Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dolina Tęczy

Dolina Tęczy

majkel0326 23:18, 12 maj 2012

Matra,będę śledzić powstawanie skarpy,jestem bardzo ciekawa efektu.Przełażących przez płot chwastów współczuję.Na zdjęciu wyglądają jak jakaś inwazja obcych Tak mi się skojarzyło
arcobaleno 23:24, 12 maj 2012

popcarol napisał(a)
Hihi, ja też robiłam fotki, coby czerwone wyekspediować do Teśąciowej nie że jej nie lubię ale tulipanów ma mało, każde chętnie przyjmie. Ja wolę białe, biało-czerwone papuzie pełne (takich mam najwięcej) i biało-zielone. Też kupowałam swoje na targu, ale zapamiętałam nazwę - i o dziwo wyrosło z nich to co powinno Choć mam kilka tiarelli które kupowałam jako żurawki I kolorowe lilie - gdy zakwitły okazało się że wszystkie są białe (co mi zresztą pasuje akurat

Też mieliśmy robić fundamenty pod siatką, ale zrezygnowaliśmy - to dodatkowy beton, który za jakiś czas się kruszy... Więc z jednej strony żywopłot różany (już trawy przerastającej nie widać), z drugiej cisy - jeszcze wyrywam chwasty, z trzeciej trawa ozdobna posadzone "w płocie" na całej długości - lepsze to niż przerastająca trawa A z czwartej zacieniający naszą działkę betonowy płot sąsiada - niezbyt urodziwy, który obsadzam bluszczem. Ale przynajmniej chwasty nie przełażą - choć w tym przypadku przechodziłyby raczej ode mnie

pozdrawiam!!

Niespodzianki są fajne, ale niekoniecznie te w postaci czerwonych tulipanów - zamiast różowych

Ehh te chwasty...każdy ogrodnik z nimi walczy

I my też tak jak Marzena pisze - od czasy do czasu randapem przejedziemy po tej sąsiedniej łące - ale z naturą nie wygrasz

siaskaa - kurczę - nie dziwię Ci się trochę,że wena Cię opuściła - ja bym pewnie miała tak samo ! Ale już się możesz pozytywnie na nowy ogród nakręcać, planować, marzyć

Skarpa będzie murowana - betoniara już dzisiaj chodziła

monitka - bardzi miło mi się zrobiło po Twoich slowach Teraz już narzekania coraz mniej bo z dnia na dzień wszystko w oczach rośnie i aż się serce raduje na ten widok A i planów mam tyle, że hohoo, więc nie ma co narzekać, tylko trza się brać do roboty
arcobaleno 23:27, 12 maj 2012

majkel0326 napisał(a)
Matra,będę śledzić powstawanie skarpy,jestem bardzo ciekawa efektu.Przełażących przez płot chwastów współczuję.Na zdjęciu wyglądają jak jakaś inwazja obcych Tak mi się skojarzyło

No bo to prawdziwa inwazja )))

A etapy powstawania skarpy będę sie starała uwieczniać i pokazywać
Borbetka 23:31, 12 maj 2012

Skarpa super! Chwaściory... rozumiem. Mam to samo. Małż mówi, że dokleimy do siatki takie panele drewniane. Chyba dobry pomysł, nie będę widziała tego badziewia. Ropundapem pryskam za płotem na metr, ale co z tego jak pokrzywy włażą mi do ogrodu. Wczoraj była burza, dzisiaj wiało - na ogrodnika z opryskiwaczem turbo przyjdzie mi poczekać...
siaaska 23:35, 12 maj 2012

Kochana skoro betoniara już chodziła to pokazuj pierwsze cm, albo metry murku I to już
arcobaleno 23:41, 12 maj 2012

Borbetka napisał(a)
Skarpa super! Chwaściory... rozumiem. Mam to samo. Małż mówi, że dokleimy do siatki takie panele drewniane. Chyba dobry pomysł, nie będę widziała tego badziewia. Ropundapem pryskam za płotem na metr, ale co z tego jak pokrzywy włażą mi do ogrodu. Wczoraj była burza, dzisiaj wiało - na ogrodnika z opryskiwaczem turbo przyjdzie mi poczekać...

U nas najszybciej włazi podagrycznik - a to jest dopiero hardy przeciwnik !

siaskaa - na razie fundament wybrukowany do poziomu zero - maaało co widać Ale pierwszą warstwę na pewno złapię w kadr
arcobaleno 10:49, 13 maj 2012

Napisałam w dziale iglaków - przekleję jeszcze tu:

Napiszcie proszę - czy ja mogę jeszcze teraz przyciąć świerka? W celu zagęszczenia i trochę ograniczenia wzrostu? Nie wiem czy nie za późno już bo przyrostów mlodych sporo.

edit - już o mai w ogrodzie doczytałam, ze na przełomie czerwca i lipca
arcobaleno 22:59, 14 maj 2012

Codziennie obserwuję przesadzane w ubiegłym miesiącu wielkie iglaki - choiny kanadyjskie i cisy.
Wszystkie mają śliczne jasnozielone przyrosty - czy to znaczy, że możemy być dobrej myśli, że sie przyjęły na nowym miejscu?

Obok rośnie moja biedna kalinka, podjadana przez mszyce - też niedawno przesadzona na słońce - widać, że jej tu dobrze, bo pięknie kwitnie - jestem nią oczarowana

arcobaleno 23:03, 14 maj 2012

I jeszcze trochę bieli w moim ogrodzie

monitka 09:39, 15 maj 2012

To świetna wiadomość, że są przyrosty na choinie i cisie. Czyli wszystko idzie w dobrym kierunku

Arco a na kiedy masz obiecane u ogrodnika hortensje? Bo u nas są w tej chwili nie do dostania....wkurzam się na maksa bo jak mam czekać do kwitnienia aż będą w sprzedaży to mnie chyba szlag trafi...