Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

mrokasia 08:43, 08 maj 2026

Magara napisał(a)
Kaśku,Twoje ostatnie rewolucje są dowodem na to, że grzebanie w ziemi jest świetną odskocznią od życiowych spraw i problemów
Ale życzę Ci, żebyś już niczego nie przerabiała

Daga, wiadomka, że gleboterapia ma cudowne właściwości .
Cmok!!! ❤️
mrokasia 08:47, 08 maj 2026

April napisał(a)

Kasieńko, czy ty przypadkiem nie cierpisz na jakąś nadprodukcję energii? Zabierz ją do wiaderka i pofatyguj się z nią do mnie Ja cierpię na ogromne braki energii

Przygarażowa super. Aż dziwne, że wcześniej tak tam nie było. Pasuje jak ulał

Na nadmiar energii nie narzekam ale pcha mnie do takich zmian myśl, że z roku na rok sił i napędu będę miała coraz mniej a jak ten rok pokazuje - pomoc eMa nie zawsze będzie możliwa.

Na przygarażowej rządzą Twoje brunnery . ❤️
April 10:22, 08 maj 2026

To już Twoje brunnery Dobrze je karmisz
DariaB 11:05, 08 maj 2026

Hej Kasiu, dawno mnie nie było Widzę, że frontowa przeszła lifting, z tymi zawilcami zrobiło się zdecydowanie jaśniej i przyciągają uwagę, na horyzoncie widzę kolejną rewolucję
Patrycja_KG_Lu 13:11, 08 maj 2026

mrokasia napisał(a)
[...]Aczkolwiek niech ktoś mnie mocno puknie w czoło jak wymyślę jeszcze jakieś karczowanie, szczególnie pod drzewami...

Oj Kasiu Kasiu...
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
mrokasia 13:29, 08 maj 2026

April napisał(a)
To już Twoje brunnery Dobrze je karmisz

Widać lubią końską q.pę .

DariaB napisał(a)
Hej Kasiu, dawno mnie nie było Widzę, że frontowa przeszła lifting, z tymi zawilcami zrobiło się zdecydowanie jaśniej i przyciągają uwagę, na horyzoncie widzę kolejną rewolucję

Hej, na faktycznie! Gdzieś Ty się podziewała? Dorze, że wróciłaś .

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Oj Kasiu Kasiu...

Za późno zajrzałaś .
Ale tak sobie myślę, że mam tylko jeszcze jeden taki relikt przeszłości do ewentualnego wywalenia - żółty jałowiec przy kompostowniku. Problem w tym, że moje psy uwielbiają pod nim leżeć. Wykopały sobie sporą dziurę i często w niej zalega jedno albo drugie futro. Gdyby nie to, wycięłabym go już dawno... Innych grzechów nie mam. Chyba .
MagdaLenka 13:34, 08 maj 2026

mrokasia napisał(a)

Ale tak sobie myślę, że mam tylko jeszcze jeden taki relikt przeszłości do ewentualnego wywalenia - żółty jałowiec przy kompostowniku. Problem w tym, że moje psy uwielbiają pod nim leżeć. Wykopały sobie sporą dziurę i często w niej zalega jedno albo drugie futro. Gdyby nie to, wycięłabym go już dawno... Innych grzechów nie mam. Chyba .

Psiej miejscówki nie wolno ruszać.
tulucy 14:48, 08 maj 2026

mrokasia napisał(a)

... Innych grzechów nie mam. Chyba .

Dobrze, że to "chyba" dodalas. Zawsze to jakaś otwarta, a przynajmniej uchylona furteczka.
Gruszka_na_w... 16:37, 08 maj 2026

Dobry pomysł miałaś z tym wykarczowaniem kosodrzewin. U mnie do roślinnego nieba poszło ich chyba z 10. Z wielką radością przyjmuję fakt, że nie trzeba poświęcać kilku godzin na ich skubanie. Zawsze mnie po tej pracy bolały plecy. Fotergille moim zdaniem to skomplikowane w uprawie krzewy. U mnie nie przetrwały dwóch sezonów, choć zadbałam o odpowiedni odczyn gleby.
Na frontowej zrobiło się u Ciebie więcej miejsca dla bylin. W sezonie z pewnością będzie to zauważalne.
Karczowanie tego, co drażni jest jak najbardziej słuszne, zwłaszcza jeśli się wiąże z tym, aby ułatwić sobie ogrodnicze życie. U siebie zamierzam się pozbyć dwóch irg błyszczących. Co z tego, że są miododajne, ślicznie kwitną, pięknie się przebarwiają i mają ozdobne owoce, kiedy każdej wiosny znajduję pod nimi sryliony siewek, na których wyrywanie musze poświęcić kilka godzin.
U mnie zostały jedynie dwa maleńkie jałowce płożące. Reszta wyleciała.

Deszczu życzę.
PS. Wstawiłam u siebie zdjęcia obieli.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
LIDKA 20:56, 08 maj 2026

Ja mam jałowca przed furtką ale ogólnie mam za mało iglaczkiów i zima jest pusto. Trzeba dopracować kwitnienie wiosny i zimę iglakami.