nieobecności jest już znany a pozdrowienia z cudnymi zdjeciami to cudny prezent dla mnie i bardzo Ci dziekuję. Na dodatek zdjęcia sa wyjątkowo piękne , no cudne po prostu. Dzięki Aga , to dla mnie bardzo miła niespodzianka.
Ale cudnych słów nadużyłam , inaczej się jednak nie dało.

Cudne, bo trochę egzotyczne te ptaki. Niesamowity widok, takie dziwolągi. A jak fruną to jeszcze dziwaczniejsze są. Niektóre takie trochę pogięte lecą.

W dużej grupie robią wrażenie.

Bogdzia 20:57, 11 lip 2013

agniecha973 napisał(a)

Cudne, bo trochę egzotyczne te ptaki. Niesamowity widok, takie dziwolągi. A jak fruną to jeszcze dziwaczniejsze są. Niektóre takie trochę pogięte lecą.

W dużej grupie robią wrażenie.

Fajne te szyje w kształcie pytajników. Flamingi to piękne ptaki i duże wiec każdy zauważy nie to co jakiś skowronek czy rudzik -też zreszta piękne. Aparat jakby coraz lepiej działał to chyba Twoja zasługa.