Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Polon 22:37, 09 maj 2026

Przygarażowa superowa, no ale czy to kogoś zaskoczyło???

Karczowanie - no lekko nie ma
Ciekawe co następne pójdzie do zmiany, bo że to nie koniec, to pewne
mrokasia 08:08, 10 maj 2026

MagdaLenka napisał(a)

Psiej miejscówki nie wolno ruszać.

No jasne! Chociaż teraz psy przeniosły się na poprawioną frontową i wysiadują mi rośliny, wrrrr.
mrokasia 08:10, 10 maj 2026

tulucy napisał(a)

Dobrze, że to "chyba" dodalas. Zawsze to jakaś otwarta, a przynajmniej uchylona furteczka.

W sumie racja, bo właśnie dumam nad wywaleniem dwóch czerwonych berberysów z mini rabatki przy furtce .
mrokasia 08:15, 10 maj 2026

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Dobry pomysł miałaś z tym wykarczowaniem kosodrzewin. U mnie do roślinnego nieba poszło ich chyba z 10. Z wielką radością przyjmuję fakt, że nie trzeba poświęcać kilku godzin na ich skubanie. Zawsze mnie po tej pracy bolały plecy. Fotergille moim zdaniem to skomplikowane w uprawie krzewy. U mnie nie przetrwały dwóch sezonów, choć zadbałam o odpowiedni odczyn gleby.
Na frontowej zrobiło się u Ciebie więcej miejsca dla bylin. W sezonie z pewnością będzie to zauważalne.
Karczowanie tego, co drażni jest jak najbardziej słuszne, zwłaszcza jeśli się wiąże z tym, aby ułatwić sobie ogrodnicze życie. U siebie zamierzam się pozbyć dwóch irg błyszczących. Co z tego, że są miododajne, ślicznie kwitną, pięknie się przebarwiają i mają ozdobne owoce, kiedy każdej wiosny znajduję pod nimi sryliony siewek, na których wyrywanie musze poświęcić kilka godzin.
U mnie zostały jedynie dwa maleńkie jałowce płożące. Reszta wyleciała.

Deszczu życzę.
PS. Wstawiłam u siebie zdjęcia obieli.

U mnie irga błyszcząca też się sieje jak głupia ale ponieważ mam z niej żywopłocik to nawet mi pasuje takie samoistne zagęszczanie . Aczkolwiek rozumiem Ciebie bo pielić te siewki to koszmar.
Z fothergilami zobaczymy. Jak się nie sprawdzą to spróbuję z czymś innym.
Lecę oglądać obielę, cmok!
mrokasia 08:17, 10 maj 2026

LIDKA napisał(a)
Ja mam jałowca przed furtką ale ogólnie mam za mało iglaczkiów i zima jest pusto. Trzeba dopracować kwitnienie wiosny i zimę iglakami.

Zimozielone robią robotę zimą i wczesną wiosną. Tylko trzeba dobrze wybrać, żeby potem nie karczować jak ja .
mrokasia 08:21, 10 maj 2026

Polon napisał(a)
Przygarażowa superowa, no ale czy to kogoś zaskoczyło???

Karczowanie - no lekko nie ma
Ciekawe co następne pójdzie do zmiany, bo że to nie koniec, to pewne

Przygarażowa zaskoczyła mnie . Nie spodziewałam się takiego rozrostu ale jestem bardzo zadowolona. Jak sobie przypomnę to jak to miejsce wcześniej wyglądało to aż mną wstrząsa. Jak ja mogłam z tym żyć tyle lat???

A co do zmian - będą na pewno choć już nie tak poważne . Przymierzam się do wywalenia berberysów i jednej kaliny .
Basieksp 08:38, 10 maj 2026

Tak bez zmian, bez przeróbek to chyba się nie da, tak na dłużej Ja tak trochę mam, że muszę coś robić, samo pielenie nie daje takiej satysfakcji, przyjemności, a że ogrodu się nie powiększy, to trzeba coś zmienić
Juzia 09:15, 10 maj 2026

Basieksp napisał(a)
Tak bez zmian, bez przeróbek to chyba się nie da, tak na dłużej Ja tak trochę mam, że muszę coś robić, samo pielenie nie daje takiej satysfakcji, przyjemności, a że ogrodu się nie powiększy, to trzeba coś zmienić

Można się przeprowadzić

mrokasia 09:38, 10 maj 2026

Basieksp napisał(a)

Praca w ogrodzie faktycznie nigdy nie ma końca. I często nie dlatego, że potrzebujemy zmian tylko dlatego, że coś wypadło, coś się zestarzało albo tak jak u mnie - wymaga zbyt dużo pracy.
Ale to jest właśnie fajne. Bo rzeczywiście, sama pielęgnacja to trochę mało .
mrokasia 09:39, 10 maj 2026

Juzia napisał(a)

Można się przeprowadzić

Uuuuu pani, radykał z pani .