Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

UrsaMaior 11:38, 12 maj 2025

Ech...też mam taki fatalny, sąsiedzki mur. Tynk z niego obłazi, wygląda fatalnie... Twój jest całkiem przyzwoity, naprawdę. Do tego rośliny zasłonią i będzie ładnie
mrokasia 11:52, 12 maj 2025

Judith napisał(a)

A tu mam odmienne doświadczenia - ani jedno obrzeże nie jest u mnie osadzone na betonie, wszystkie są tylko wkopane. Na betonie nie są także obrzeża z kostki brukowej. Nic się nie przemieszcza i nie wykrzywia.

Czyli da się .
Judith 12:00, 12 maj 2025

Asia zwróciła uwagę na zależność tej kwestii od rodzaju gleby. Ja mam piach, stąd i doświadczenia inne .
mrokasia 12:02, 12 maj 2025

Roocika napisał(a)
Kasia obserwuję z ciekawością. Muszę zobaczyć jak Ty będziesz mieszać te rośliny, bo chciałabym się nauczyć tak sadzić nie rządkami, plamami, bo chcę trochę pozmieniać jesienią u siebie. Kiedyś mi to tłumaczyłaś

U nas nawet osadzone na betonie krawężniki potrafią się krzywić ale to już glina- ona puchnie zimą i chudnie wiosną

Bardzo ładne cisy kupiłaś. U nas w szkółkach bida z nędzą ale co się dziwić, taki mamy klimat

Asiu, sama nie wiem jeszcze jak rozmieszczę rośliny. Zacznę od ustawienia szkieletu czyli 5 cisów i 5 tawuł. A potem się zobaczy. Ja nie za bardzo umiem planować na kartce, zdecydowanie lepiej idzie mi to w realu . Relacje będą .
mrokasia 12:03, 12 maj 2025

UrsaMaior napisał(a)
Ech...też mam taki fatalny, sąsiedzki mur. Tynk z niego obłazi, wygląda fatalnie... Twój jest całkiem przyzwoity, naprawdę. Do tego rośliny zasłonią i będzie ładnie

Gdzie masz ten mur???
Byłaś u mnie nie raz, sama wiesz, jak to miejsce wyglądało. Na pewno będzie lepiej niż jest teraz .
UrsaMaior 13:22, 12 maj 2025

No ten przed garażem, przy amanogawach. Wąziutko, więc nie bardzo jest jak zasłonić. Pewnie skończy się na zamontowaniu jakiejś drewnianej kratki...
Margo2 14:36, 12 maj 2025

Kasiaa, ja dopiero dotarłam do Ciebie.
Jakiś niedoczas mnie dopadł.
Musze koniecznie przyjechać, ale nie ma kiedy
Chyba, że jakiś piątek po południu.
Może być?
Muszę przyjechać, bo uwielbiam łazić po Twoim ogrodzie.
Piszesz, że zawilce wiosenne sa bezproblemowe, u mnie niestety nie chcą rosnąć. Zamierają.
Za to o epimedium na słońcu bym się nie martwiła. Mam na patelni.
Daje radę.
A Ty kiedy wpadniesz do mnie?
Może tego 7 czerwca? Chyba, że jednak ktoś się skusi na wyjazd na Kaszuby.
Ale chyba muszę odłożyć to na kolejny rok,
mrokasia 15:27, 12 maj 2025

Gosia, gdzieś do połowy czerwca to u mnie z pt-nd kiepsko, ale potem jak najbardziej Ty do mnie a ja do Ciebie .
TAR 16:14, 12 maj 2025

Polon napisał(a)

Koszmarna to jest sztuczna trawa na tarasie udająca zieloną murawę (mam nadzieję, że nikt tu takiej nie ma )

Hehehehe ja mam w podcieniu. Lepsze niz beton. Ale tylko do momentu az dechy zrobimy czyli do czerwca. Mam tez na waskim paseczku wzdluz bramy przy smietniku. To z przyczyn praktycznych i technicznych. W zasadzie niewidoczne..
mrokasia 18:39, 12 maj 2025

Dla Magarki - pytałaś jak długo kwitną przetaczniki goryczkowate.
Fotki z 3.05 i z dziś

Jeszcze pokwitną .