Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

ajka 23:28, 09 sie 2026

Polon napisał(a)
No pięknie
Kasia, a nie wybierasz się w okolice Wro???
Tak sobie uświadomiłam, że już w trzech miejscach mam Twoje pomysły: dereń z ostrogowcem, dzwonki poszarskiego z turzycą i świeżo posadzone bodziszki Alpecostam przy rozchodnikach
Mam jeszcze dużo miejsc do obsadzenia , więc możesz się realizować u mnie

A ja posadziłam sobie trzy sztuki dzwonka poszarskiego z waszego polecenia i u mnie nie rośnie
tulucy 14:51, 10 sie 2026

mrokasia napisał(a)

No nie mów, że TERAZ coś działasz w ogrodzie!!!

No działałam WTEDY. Pielenie odwalam. Sama zobaczysz, jak mi idzie.

Muszę działać w takich godzinach, bo pod wieczór meszki mi żyć nie dają. Włażą wszędzie, wczoraj znalazłam ogryzienia nawet na biuście, jak one tam się dostały, to nie mam pojęcia. A cholery przestają atakować, jak juz jest za ciemno na pielenie, podlewac jedynie mi się wtedy udaje.
Polon 08:50, 11 sie 2026

mrokasia napisał(a)

Dzięki Gosia, cmok!
Cieszę się, że mogłam Cię zainspirować . Do Wrocka się nie wybieram ale to może i dobrze, chyba nie chciałabyś przerabiać rabat pk kilka razy jak ja .
Ale, gdybym się wybierała do Wrocka to z przyjemnością bym Cię odwiedziła na ogrodowe ploteczki.

Kasia - trzymam za słowo
mrokasia 19:12, 12 sie 2026

Przeróbek jukowej ciąg dalszy . Wypieliłam stąd worek szczawika, wrrrr. Dosadziłam astry Twilight i gaury. Gaury to siewki od koleżanki, mocno zmęczone przesadzaniem ale może się ogarną. W przyszłym sezonie powinno być już fajnie .
LIDKA 20:31, 12 sie 2026

No i wyszła elegancko .
Kasia Gaury przytnij to się fajnie rozrosną . Ze dwa razy podlejesz i będzie ok. Siewki się dobrze przyjmują z mojego doświadczenia . Lepiej niż rośliny kupne z doniczek .
Mój tegoroczny szpaler z własnych siewek już kwitnie. A sadziłam go 5 tyg temu jakoś .

W tym roku też mam ten pieroński szczawik . Chowa się w korze i widać dopiero te żółte kwiatki . Walczę .
Ulina 10:05, 13 sie 2026

Kombinacja astrów i gaury będzie udana będą kwitły przed jesienią, koniecznie muszę zobaczyć.

Ja siewki gaury zaczynam przesadzać w inne miejsca, ciekawe jak to się mi sprawdzi. Coraz bardziej rozumiem swoje oczekiwania co do tego jak mają wyglądać moje rabaty ale gaura może okazać się najlepszym wypełnieniem na letnia suszę. Mi nie wszędzie pasuje róż, iec próbuję też z białą gaurą od Iwonki, ale ta przemarzła, siewek nie znalazłam, więc mam od Iwonki nową. I jeszcze gaura okazuje się świetnym miejscem przyciągającym zapylacze jak się coś z owoców chce mieć to trzeba mieć też kwiatki

Korzenie szczawika są dramatyczne, doświadczyłam choć nie u siebie. Ja mam inne chwasty. Od trzech lat walczę z inwazję chwastnicy, sąsiadka lokalna również z nią walczy, ostatnio też z powojami dwojakiego rodzaju, a znów w nadmiarze mam osty. U mnie to jest jakaś nierówna walka a obszar duży i trudno ogarnąć.

Ależ się rozpisałam....