Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ulina 16:16, 08 lip 2025

mrokasia napisał(a)
Noo, kochani, na Was zawsze można liczyć . Pomysł Tarci jest baaardzo kuszący .

Przypomnę tylko, że:
- celem zmian nie jest powiększanie rabat samo w sobie
- lampy nie mogą być głęboko w rabatach (nie sprawdziło się to u mnie) a brak sprawnego DT powoduje, że tematu ewentualnych przesunięć/zmian w zakresie oświetlenia wolę nie poruszać
- słaba ziemia w tej części oraz tuje sprawiają, że rośliny mają trudne warunki (korzenie tuj sięgają aż do brzegu obecnej rabaty i pewnie idą też pod trawnikiem) - nie chcę zatem znacznie powiększać obszaru gdzie będę musiała z nimi walczyć. Wolę zmienić nasadzenia .

Ale! Zgadzam się z Wami, że ten kawałek ogrodu odstaje od reszty a wąskie rabaty pod tujami i niskie nasadzenia powodują, że wygląda to jak wygląda.
Mój, zachowawczy, pomysł na dziś to:
- lekkie powiększenie rabat i zmiana kształtu poprzez brzuszki - powiększone rabaty dadzą możliwość posadzenia jakichś większych/wyższych krzewów, które wprowadzą więcej dynamiki
- dosadzenie jakiegoś niewielkiego, szczepionego drzewka na rabacie na wprost (na fotce zielony bohomaz), bo na rabacie przy donicy rośnie już magnolia (niebieski bohomaz). Drzewka powinny nieco "podnieść" rabaty. Taką rolę dobrze spełnia lilak w rogu.

Co myślicie? Wiem, że to kosmetyczne zmiany

Masz rację, brakuje tu wysokości. Ja nie sądziłabym małego drzewka przy dużych tujach tylko buka tricolor i miłorzęba, potem jakieś mniejsze szczepione, które się odznaczą. Uwielbiam rewolucję ogrodowe
A poniżej pomysł z lustrem i prostą linia rabaty- trochę inne spojrzenie. Nie wiem jakie asz z tyłu przejście- szerokie czy wąskie i do czego potrzebne?
Barowa pogoda to się zaangażowałam

mrokasia 16:43, 08 lip 2025

Basia, dziękuję za pomysł . Rabaty pod domem na razie nie ruszam ale napewno ta prosta linia doczeka się leciutkiego brzuszka .

Judith, pomysły na rośliny sprawdzone w suchym, jałowym i słonecznym są bardzo pożądane .

Ulina, no właśnie tu brakuje wysokości i takiej, nie wiem, zamaszystości.
Twój pomysł ciekawy aczkolwiek proste linie to nie moja bajka. O lustrze kiedyś myślałam ale to miejsce na wystawę południową więc odpada. Niestety.

mrokasia 16:44, 08 lip 2025

No dobra, poruszałam jeszcze tym wężem. Brzuszki mają około metra głębokości.
Judith 16:49, 08 lip 2025

Podążasz we właściwym kierunku .
Basieksp 18:22, 08 lip 2025

Noo, teraz wyraźniej to wumidać, myślę że będzie ok
Ulina 18:31, 08 lip 2025

Jeśli się nie pogniewasz, jakiś kącik do posiedzenia proponuję albo albo
Gruszka_na_w... 20:17, 08 lip 2025

mrokasia napisał(a)
No dobra, poruszałam jeszcze tym wężem. Brzuszki mają około metra głębokości.

Dobry kierunek zmian. Teraz analogiczne brzuszki trzeba by zrobić na tej naprzeciwległej rabacie. Wizualnie będzie grało. Na poszerzoną rabatę przy tujach posadzić jakieś drzewko o subtelnej koronie, żeby przełamało pionową sztywność tuj.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Ulina 20:30, 08 lip 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dobry kierunek zmian. Teraz analogiczne brzuszki trzeba by zrobić na tej naprzeciwległej rabacie. Wizualnie będzie grało. Na poszerzoną rabatę przy tujach posadzić jakieś drzewko o subtelnej koronie, żeby przełamało pionową sztywność tuj.

Ścieżka z trawnika wśród rabat też fajnie będzie
Tradycyjnie i ogrodowiskowo zabieramy trawnik