Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Martek 14:16, 13 wrz 2011

Hmm ,zawsze lepiej zaznaczyć .To nic życzę dobrej pogody,a może te odmiany są silne !
boguslaw_r_ 15:08, 13 wrz 2011

marzena napisał(a)

Za każdym razem kiedy tu jestem mam" doła " ale nie przestaję podziwiać

no, to ja oczywiście, też podziwiam styl ogrodu Danusi - ale wyobraź sobie, ze nigdy nie mam 'doła' i nie zazdroszczę ( taki mam charakter widać ) , ale traktuję te wizyty w ogrodzie 'nie tylko bukszpanowym' jako inspiracje dla siebie i bank pomysłów do swojego ogrodu ! oczywiscie wybieram to, co wg mnie odpowiada charakterowi mojego ogrodu...
no, tak to jest u mnie...
doła mam dlatego że: tak sobie wybrałem i muszę czekać na każdy efekt mojego wyboru, kwiatki szybko rosną a na moje drzewka muszę czekać niejednokrotnie kilkanaście lat. nie żebym się skarżył, ale jak ktoś pyta pokaż swoie roślinki to po 2/3 latach mówi że nic się nie zmieniło, i dlatego tak mam. ogród Danusi zawsze podziwiam i czasami troszkę zazdroszczę ale w pozytywnym znaczeniu, ponieważ jestem konsekwentny to czekam i czekam aż się doczekam. Ogród Danusi i Jej artykuły są kopalnią wiedzy i jej doświadczenia którego ja niestety nie mam i ciągle ucząc się połykam tego bakcyla. Mam również nadzieje że nie długo ja pokażę swoie "kwiatki" Pozdrawiam bardzo serdecznie
alinak 15:09, 13 wrz 2011

Martek napisał(a)
Ja myślę,że takim głównym marzeniem Danusi jest,żeby w polskich ogrodach był jakiś ład .Tzn.ład w sensie ,żeby dbać o nasze otoczenia ,zarażać tym innych ,chociażby najbliższych sąsiadów i jeśli się udało to w takiej skali jak tu piszemy i tworzymy na forum to jest Jej osobisty sukces .
Już dano właściwie można by pogratulować Danusi tylu "uczniów".
Ma swój styl i jeśli komuś się spodoba "Otworzyła"go dla wszystkich .Jednak jak słusznie zauważyłaś Safoya od podobania do realizacji ,kopiowania ,potrzebna jest tajemna wiedza ,a nie każdy ją posiada

i ja też tak myślę i dlatego już dawno Danusi napisałam ,że oddaje za darmo to za co inni jej koledzy po fachu każą sobie słono płacić . ,ale odnalazłam u niej właśnie te misję - propagowanie kultury ogrodniczej . czegoś co u nas właściwie jest w powijakach , bo zobaczcie ile lat tradycji mają wystawy ,konkursy ,dni otwarte w szkółkach, programy w telewizji , itp. to wszystko kwestia 20 może lat . a jeśli porównamy to np. do Anglii......... jeszcze 20 lat temu pamiętam jedynie przy domach na wsiach ogródki warzywne ,a teraz miło popatrzeć jak rosną obok nich ogrody ozdobne
boguslaw_r_ 15:13, 13 wrz 2011

alinak napisał(a)
no wszystko fajnie ,tylko żebyście wszyscy nagle nie mieli takich samych ogrodów ...troszkę inwencji własnej mości państwo . myślę że Danusia mnie poprze . ważna oryginalność a nie powielanie .nie wszędzie pasują kulki i stożki- nie prawdaż
jestem za a nawet przeciw
Gardenarium 22:25, 13 wrz 2011

Safoya napisał(a)
Ja mam ochotę się wyłamać. Werbenę, bukszpany, hortensje, trawy, róże, żurawki, biel, błekit fiolet i krem pokochałam jeszcze przed ogrodowiskiem. To trendy, które do nas docierają w ogromnej mierze dzięki Danusi, ale na świecie są doskonale znane. Zanim przyszłam na ogrowisko miałam folder napchany inspiracjami. Po prostu oniemiałam jak zobaczyłam ogród kogoś kto na małym metrażu ma esencję tego wszystkiego.

No i może właśnie dlatego jakaś siła przywiodła Cię na Ogrodowisko czyli Google

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:43, 13 wrz 2011

Kochani, z przyjemnością poczytałam wszystkie wypowiedzi w dysuksji na temat mojej misji. A tak - właśnie
Mam taką misję, marzenie które się spełniło.

To, że jesteście na Ogrodowisku oznacza, że przywiodły Was takie same upodobania jak moje, bo większość z Was wpisała w Google albo cis, albo bukszpan, albo bukszpanowe obwódki albo piękny ogród itd.
Takie hasła podają mi osoby, które tutaj trafiły z różnych powodów...i zostały..

A dlaczego? Bo kochamy wszyscy bukszpany i piękne ogrody.

Moim celem nie jest pokazywanie, że mój ogród jest najpiękniejszy i trzeba go kopiować, pragnę pokazać Wam drogę do pięknego ogrodu, jakie sama przechodziłam trudności w wykonaniu tego co teraz mam, jak to wszystko można łatwo odmienić przy pomocy kilku prostych tricków, ale też ciągle powtarzam: Ogród nie może być dla Was udręką

Ogród powinien być dla Was odpoczynkiem, sposobem spędzania wolnego czasu, przyjemnością przebywania w nim, nawet jeśli nie jest doskonały. W taki sposób czuję i myślę.

Taka jest dla mnie idea prawdziwego ogrodu i do tego trzeba dążyć. Jedni mają ogrody doskonałe, inni mniej doskonałe, ważne żeby się w nich dobrze czuć, a jeśli tak nie jest to zrobić je takimi o jakich marzymy. I taka jest moja misja, wskazać Wam drogę jeśli tego chcecie i potrzebujecie

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:43, 13 wrz 2011

Oznajmiam że kupiłam dziś za 100 zł ze dwieście (200) różnych cebul, (krokusy i narcyzy) a więc sama zachorowałam na tę chorobę

Instagram Ogrodowiska
kaisog1 22:44, 13 wrz 2011

...Ty Misjo nasza kochana Buziak
myszorek 22:45, 13 wrz 2011

Safoya napisał(a)
Kurczaki ja je już posadziłam Nie miały być mało widoczne, więc są w dość wyeksponowanym miejscu. Zakopane i przykryte korą. Nawet nie pamiętam gdzie dokładnie.

I właśnie dlatego cieszę się, że cebulowe znikają z pola widzenia.Inaczej zaliczyłyby ze 3 razy przesadzanie w sezonie
A Danusi chwała i już. Dzięki niej zawsze to parę bezsensownych machnięć łopatą mniej.Słyszysz Danuś? Pamiętaj, tylko nie kotłuj mi tego ogródka za bardzohi hi
Gardenarium 22:46, 13 wrz 2011

A właśnie, że skotłuję

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies