Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

TAR 09:22, 09 lip 2025

Summer Gold na suchym, bez podlewania pada jak mucha, wlasnie przetestowalam przez ostatni tydzien.
Za to w pełnej lampie i w piachu rosnie deren pagodowy Marginata Nord, zwiewny i troche rozjasnia.
Roocika 09:27, 09 lip 2025

Ja tam widzę coś lekkiego ażurowego, jakiś przewieszający się krzew/małe drzewko, żeby było lekkie w odbiorze, co by przełamać te strzeliste i ciężkie w odbiorze tuje Może coś wielopniowego z podkrzesanymi nogami, żeby podsadzić czymś mniejszym.

Ale co to nie wiem No nie pomogłam chyba

Edit. jakiś tamaryszek może ?
Judith 09:32, 09 lip 2025

Mam rdest zmienny w kiepskiej glebie. Słońca ma niewiele - chwilę rano i chwilę późnym popołudniem.
Obserwacje: szybko odczuwa brak wody. Podlanie ratuje sytuację, ale chwilowe zaniedbanie skutkuje żółknięciem i opadaniem liści. W porównaniu z np. Anabelkami wypada zdecydowanie słabiej. Wiem, że to brzmi mało wiarygodnie, ale to własne obserwacje ogrodowe .
Wiadomka, że na Anabelki masz tam za dużo słońca, to tylko przykład do porównania z rdestem .
MartaCho 10:08, 09 lip 2025

Roocika napisał(a)
Ja tam widzę coś lekkiego ażurowego, jakiś przewieszający się krzew/małe drzewko, żeby było lekkie w odbiorze, co by przełamać te strzeliste i ciężkie w odbiorze tuje Może coś wielopniowego z podkrzesanymi nogami, żeby podsadzić czymś mniejszym.

Ale co to nie wiem No nie pomogłam chyba

Edit. jakiś tamaryszek może ?

Ja też miałam właśnie Świdośliwę zaproponować, ale może ona już zbyt oklepana? Też się nie znam, to tylko podglądam i kibicuję, bo na pewno będzie efekt WOW!
mrokasia 11:06, 09 lip 2025

Dziękuję Wam wszystkim za propozycje i dzielenie się doświadczeniem odnośnie danych roślin.
Na chwilę obecną najbardziej skłaniam się ku dereniom Aurea. Rosną do 2m, są dość ażurowe i mają limonkowe liście a jednocześnie nie przypala ich słońce. Można im podkrzesać nogi. No i dość szybko urosną co nie jest bez znaczenia . Dodatkowo dosadziłabym też 1 derenia IH.
Mniej więcej wyglądałoby to tak:

Drzewa w tej części odpadają. Cokolwiek co przekroczy 3-4m przytłoczy tę przestrzeń.
Świdośliwa byłaby fajna, ale zginie kolorystycznie na tle tuj. Tej w donicy prawie nie widać .

Judith 11:20, 09 lip 2025

To lubię: zapodany temat, szybka analiza, szybka decyzja i realizacja bez zbędnej zwłoki . Brawo Ty!
Ulina 11:35, 09 lip 2025

Zaglądam przy kawie na burzę mózgów
Rozumiem, że pozostaje wariant ścieżki

mrokasia 11:54, 09 lip 2025

Judith napisał(a)
To lubię: zapodany temat, szybka analiza, szybka decyzja i realizacja bez zbędnej zwłoki . Brawo Ty!

Ja nie lubię długich rozkminek . Teraz trzeba jechać na zakupy.
Tylko kto mi tę trawę zerwie??? Najgorsza robota...
Bo że jednak nie wytrzymam do jesieni to wiadomo chyba???
mrokasia 11:55, 09 lip 2025

Ulina napisał(a)
Zaglądam przy kawie na burzę mózgów
Rozumiem, że pozostaje wariant ścieżki

Nieee, wariant brzuszków
ElzbietaFranka 14:54, 09 lip 2025

mrokasia napisał(a)
Dziękuję Wam wszystkim za propozycje i dzielenie się doświadczeniem odnośnie danych roślin.
Na chwilę obecną najbardziej skłaniam się ku dereniom Aurea. Rosną do 2m, są dość ażurowe i mają limonkowe liście a jednocześnie nie przypala ich słońce. Można im podkrzesać nogi. No i dość szybko urosną co nie jest bez znaczenia . Dodatkowo dosadziłabym też 1 derenia IH.
Mniej więcej wyglądałoby to tak:

Drzewa w tej części odpadają. Cokolwiek co przekroczy 3-4m przytłoczy tę przestrzeń.
Świdośliwa byłaby fajna, ale zginie kolorystycznie na tle tuj. Tej w donicy prawie nie widać .

Zazwyczaj się nie wtrącam w ogrody. Każdy ma swoją koncepcję.
Ja bym przycielam tuje do równości. Kiedyś też miałam opory ze swoimi tujami. Górka im dobrze odrasta później co 2 lata lekko przyciąć.
Popatrz na trzmieliny na pniu, surmie, derenie też ładne. Dęby błotne Grean dwarf na pniu te przy okazji dadzą pokaż koloru w jesieni. One nie rosną szybko i można je formować.