Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

mrokasia 23:37, 08 lip 2025

Wafel napisał(a)
Te białe derenie fajnie ci rozjaśnieniają, to Ivory Hallo? Może inspiracji wcale nie musisz daleko szukać U Mirki widziałam wczoraj ciekawą odmianę ligustru o cytrynowo-zielonych listkach to chyba był "Vicaryi" - ładny rozjaśniacz nawet zrobiłam zdjęcie, bo mi wpadł w oko.

Tak, to IH. Ale kolejnych to ja tu nie widzę .
O ligustrze napisała już Judith więc nie trafi na listę.
Wafel 23:44, 08 lip 2025

Drogą eliminacji napewno wybierzesz coś fajnego tak jak na tę rabatę z cisami
Basieksp 00:17, 09 lip 2025

U mnie przy tujach bardzo dobrze radą sobie pęcherznice, mam w trzech kolorach. Fajnie wygląda jaśminowiec Aureus, ma takie jasno żółte liście wiosną, ładny jest i pachnie. Perukowiec Aurea też go mam, fajnie wygląda, jeśli ktoś lubi perukowce. Taka rozjaśniająca fajna też jest tawuła brzozolistna Gold Fountain, mam taką i zwykłą zieloną, obie są ładne. Zielona delikatnie się przebarwia jesienią, jest bezproblemowa. Żołta mam od niedawna, poprzedniej jesień była jeszcze mała, teraz zobaczę jak wygląda jesienią.
Judaszowiec przy tujach ,może średnio sobie poradzić, nie wiem jak jest u Ciebie, ale u mnie przy samych tujach jest dość sucho, nie zawsze deszcz tam dociera.
April 04:15, 09 lip 2025

A myślałaś żeby rdest zmienny tam dać? Bylina, łatwo wciśniesz nawet przy magnolii. Łatwiej dokonać zmian jak nie zatrybi.
No i ja nie jestem za zmianami ekstremalnymi. Może na zdjęciach tego nie widać ale tam nie ma niewiadomo ile miejsca. Twój ogród oddycha. Nie jest tak naćkane jak u mnie. Jest zwiewny. Nie może być raptem krzaczastego buszu z wąską ścieżką.
Brzuszek, może bardziej wydatny, wystarczy by urozmaicić.