Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dolina Tęczy

Dolina Tęczy

nika 13:49, 12 maj 2012

arcobaleno napisał(a)

Mnie się podoba Baaardzo

Zawsze, kiedy za oknem tak, jak dzisiaj... zimno i momentami pochmurno... Twoje zdjęcia poprawiają mi humor Te kolory... to ciepło... poproszę więcej

PS. mam takie same kaloszki
Madzenka 15:05, 12 maj 2012

Marto piękne kule w kompozycji z kaloszkami konweniującymi z bratkami MIODZIO
arcobaleno 15:29, 12 maj 2012

Konstancjo - owszem - płotek widziałam Jest bossskiii! I te białe hortensjowe kule - cudo! Moje klimaty - niewątpliwie, ale miejsca u mnie na taką kompozycję niestety nie znajdę Choć hortensje (limelight) już sobie zamówiłam - u ogrodnika i czekam na dostawę

Marzena - dzięki te kaloszki to zupełnie tak naturalnie wyszło, bo były po deszcze tak umazane w błocie, że nie wchodziłam nawet z nimi do domu

nika - no tak - trochę nam się pogoda popsuła...i nawet popadało mocno - z czego na pewno zadowolony był trawnik A i nam nie przeszkodziło to wcale we wczorajszym biesiadowaniu na tarasie

Tu w tle widać rewolucję skarpową

A tak to wygląda:

A tu pod bzem - miejsce na ciurkadełko i bujaną wygodną drewnianą sofkę

popcorn 15:46, 12 maj 2012

Ale fajnie będzie jak skończycie tę skarpę! Wejście super! Ale coniki tak oskubane bo pewnie przędziorka miały? Czy to te nowe?
Pytam bo jak moje chorowały to tak zrobiłam - chorowały od dołu...
pięknie u Ciebie
pozdrawiam!
Netka 15:50, 12 maj 2012

Marta ja nie mogę ile Wy tej ziemi wybraliście pod te kamienie ! a kamienie naprawdę piękne ! czuję, że ta skarpa będzie super wyglądać a kule miodzio w tych koszach pozdrawiam
arcobaleno 20:06, 12 maj 2012

popcarol - mam nadzieję, że skarpa wyjdzie fajnie I mam nadzieję, że Mój Mąż nie przypłaci tego pokręceniem kręgosłupa, bo dźwiganie tych kamulców to masakra! Dzisiaj skończył pierwszą fundamentowa warstwę i chodzi zgiety wpół :/
Conici przy wejściu świeżo kupione - mam nadzieję, że efekt "kija" nie jest wynikiem przędziorka Ale dziś na wszelki wypadek zaopatrzyłam się w środek na tego szkodnika i jutro zrobię wszystkim świerczkom opryski.

Netka - noo - sporo ziemi musiał Daniel wybrać, na skarpie na razie nic sadzić nie mogę bo właśnie hałdy ziemi tam leżą...

Kupiłam dziś 6 powojników i dosadziłam przy ogrodzeniu - cała rabatka powojnikowa jest tym samym reguralnie obsadzona - w sumie mam tam już 12 sztuk - mam nadzieję, że pięknie ukwiecą ogrodzeniową siatkę

A jutro zabiorę sią za porządek na rozgrzebanej części za tarasem - przeniosłam stamtąd weigelę, kalinę i wszystkie irysy - wszystko na słoneczne miejsca - już widać, że roślinom posłużą lepiej nowe stanowiska

Kosaćce lada dzień rozkwitną - malutkie irysy są własnie w rozkwicie :

Kalina mimo oblężenia mszycowego i przesadzania - cala w kwiatach
Dopiero na zdjęciach zobaczyłam, że konieczny był drugi oprysk

A na wsadzenie w zacienionej części za tarasem czekają dwa rododendrony i azalia:

arcobaleno 20:16, 12 maj 2012

Nasze pachnące bzy

I Mój Naj - w bzach

arcobaleno 20:26, 12 maj 2012

Na "leśnej" rabacie z tyłu domu nie możemy poradzić sobie z chwasciorami, które przełażą do nas z sąsiadującej łąki - tydzień czasu i jest po prostu majsakra!

patrzcie jak lezą...

Mam tam takiego cisa, którego kiedyś dostałam od Babci, zmarzł mocno parę razy i jakiś taki w ogóle "drapak" z niego - w tym roku ma ładne przyrosty, choć takie prawie żółte - nie wiem czy to normalne? I nie mam na niego pomysła w ogóle Chyba na razie po prostu pozwolę mu trochę podrosnąć

arcobaleno 20:39, 12 maj 2012

Jabłonki właśnie przekwitły - a były cudne w tym roku - i ten zapach !

Przekwitając upudrowały nam trawnik

Madzenka 20:50, 12 maj 2012

Marta, piękne kłimatyczne zdjęcia. Ach jak miło się siedzi w Twoim ogrodzie, aż żapach bzów poczułam....
Kibicuję skarpie bo będzie zachwycająca i jak precyzyjnie szpadlem wycięta Dbaj o M bo taki pracowity to skarb !!!
Świerki Conika opryskaj na przedziorka od dołu i w środku a nie po wierzchu. Atakowaly moje kiedyś ale corocznie robiłam opryski profilaktycznie i od tego czasu nie wiem co to usychanie świerka Ja mam kulę na nóżce chyba z 7 lat.