Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

mrokasia 09:33, 21 kwi 2025

nicol21 napisał(a)
Trawnik masz soczysty jakby maj był!! Jaki jest Twój sekret, że on taki zieleniutki już jest?
Kwiecie na drzewach cudne!

Trawnik po lekkiej wertykulacji i nawożeniu zawsze tak rusza z kopyta . No i dostał wody, więcej niż planowałam bo kupiłam nowy nawóz, który bardzo słabo się rozpuszczał. Nawóz sypałam w deszczu w nadziei, że nie będę musiała podlewać. Następnego dnia uruchomiłam podlewanie bo granulki wciąż leżały w trawie. A kilka dni później trochę popadało. I trawnik oszalał. Kosiłam w czwartek a dziś trawa po kostki… Jak skoszę to pewnie wyjdą jaśniejsze esyfloresy tam gdzie nie sypnęłam nawozem .
mrokasia 09:35, 21 kwi 2025

Kasya napisał(a)

No wlasnie ja tez nie wiem
A twoje pyszczaja mlode pedy mimo braku ciecia ?

No właśnie nie puszczają. Chyba wytnę im po jednym-dwóch najgrubszych pędach, tuż przy ziemi. To powinno pobudzić wypuszczanie młodych pędów.
mrokasia 09:37, 21 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Kasiu, nie pamiętam, czy pytałam (jeśli tak, to wybacz).
Tą donicę z cegieł macie murowaną na fundamencie?

Tak, donica jest wymurowana na fundamencie z betonowych bloczków udających stare cegły .
TAR 10:54, 21 kwi 2025

Moglabym zacytowac wszystkie zdjecia tak masz pieknie. Ale wisnie to gwiazdy ogrodu no i magnolka. Widze, ze judaszek tez ma sporo kwiatowych pakow, moje podobnie w tym roku beda obsypane kwieciem. Za wyjatkiem Risinga, bo ten ma juz listeczki.

Lece sadzic azalie poki paki jeszcze nierozwiniete.
mrokasia 13:53, 21 kwi 2025

TAR napisał(a)
Moglabym zacytowac wszystkie zdjecia tak masz pieknie. Ale wisnie to gwiazdy ogrodu no i magnolka. Widze, ze judaszek tez ma sporo kwiatowych pakow, moje podobnie w tym roku beda obsypane kwieciem. Za wyjatkiem Risinga, bo ten ma juz listeczki.

Lece sadzic azalie poki paki jeszcze nierozwiniete.

Cmooook .

Ja też dziś ogrodowo. Kocham to!

Kasya 15:09, 21 kwi 2025

mrokasia napisał(a)

No właśnie nie puszczają. Chyba wytnę im po jednym-dwóch najgrubszych pędach, tuż przy ziemi. To powinno pobudzić wypuszczanie młodych pędów.

No wlasnie nie wiem czy nie trzeba po calosci
Ja elegantissimie zostawilam 1 gruby a reszte wycielam z nadzieją ze zaraz bedzie duzo mlodych a tu nic
ajka 19:41, 21 kwi 2025

Kasiu uwielbiam twój ogród za harmonię. Wszystko ma swoje miejsce. Zazdroszczę umiejętności komponowania rabat. Kolory i formy wspaniale się uzupełniają.
Gruszka_na_w... 21:09, 21 kwi 2025

Po tych opadach wszystko ruszyło jak na turbodoładowaniu. Bujnie, kwieciście, elegancko. Miło jest mieć taki ogród na wyciągnięcie ręki, w zasięgu wzroku.

Nigdy nie cięłam dereni do ziemi. Wydaje mi się to dosyć ryzykownym posunięciem, bo w razie suszy lub słabszej gleby, może być problem z odbudowaniem masy. Były takie przypadki na forum.
U siebie co roku na wiosnę wycinam 2-3 najstarsze gałęzie; z reguły te, które najsłabiej się zimą wybarwiły (zamiast karminowej czerwieni miały barwę wody po gotowaniu buraków).
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
LIDKA 22:21, 21 kwi 2025

Kasia co tu dużo gadać....masz pięknie bujnie kwitnąco wiosennie i tak może wyglądać raj na ziemi.

Ide jeszcze popatrzeć.
Margo2 23:44, 21 kwi 2025

Podpisuję się pod wszystkimi słowami dziewczyn.
Jest przepięknie.
Masz tak dobrze dobrane rosliny zimozielone, strukturalne i te kwitnące, że nie moge się napatrzeć.
Muszę koniecznie wybrać się do Ciebie.