Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Marcin89 10:46, 08 lip 2025

Też pomyślałem, że te lampy mogą być głębiej i wtopione w roślinność

Próbowałem coś narysować, ale ciężko. Wyszło, że rabata musiała by być też przed donicą.
mrokasia 10:47, 08 lip 2025

Judith napisał(a)
Hmm, a dlaczego lampy muszą być na brzegu rabaty?

Bo mają oświetlać . W środku rabaty i zasłonięte roślinami nie spełnią tej funkcji .
Na brzegu w sensie blisko brzegu, tak do 50cm. Przed nimi wtedy jakieś niskie okrywowe roślinki.
Wiaan 10:50, 08 lip 2025

mrokasia napisał(a)

Bo mają oświetlać . W środku rabaty i zasłonięte roślinami nie spełnią tej funkcji .
Na brzegu w sensie blisko brzegu, tak do 50cm. Przed nimi wtedy jakieś niskie okrywowe roślinki.

Lampy w środku rabaty u mnie się nie sprawdziły, na szczęście to reflektory, które można przesunąć.
Judith 10:50, 08 lip 2025

Lampy można wymienić na wyższe . Niech nas ten drobiazg nie ogranicza

No to na początek może tak:

EDIT: wyjaśniam, jaki jest mój cel. Kasia, tylko nie bij, ale skojarzenie samo mi się nasuwa... Zatem mój cel jest taki, by przełamać wrażenie wybiegu. Te wysokie thuje i rabaty tylko przy nich, bez dynamizmu w linii rabaty sprawiają właśnie takie wrażenie.
Marcin89 10:51, 08 lip 2025

Judith napisał(a)
Lampy można wymienić na wyższe . Niech nas ten drobiazg nie ogranicza

No to na początek może tak:
Pierwotnie narysowałem tak samo, ale coś mi nie grało. Edytowałem wczesniejszy post, dodając foto
Judith 10:56, 08 lip 2025

Wiaan napisał(a)

Lampy w środku rabaty u mnie się nie sprawdziły, na szczęście to reflektory, które można przesunąć.

Poważnie? Moje reflektorki są właśnie w środku rabaty. Oczywiście nie oświetlają ogrodu, ale świecąc na rośliny powodują, ze nie ma ciemnicy w tej części ogrodu i można przejść nie potykając się o nic.
TAR 11:01, 08 lip 2025

Ja poszlam dalej niz Judith ale nie osmielilam sie pomysłu wyslac. Ale byl taki, ze cały ten dziobek od donicy po rabate przy domu scalic a przez srodek tylko jakas sciezka do przechodzenia
Judith 11:02, 08 lip 2025

Inny pomysł, rewolucyjny: cały obszar „zachaszczyc” . Czyli obsadzić dużymi krzewami (coś jak kilkumetrowej szerokości żywopłot nieformowany u Hani Gruszki) i zostawić tylko przejście z płyt . Mus w tym pomyśle jakoś uwzględnić donicę, ale to już trza mieć tyle danych, ile ma tylko właścicielka .
Judith 11:02, 08 lip 2025

O, widzę, ze TARcia idzie podobnym tropem .

Kasia, a chciałaś tylko poprzestawiać kilka roślin . Zawsze możesz na nas liczyć, jeśli chodzi o ogrodowe rozrywki .
TAR 11:04, 08 lip 2025

Judith napisał(a)

Poważnie? Moje reflektorki są właśnie w środku rabaty. Oczywiście nie oświetlają ogrodu, ale świecąc na rośliny powodują, ze nie ma ciemnicy w tej części ogrodu i można przejść nie potykając się o nic.

Jakbym miala oswietlenie to tez bym zrobila w rabatach, bo trawiaste sciezki oswietlaja mi lampki w podbitce, mam takie ruchome. A biale lubia chowac sie zima w rabatach i znalezc czasem nie moge. Radze sobie obecnie tym, ze zakladam im obroze swiecace. Ale wtedy jak ciemno to juz wcale nie chca wracac do domu, bo "czołówki" im sie za bardzo podobaja.