Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

tulucy 22:34, 13 lut 2026

Ja się zaczęłam zastanawiać nad płotkami, bo martwią mnie rynny, jak byłam 2 tygodnie temu, to niektóre były lekko ugięte pod ciężarem śniegu. Tam, gdzie śnieg zleciał, na szczęście nic nie urwał, ale może lepiej na zimne dmuchać.
JoanNa 23:01, 13 lut 2026

Ja też kolejną zimę myślę czy można jeszcze płotki do dachówki zamocować-u mnie znowu oberwała ta sama róża którą rok temu polamała czapa śniegu. I znowu budowanie szkieletu od nowa.
tulucy 23:04, 13 lut 2026

Ja pewnie musiałabym dewelopera pytać. Żeby gwarancji nie stracić.
LIDKA 07:43, 14 lut 2026

Kasia mam połamanego rodka śniegiem z dachu i łĄcze się w bólu.♥️
Juzia 10:42, 14 lut 2026

Mi przyplaskało wszystkie obwódki buksowe na froncie
Nawet nie wiem czy połamane bo jeszcze pod śniegiem.

Ale derenia to szkoda :/
Iwonka 12:18, 14 lut 2026

Dziękuję Kasia za słońce na wątku
I podziwiam za nurkowanie! Ja wodnika mam w znaku a totalne beztalencie wodne.

Mam 1 rabatkę wąską narażoną na takie sytuacje jak u ciebie. Współczuję!
W płotki warto zainwestować choć ja na dachówce nie mam.
Ale faktycznie na bryły lodu nie ma dobrej ochrony, jedynie lekkie przeorganizowanie rabaty.
TAR 12:43, 14 lut 2026

Mam plotki choc wykon smial sie ze mnie, ze sie uparlam
W jednym domu nie mialam wszedzie i tam mi rynny oberwalo.
Troche sniegu mimo plotkow tez zlecialo, nie wiem czy rosliny polamane czy tylko przygiete. Okaze sie jak to stopnieje. Na razie nam dopadalo kolejne centymetry. Moje samopoczucie dosieglo dna.
magewa 06:47, 16 lut 2026

Cześć Kasia
TAR 19:22, 16 lut 2026

No to polamalo mi na pewno jednego kousa przy sypialni i jednego buka Ansorgei. Centralnie pien na pol. Sprobuje mascia zrobic moze czesc sie ostanie. A co jeszcze, to bedzie wiadomo jak caly snieg splynie. To co spadlo to moze 3% tego co na dachu. Jest ryzyko wiekszych szkod pomimo plotkow
mrokasia 10:20, 17 lut 2026

Magara napisał(a)
Kasia, my robiliśmy nowy dach w 2019. Pożałowaliśmy wtedy kasy na płotki, ale uzasadnienie było takie, że zimą jest tyle śniegu co kot napłakał.
Jednak jak zrobiłam rabaty wokół domu i przyszła/wróciła prawdziwa zima w sezonie 2020/2021 to olałam koszta.
Pamiętam jak ustawialiśmy deski nad Gienką, żeby śnieg na nią nie poleciał
Płotki zrobiliśmy w kolejnym sezonie i nie żałuję, bo śnieg u nas od tamtego czasu jest co roku. Nie na każdy śnieg płotki pomogą, ale jednak jest to jakaś ochrona

Nie mam pojęcia ile kosztuje zamontowanie takich płotków, muszę się zainteresować tematem. Takiej ilości śniegu nie było u nas od bardzo dawna, nie wiadomo co będzie w kolejnych latach.

Margo2 napisał(a)
Ale miałaś fajne oderwanie od rzeczywistości.
Zazdraszczam.
Szkoda roślin. U mnie nie ma strat pośniegowych, ale na pewno będa mrozowe.
Trudno
Już zaczynam planować zakupy

Od lat jeździmy po słońce na przełomie stycznia i lutego. Polecam .
Straty w ogrodzie są z różnych powodów, niestety. Otrząsnęłam się już po pierwszym szoku. Co ma być to będzie. Najwyżej okaże się, że mam miejsce na nowe co w już obsadzonym ogrodzie (jak mój czy Twój) bywa zaletą .

Agatorek napisał(a)
Współczuję strat.
Buksów jeszcze nie spisuj na straty. U mnie jeden wielki egzemplarz (kula o średnicy 1 m) został rozpłaszczony przez śnieg. Dopiero kilka dni temu go odgarnęłam i już prawie wrócił do dawnego kształtu. Tylko że u mnie był to normalny śnieg, a nie bryły z lodu.
Te mi spadły na rabatę koło domu, na szczęście tam i tak wszystko do wycięcia na wiosnę.

Jak wszystko stopnieje ocenimy straty. Moje buksy nie tylko są rozpłaszczone ale przede wszystkim mają bardzo dużo połamanych pędów. No cóż, zobaczymy.
W sumie buksy na tej rabacie były takie sobie, dość rachityczne, mało dekoracyjne. Może to będzie impuls do zastąpienia ich czymś innym . Mam 4 tawuły brzozolistne do zabrania z tej nowej, wąskiej rabatki przy garażu. Nawet połamane lub nisko przycięte regenerują się w ciągu sezonu. Na tę wąską rabatkę będą jednak za duże a tu pasowałyby idealnie.