Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Roocika 08:10, 22 kwi 2025

mrokasia napisał(a)
Daga, Monia, dzięki za motywację, będę pikować .

Kasya, w trawniku? U mnie były stokrotki i fiołki .

Dziś co chwilę popaduje, trudno to deszczem nazwać ale lepsze to niż nic. Ogród zazielenia się mgnieniu oka .

Wszędzie kwitnąco i już zielono- pięknie.

A ta kompozycja świetna.

Co do dereni to też wycinam jak Hania 2-3 najgrubsze z reguły pędy i skracam tak 1/3 jak są bardzo wysokie. Zwykle wypuszczają od dołu.
April 10:12, 22 kwi 2025

Kanzany miodzio. Zresztą jak wszystko inne u ciebie.
Donica coraz lepiej wygląda. ŚŚ to był faktycznie dobry pomysł. Żeby tylko dłużej kwitły
mrokasia 13:34, 22 kwi 2025

Kasya napisał(a)

No wlasnie nie wiem czy nie trzeba po calosci
Ja elegantissimie zostawilam 1 gruby a reszte wycielam z nadzieją ze zaraz bedzie duzo mlodych a tu nic

Iza Ursa mi właśnie mówiła, że przycięła drastycznie swoje Elegantissimy i słabo im idzie...

ajka napisał(a)
Kasiu uwielbiam twój ogród za harmonię. Wszystko ma swoje miejsce. Zazdroszczę umiejętności komponowania rabat. Kolory i formy wspaniale się uzupełniają.

Aniu, dziękuję bardzo! To bardzo miłe, że tak uważasz . Cmoook!
mrokasia 13:43, 22 kwi 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Po tych opadach wszystko ruszyło jak na turbodoładowaniu. Bujnie, kwieciście, elegancko. Miło jest mieć taki ogród na wyciągnięcie ręki, w zasięgu wzroku.

Nigdy nie cięłam dereni do ziemi. Wydaje mi się to dosyć ryzykownym posunięciem, bo w razie suszy lub słabszej gleby, może być problem z odbudowaniem masy. Były takie przypadki na forum.
U siebie co roku na wiosnę wycinam 2-3 najstarsze gałęzie; z reguły te, które najsłabiej się zimą wybarwiły (zamiast karminowej czerwieni miały barwę wody po gotowaniu buraków).

Ehhh, te opady... Wczoraj odświeżałam kanciki za domem i sam pył...
Dziękuję Haniu za pochwały. Lubię swój ogród. No i jestem nareszcie na etapie gdy spokojnie sobie dłubię, pielęgnuję, coś tam przesadzam, dosadzam, uzupełniam. Bardzo miłe uczucie.

LIDKA napisał(a)
Kasia co tu dużo gadać....masz pięknie bujnie kwitnąco wiosennie i tak może wyglądać raj na ziemi.

Ide jeszcze popatrzeć.

Lideczko kochana, co tu dużo gadać... miło mi przeogromnie!

Margo2 napisał(a)
Podpisuję się pod wszystkimi słowami dziewczyn.
Jest przepięknie.
Masz tak dobrze dobrane rosliny zimozielone, strukturalne i te kwitnące, że nie moge się napatrzeć.
Muszę koniecznie wybrać się do Ciebie.

To kiedy wpadasz? Brama otwarta .
Cmoook!

Roocika napisał(a)

Wszędzie kwitnąco i już zielono- pięknie.

A ta kompozycja świetna.

Co do dereni to też wycinam jak Hania 2-3 najgrubsze z reguły pędy i skracam tak 1/3 jak są bardzo wysokie. Zwykle wypuszczają od dołu.

Dzięki Asiu

A co do dereni - tylko z Midwinterfire mam taką zawieszkę, resztę pocięłam bez litości .

April napisał(a)
Kanzany miodzio. Zresztą jak wszystko inne u ciebie.
Donica coraz lepiej wygląda. ŚŚ to był faktycznie dobry pomysł. Żeby tylko dłużej kwitły

Aprilku, faktycznie Kanzany mają swoje 5 minut. ŚŚ miały 2 minuty... Bardzo szybko przekwitły.
mrokasia 19:53, 22 kwi 2025

Wieczorne pstryczki
mrokasia 19:54, 22 kwi 2025

Gruszka_na_w... 19:55, 22 kwi 2025

mrokasia napisał(a)

Ehhh, te opady... Wczoraj odświeżałam kanciki za domem i sam pył...
Dziękuję Haniu za pochwały. Lubię swój ogród. No i jestem nareszcie na etapie gdy spokojnie sobie dłubię, pielęgnuję, coś tam przesadzam, dosadzam, uzupełniam. Bardzo miłe uczucie.

U mnie też po deszczach trawa rośnie jak oszalała, Wypadałoby ją kosić co 3-4 dni. Mam nadzieję, że w końcu przystopuje.
Czasem mi się przypominają bezsenne noce spowodowane rozmyślaniem o kształcie rabat i planowaniu nasadzeń. Czasem zazdroszczę dziewczynom tego rozmyślania nad ogrodowymi dylematami. Pielęgnacja i dopieszczanie już nie dostarczają takich ilości emocji.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 19:55, 22 kwi 2025

mrokasia 19:56, 22 kwi 2025

MagdaLenka 21:39, 22 kwi 2025

mrokasia napisał(a)

No i jestem nareszcie na etapie gdy spokojnie sobie dłubię, pielęgnuję, coś tam przesadzam, dosadzam, uzupełniam. Bardzo miłe uczucie.

Och, jak ja bardzo zazdroszczę tego etapu. Aktualnie stoję w szpagacie pomiędzy przygotowywaniem nowych rabat a pielęgnowaniem istniejących. Męczące to na dłuższą metę. Chciałabym więcej czasu na omiatanie wzrokiem z poziomu hamaka...