Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Judith 18:01, 25 lut 2026

mrokasia napisał(a)
Pierwsza praca ogrodowa za mną - sprzątanie po psach .

No i to jest coś. Po tym, jak zniknął śnieg i zobaczyłam co mnie czeka w tym za@ranym temacie, to mnie telepie. 2 miesiące bez możliwości sprzątania na bieżąco! .
Zatem cieszę się z Tobą, że masz to już z głowy .
Gosialuk 18:38, 25 lut 2026

Ja też sobie wyskoczyłam na dwie godzinki podziałać. Przycięłam trochę jałowce rosnące pod blokiem. I tego było mi trzeba.
LIDKA 19:23, 25 lut 2026

Dziewczyny a my Franka wytrenowalismy i się załatwia poza ogrodem. Chodzimy 4 razy dziennie. Chyba jako jedni z nielicznych na wsi używamy woreczków.
Więc tej zasr@nej roboty nie mam.

Ewentualnie spotkam kocie sprawki w rabatach ale to liczę że ostatni rok bo myślę że Franiu przez sezon te koty przegoni.

Sąsiadka bezpośrednia dokarmia koty łajzy z całej wsi i 3 mają ścieżki do niej przez mój ogród.
Judith 19:47, 25 lut 2026

Lidka, u mnie długi spacer jest raz dziennie. Rano i wieczorem uchylam tylko drzwi i psina leci załatwić sprawy. To łatwiejsze dla nas rozwiązanie, bo nie zabiera czasu rano i nie zmusza do wyjścia wieczorem. No i bezpieczniejsze - u nas hasają dziki przed domem .
Normalnie to nie problem, ale po dwóch miesiącach spod śnieżnej kołderki wyłania się sporo niespodzianek .
mrokasia 19:55, 25 lut 2026

Ginger, tego się właśnie obawiałam więc to była pierwsza czynność do zrobienia.

Marcin, nie no, szacuneczek

Gosia , od razu człowiekowi lepiej

Judith, takiego stanu rzeczy jak teraz to nie miałam nigdy. Armagedon normalnie

Lidka, my wychodzimy z psami 3 razy dziennie, w tym raz na długo. Ale i tak psy czasem coś zrobią w ogrodzie. Teraz, tak jak mówi Judith, to efekt ponad 2 miesięcy bez możliwości systematycznego sprzątania.
Miałam na początku chęć nauczenia psów załatwiania się tylko poza posesją. Ale doszłam do wniosku, że różnie się może w życiu podziać i wolę by psy nie miały oporów by załatwić się w ogrodzie gdy nie będziemy mogli z nimi wyjść.
MartaCho 20:07, 25 lut 2026

Hahah, moja Duśka dość dużych gabarytów jest, więc jak wyszłam sprzątać po niej po zimie, to aż urwały się uszy siateczki od „urobku”
Spacer dłuższy u nas też raz dziennie, wieczorem.
TAR 21:15, 25 lut 2026

Ja ze swoimi wychodze zawsze. Dla mnie to troche oddechu przed praca i nastrojenie sie. Wstaje tak by miec czas chociaz na jedno wyjscie dluzsze dluzszy lub 2 krotsze. Ale rano to jest tylko ogrod. W tym czasie spacerowym napelniam karmniki, psiaki biegaja i robia co trzeba. A sa male wiec korzystaja ze zrobionych sciezek. A ja wracajac zbieram urobek na biezaco. Po poludniu mezaty z nimi idzie na dlugi spacer, bo wraca szybciej z pracy.
Najwiecej kup w ogrodzie jest od kotow sasiadow, nie cierpie tego i gonie. Psy tez gonia je z terenu. Chyba tez nie lubia kotow
Psich kup w ogrodzie raczej nie mam. Za to na drodze jakas masakra. Sasiedzi sa okropni z tym brakiem sprzatania.
anpi 21:58, 25 lut 2026

To ja się dołączę do tego " śmierdzącego" tematu... ale trocĥe jednak odmiennego ...mam taki dylemat...ponieważ u mnie dla odmiany sarny , a może i zające zostawiły sporo nawozu w postaci bobków, przeważnie na ścieżkach w warzywniaku. Oczywiście na śniegu, ale przecież ten juz w większości stopniał. I teraz zastanawiam się, czy te bobki dopóki są łatwiejsze do zebrania na jakąś łopatkę, to mogę wrzucić na kompost jako pożyteczny nawóz, czy rozrzucić bezpośrednio na trawiasto, kwiatowe rabaty, czy może za mocny i może coś " popalić", czy lepiej się pozbyć, wyrzucając np na część z ugorem?
Jak myślicie?
ajka 22:37, 25 lut 2026

Wyjątkowo cieszę się, że nie mam psa
Magara 22:43, 25 lut 2026

mrokasia napisał(a)
Pierwsza praca ogrodowa za mną - sprzątanie po psach .

Ooo, to krok milowy poczyniłaś
U mnie śniegu mnóstwo, ale wciąż topnieje. I codziennie wychodzi jakaś nowa kupa, dosłownie wszędzie, na każdym kroku Psa nie mam, kupy ewidentnie kocie Nasz kot by sam tyle nie dał rady, tym bardziej, że ona raczej za płot chodzi. Obstawiam, że to co mam na działce to jakaś praca zespołowa

A drzewka i krzewy zimozielone mam zasrane przez ptaki dokarmiane - ot, wdzięczność