Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W zgodzie z lasem

W zgodzie z lasem

Eupraksja 22:26, 29 lip 2025

Marcin super przydatna zasada z tym wycinaniem drzew, dziękuję! Na szczęście większość zdecydowana tych dużych drzew, które u nas zostały wycięte, to sosny, czyli mogę się nie martwić o nie, uff.

Agnieszka dziękuję za odwiedziny, zajrzałam też do Ciebie i podzieliłam się swoimi przemyśleniami Tę ciszę i spokój u Ciebie widać nawet na zdjęciach, wspaniale!
Gosialuk 08:20, 30 lip 2025

Ewa ja siewki dębów też z rabat wyrywam, w trawie nie ma problemu, bo koszenie skutecznie je załatwia. Skutecznego sposobu na odrosty nie mam, one jak głowa smoka, w miejsce jednej odciętej wyrasta 7 nowych. Tyle, że nie można zwlekać z wycinaniem, wtedy sekator spokojnie daje radę.
Jak posadzisz krzewy i się rozrosną, będzie tych siewek trochę mniej, bo nie będą miały na tyle światła by się rozwijać.
Co do zbierania liści, to ja zgrabuję je na te miejsca, gdzie za dwa, może trzy lata planuję coś posadzić. Nie trzeba kłaść włókniny, a przy odpowiednio grubej warstwie chwasty nie rosną.
Eupraksja 22:46, 30 lip 2025

Gosia genialny sposób z tymi liśćmi! I taki samoregulujący się Nie poprzerastają z czasem jak "szmata", nie trzeba płacić jak za kolejne worki kory, nie rozpadną się ze starości jak folia, nie zajmują miejsca w kompostowniku, tylko powolutku od dołu użyźniają od razu przyszłe rabaty i do tego naturalistycznie wyglądają przez te lata oczekiwania - ideał!
ajka 23:52, 31 lip 2025

Eupraksja napisał(a)
Lidka dziękuję za podpowiedź z Mają, my w sumie nie mamy telewizji, więc będę musiała wykupić dostęp gdzieś na jakiejś platformie. A wtedy chyba będę oglądała ciurkiem wszystkie sezony

Jeśli się nie mylę Maja w ogrodzie jest na player.pl bez opłat. Chyba, że to Nowa Maja w Ogrodzie, to trzeba wykupić pakiet.
Eupraksja 22:26, 01 sie 2025

Ania aż sprawdziłam, ale niestety też w ramach pakietu... Za to czasami przez kilka dni bywają dostępne odcinki Nowej Mai, nie wiem na jakiej to zasadzie się dzieje, może Wy wiecie?
Eupraksja 18:03, 12 sie 2025

Czy ktoś ma może doświadczenie z ratowaniem/odmładzaniem wymizerowanych jałowców? Posadzone naście lat temu, ważne dla nas ze względów sentymentalnych Rosły sobie samopas bez żadnej pielęgnacji, sporo mają suchych pędów i wyciągnięte gałęzie z bardziej lub mniej zielonymi częściami na obwodzie. Liściaste krzewy wiem że odbijają nawet od korzeni, ale jałowce? Wycinam na razie sukcesywnie te gałęzie, które całkiem zamarły, odchwaszczam, zwłaszcza usuwam samosiejki drzew, przycinamy gałęzie ponad nimi żeby je odsłonić, dostaną kompostu... Ale chciałabym też żeby się zagęściły w środku, jest na to jakaś szansa? Tak to mniej więcej teraz wygląda:

I tu przykład skrajny, ten pewnie nie do odratowania:
Agatorek 22:29, 14 sie 2025

Jak teraz zobaczyłam na fotkach, o czym dziś rozmawiałyśmy, to podzielam zdanie dziewczyn. Wywal te jałowce .

Ewa, było mi bardzo miło poznać Cię dziś na żywo .

Tu możesz zobaczyć ogród Kasyi
Mary 06:50, 15 sie 2025

Witaj, Ewo.
Miło było Cię poznać.
UrsaMaior 12:51, 15 sie 2025

Jałowce OUT!;D
Ulina 13:37, 15 sie 2025

Witaj, jak dobrze trafiłaś do dziewczyn, które uprawiają leśne ogrody tyle cennych rad padło, warto sobie przetestować na swoich warunkach.
Osobiście mam zupełnie odmieny ogród, więc tak cennych rad nie udzielę. Ze swojej strony mogę rzucić kilka doświadczeń ogólnych, które i tak muszą przejść przez Twoje ręce i pracę w ogrodzie:
- podoba mi się tytuł wątku bo jest mi bliski fakt że trzeba się do natury i środowiska dopasowywać, lubię naturalną ekologię wokół siebie a nie wykrzyczaną na łamach mediów,
-co do jałowców- wybitnie im od początku coś nie pasuje i może łapią grzyba, więc też bym nie szła w kierunku tych roślin, a szukała innych zimozielonych wypełniaczy
- piszesz o kleszczach-naturalnym ich wrogiem są mrówki, więc dobrze jak w lesie mogłyby powstać jakieś mrowiska, wystarczyłoby usypać kilka kupek z drobnych gałęzi, które same zasiedlą. U mnie w ogrodzie mam ogrom mrówek ale z nimi nie walczę, zjadają mi wprawdzie hakonki, więc wiem że tych trawek nie będę miała,czasem inne też zasiedlają, ale cóż....prawo natury
-kompost na początek ogrodowania jest ekstra, może warto byłoby go czymś okryć żeby nie przerósł i rozwozić stopniowo. Chyba że chcesz od razu całość rozplantować??
-Gosia dobrze Ci napisała, żebyś liście wykorzystywała jako ściółkę do przegryzienia ziemi pod rabaty. Możesz te liście przesuwać z miejsca na miejsce, jak Ci pasuje i przyjrzeć się czy ten sposób coś wniesie. U siebie tak ściółkuję ziemię pod nasadzenia ścinkami z tui, muszą przeleżeć sezon. A jeszcze możesz z liści robić wały na granicy z lasem, żeby sobie oddzielić część uprawową od dzikiej, mogą też być zrobione siedliska dla jeży, liście zawsze można oddać, ale też trzeba je wykorzystać dla siebie. Grabienie żołędzi i wywóz to dobry pomysł, nadmiaru siewek też bym je chciała, wystarczy że zwierzęta same przynoszą i zakopują żołędzie a potemntrzeba wyplewić
- storczyków dziewczyny będą Ci zazdrościć bo one muszą mieć leśnà mykoryzę do bytowania, chyba u Ciebie jest naturalnie muszę odszukać w którym odcinku Mai było o storczykach i leśnym pasjonacie...

To chyba za dużo już napisałam