Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 08:33, 09 maj 2014

Agro jest ciemna, więc można na cały sezon. Ze słomą się czeka do ogrzania ziemi. Dasz radę teraz rozłożyć agro? My sadziliśmy bezpośrednio w agro - nacinając dziury.
Anita1978 08:34, 09 maj 2014

Spróbuje! Bo w tamtym roku mi gnily owoce....
AniaDS 09:23, 09 maj 2014

Hm.., już ktoś miał taki przypadek z różą z tej firmy. Ja ich bardzo lubię, mam od nich sporo róż, konkakt z nimi i jakosć (wielkość) sadzonek są w zasadzie bez zarzutu. Oni też pewnie od kogoś biorą te róże, więc nie ma co im robić dziadostwa, ale trzeba do nich napisać, przedstawić sytuację i oczywiście reklamować się. Zobaczymy co odpiszą.
Obserwuj resztę tych róż, guzowatość nie zawsze daje tak szybko o sobie znać. Tego miejsca, gdzie rosły róże trzeba unikać, żeby nie roznieść zarazy, sianie czegoś tam nie jest chyba na 100% udowodnione, ze daje efekty niestety.
agniecha973 09:32, 09 maj 2014

To co z tym miejscem zrobić Aniu? Chodzi o ty, żeby coś rosło co nie jest podatne na to cholerstwo.
AniaDS 09:34, 09 maj 2014

Trawa??
popcorn 09:43, 09 maj 2014

w sensie trawnik?
agniecha973 09:50, 09 maj 2014

No właśnie - jednoliścienne. Ta rabata dopiero powstała ubiegłej wiosny. ZObacz - taki ma plan misterny - ta parówka ma w dwóch miejscach takie drobne żółte kropeczki - to włąśnie róże Bernstein. Zachorowały te w środkowej częśći

popcorn 10:10, 09 maj 2014

buu czyli 2 fasolki z trawnikiem przez środek?
Pszczelarnia 10:18, 09 maj 2014

agniecha973 napisał(a)
Moja plantacja już do odnowienia na jesień, bo już 4-5 lat mają truskawki. Sadziliśmy w czarną agrowłókninę (nie plastikową matę szkółkarską tylko w tkaninę) i u nas sprawdziło się rewelacyjnie! Po pierwsze czyste truskawki, po drugie chwasty łątwiej opanować, a po trzecie i najciekawsze, owocują wcześniej, bo ziemia pod czarną włókniną szybciej się nagrzewa i mieliśmy truskawki z tydzień wcześniej. Na dzień dzisiejszy plantacja zaniedbana, część roślin już skarlało, część ma plamki na liściach (to jakieś tam choroby, które atakują normalnie truskawki, jeśli się nie pryska, ale przez pierwsze lata się nie pokazują, więc nie ma problemu), no i włóknina tyle lat nie wytrzymuje bez rozdarcia, więc i chwasty wylazły. W tamtym roku ściółkowałąm dodatkowo słomą, bo były już dziury w włókninie. Uwaga! Truskawki ściółkujemy dopiero teraz, na początku kwitnienia, bo czarna ziemia po zimie łatwiej się nagrzewa niż przykryta słomą. Trzeba dać się ziemi zagrzać!

Tak jest, skarbnico wiedzy praktycznej! Moje będę dopiero ściółkować - jak zdobędę słomę. Wtedy nie mam plewienia w ogóle. Bez słomy - 4 razy w sezonie do sierpnia.
AniaDS 10:30, 09 maj 2014

No to trawka nie za bardzo.. . Nie wiem, co doradzić, to nie jest popularny problem, mało kto o tym mówi i pisze, ludzie nie wiedzą co robić w takiej sytuacji oprócz tego, że wymieniają ziemię i odpuszczają sobie sadzenie roślin w tym miejscu.