Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Puste pole z wysepką kwiatową

Puste pole z wysepką kwiatową

Elawroclaw 19:35, 29 lip 2012

Elfik napisał(a)

....

Eluś , pooglądałam Twoje cudowności. ogród, jak zwykle wspaniały.

A co się stało z Ayeshą? Ukorzenić Ci nową?
Sebek 19:50, 29 lip 2012

Elfik napisał(a)

Miło posiedzieć w tak pięknym otoczeniu
Elfik 23:20, 02 sie 2012

Kajam się...
Teraz rozumiem, że popełniłam niewybaczalne faux pas – będąc w Warszawie nie odwiedziłam Kasi (greglis), GabiKa, boćka i Wandzi... Na szczęście nikt więcej nie zgłaszał pretensji... A ja bez spowiedzi dałam sobie sama rozgrzeszenie za ten grzech zaniedbania, bo miałam tylko 5 godzin „na Warsiawę” - akurat tyle, żeby obskoczyć Galerię Mokotów... Ale Wasze „pretensje” były mi bardzo miłe... Na pewno kiedyś skorzystam z zaproszeń... Ale ta podróż w tę i we w tę jest ma-ka-bry-czna!
GabiKu – jutro będzie następny pogrzeb w ogrodzie , dziś już kupiłam nowego ligustra... Mam nadzieję, że to już ostatnia strata...
Basiu – kwitnie, a jakże! Oto pierwszy kwiat, a pączków jest całe mnóstwo!

Elawrocław – dziękuję Ci za dobre chęci. Moja Ayesha na szczęście odbiła, ale dalej jest zagrożona – widać za nią znowu świeżą dużą dziurę...

Sebciu – skoro chwalisz, to znaczy że odciąłeś się wzrokowo od widoku za siatką? Jesienią robię rewolucję tego zakątka, żeby zasłonić widok pola... A powojniki ciągle walczą o życie, podgryzane przez nornice...

A oto pierwszy kwiat powojnika Mazury, który nabyłam u Finki

I radosna wiadomość dla Dzidki

Jeżeli te ogromne liściory, to jeżówka (bo właśnie ją sadziłam w ub. roku), to dlaczego zaraza nie kwitnie??????????

an_tre 23:27, 02 sie 2012

Elfik napisał(a)

Jeżeli te ogromne liściory, to jeżówka (bo właśnie ją sadziłam w ub. roku), to dlaczego zaraza nie kwitnie??????????

Elfiku, to nie jeżówka, u mnie się też to rozsiało, wyszukałam necie, że jest to marcinek biedaków, rośnie na opuszczonych posesjach, roznoszą go ptaki, wyrywaj to chwaścisko, bo strasznie się rozsiewa, ma białe kwiatki podobne do marcinków, czyli astrów jesiennych. Ja myślałam, ze to wysiały mi się astry ale te ładne
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Elfik 23:39, 02 sie 2012

Aniu, serdeczne dzięki! Wiesz, ja też miałam tzw. NAJGORSZE PRZYPUSZCZENIA A mam tego hm... hm... w cholerę!
reni 14:16, 03 sie 2012

Ależ ten powojnik piękny
wanda7 16:36, 03 sie 2012

Elfiku, wkleiłś u Jotki swoją przecudną cleome. Powiedz mi, czy jest to roślina jednoroczna, czy bylina? Niebiańska jest po prostu.
Tess 16:47, 03 sie 2012

Elfiku, jakie piękne widoczki ogrodu pokazałaś
Nie tylko pooglądałam, ale też poczytałam i wiem, z czym lawendę i perowskię połączyć
Miłe z pożytecznym

Miłego weekendu życzę
Elfik 19:44, 03 sie 2012

Reniu – kolorek jest przekłamany. W rzeczywistości to jest mleczny błękit, prześliczny. Jak będzie więcej kwiatów, to może jakoś wyłapię ten odcień...
Wandziu – cleome jest rośliną jednoroczną, niestety... Wysiewa się na początku marca do piaszczystej ziemi, nasiona tylko przycisnąć, nie przysypywać. Pikować pojedynczo do pojemników – jak sadzonki zaczynają rosnąć, zaleca się uszczknąć czubek – wtedy zakwitają nieco później, ale kwitną o wiele obficiej. Wysadzać w maju do gruntu. Cleome lubi ziemię żyzną, lekko suchą i regularne nawożenie.
Gdzieś mi przemknęło, że pytałaś o kolory – są też białe i takie fioletowo-różowe, będę ich szukać. Też się zakochałam w tym kwiecie
Tereniu – jak pewnie zauważyłaś powyżej – doznałam ogromnego rozczarowania: to, co miało być jeżówką, jest chwaściorem, a miałam nadzieję, że podsadzę nią lawendę... Trza mi znowu siać... I czekać...

Vanille Fraise jest u mnie najwcześniej kwitnącą - włazi już na taras

Grandiflora też się rozpycha...

Kolorowo...

Mój ulubiony rozchodnik – od babuleńki... Nazwała go „Królewski”

Te miniaturowe lwie paszcze wzeszły mi tak strasznie późno, że sadziłam do gruntu pod koniec czerwca 1-2 cm roślinki... Odwdzięczyły się!

Kapucha w tym roku jakaś mało reprezentacyjna...

Nareszcie mam trochę cienia!!!!

wanda7 19:50, 03 sie 2012

Vanilka po prostu oszałamiająca. Moja dopiero zaczyna.
Grandiflora z powojnikiem - udany duet.
Dzięki za info o cleome. Szkoda, że jednoroczna, ale i tak spróbuję.