Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Juzia 08:41, 05 maj 2026

Lżej, jaśniej... byłam przeciwna wywalaniu kosodrzewin, ale teraz jest jednak lepiej
mrokasia 08:43, 05 maj 2026

April napisał(a)
Jaki porządeczek, zdecydowanie po Mrokasiowemu
Te zawilce wsadzałaś w doniczki, żeby ograniczyć, czy tylko kępki porobiłaś?
Mam je od ciebie ale u mnie tak nie szaleją.

Zawilce wsadzone po prostu do ziemi w kępkach. Mam zamiar pilnować ekspansji. One są tak urocze, że nie chciałam się ich pozbywać.
One chyba potrzebują słońca i dlatego u Ciebie nie szaleją. U mnie najbardziej się rozrastały w najbardziej nasłonecznionej części rabaty.
mrokasia 08:46, 05 maj 2026

Judith napisał(a)
Kasia, cudnie jest . Przydałby się tez biforafter .
Jak zawsze u Ciebie - szybka akcja! Super.
To tawuły brzozolistne czy fotergille?

Dzięki
Na rabacie mam żółte tawuły golden princess, tujki danica i fothergile, których nie widać . No i byliny - jeżówki, szałwie okręgowe, szałwie omszone i zawilce. Z trawek - molinie ED.

Biforafter? Proszę bardzo
April 08:49, 05 maj 2026

mrokasia napisał(a)

Zawilce wsadzone po prostu do ziemi w kępkach. Mam zamiar pilnować ekspansji. One są tak urocze, że nie chciałam się ich pozbywać.
One chyba potrzebują słońca i dlatego u Ciebie nie szaleją. U mnie najbardziej się rozrastały w najbardziej nasłonecznionej części rabaty.

Słońce akurat mają w niezłych dawkach, jak na moje warunki. Mam je przy kompostowniku. Ale zdecydowanie wody to tam jak na lekarstwo. Nie pamiętam czy na tej rabacie masz podlewanie? Rozpieszczasz je czy raczej surowo traktujesz?
mrokasia 08:50, 05 maj 2026

Juzia napisał(a)
Lżej, jaśniej... byłam przeciwna wywalaniu kosodrzewin, ale teraz jest jednak lepiej

Zdecydowanie lżej, jaśniej i porządniej . No i mniej pracochłonnie na wiosnę. Na myśl o skubaniu tych kosodrzewin robiło mi się słabo.
Dzięki Juzia
mrokasia 08:51, 05 maj 2026

TAR napisał(a)
Pracusiu. Swietnie wyszlo.

Cmok!
LIDKA 08:54, 05 maj 2026

Extra efekt. Kasia jak zawsze u Ciebie po rabatowych rewolucjach.

Lubię to nasze zdanie "jestem zadowolona"

Urobione, brudne, z bólem tu i tam,
Stoimy nad rabata po robocie , gęba się śmieje. I myślimy " jestem zadowolona"

Nie zrozumie tego fenomenu nikt kto nie ogrodniczy.
mrokasia 08:54, 05 maj 2026

April napisał(a)

Słońce akurat mają w niezłych dawkach, jak na moje warunki. Mam je przy kompostowniku. Ale zdecydowanie wody to tam jak na lekarstwo. Nie pamiętam czy na tej rabacie masz podlewanie? Rozpieszczasz je czy raczej surowo traktujesz?

Miałam linię kroplującą ale była położona tak by zasilać inne rośliny. Czasem podlewałam zraszaczem. A ziemia tu sucha, piaszczysta i jałowa. Teraz dodałam kompostu i obornika po całości. Choć zawilcom w dołki już nic dodatkowo nie dawałam.
Judith 09:02, 05 maj 2026

Przy biforafterze wyraźnie widać, że zrobiło się elegancko (a gdy mówię "elegancko" mam na myśli elegancko w tradycyjnym tego słowa znaczeniu ).
Judith 09:04, 05 maj 2026

LIDKA napisał(a)
Extra efekt. Kasia jak zawsze u Ciebie po rabatowych rewolucjach.

Lubię to nasze zdanie "jestem zadowolona"

Urobione, brudne, z bólem tu i tam,
Stoimy nad rabata po robocie , gęba się śmieje. I myślimy " jestem zadowolona"

Nie zrozumie tego fenomenu nikt kto nie ogrodniczy.

Racja
Kiedyś pisałam, że moja mama w ogóle nie czuje klimatu i nad świeżo wycacaną rabatą pyta "ale co się zmieniło?".