Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dolina Tęczy

Dolina Tęczy

Diana 22:10, 10 cze 2012

Marta ja mam na ogródku tylko 2 piwonie białe, żałuję że tylko 2 sztuki zakwitły, dwa kwiaty....taka szkoda że nie więcej
arcobaleno 22:15, 10 cze 2012

Anna_studio - ja też uwielbiam łubiny A najbardziej te fioletowo-różowe właśnie

Diana - dziękuję Choć na razie to widok nieco jeszcze roboczy

Jeszcze kilka zdjęć wstawię i idę spaaaać

Jak wiejsko-sielsko to rumiany muszą być

Pierwsze kwiaty moich powojników - na płocie:

I przy tarasie - na razie jedna sztuka - w towarzystwie goździka brodatego

arcobaleno 22:20, 10 cze 2012

A te niskie goździki to po prostu uwielbiam - za ich słodki zapach głównie! Mam je w kilku miejscach ogrodu - sama rozmnożyłam z małej kępki - i pachną po prostu obłędnie

Tu zakwitła roślinka, co do której pewności nie mam - czy to są mieczyki abisyńskie?

i czosnek-mutant - jest niski, ale ogrooomny !
arcobaleno 22:23, 10 cze 2012

I jeszcze trochę moich ukochanych irysów, które tez pięknie pachną i dłuugo kwitną

nika 12:31, 11 cze 2012

arcobaleno napisał(a)

Murek wygląda fantastycznie!
A jak powstanie rabata na skarpie... to będzie po prostu pięknie Już to widzę...

A powojniki... cudownie kwitną... Zwłaszcza te niebieskie Też muszę takie mieć
majkel0326 12:56, 11 cze 2012

Marta,murek rewelacja I masz piękne łubiny i irysy.Ja też mam w ogrodzie lepsze i gorsze dni.Dobijają mnie tak jak Ciebie mszyce,straszny rok pod tym względem.Do tego mączniak na ogórkach Dobrze,że chociaż inne warzywa i kwiaty rekompensują mi nerwowe chwile
baraga1904 18:54, 11 cze 2012

Witaj Marto, wpadłam na rewizytę i muszę pochwalic: murek "salceson" rewelacyjny!!!, irysy rewelacyjne!!! piekne kwiaty i zdjęcia !!! Widac w Twoim ogrodzie pracę i pasję. Bedę wpadac do Ciebie częściej...
arcobaleno 19:00, 11 cze 2012

nika, majkel, baraga - dzięki Bardzo to miłe, że komuś się podobają efekty naszej pracy !

A ja mam nerwa strasznego - bo właśnie zlokalizowałam przyczynę choroby mojego cisa - to niestety tarczniki !!! Nie wiem czy są skuteczne środki je zwalczające - w necie są sprzeczne informacje :/ Jutro jadę do ogrodnika...

A żeby tego było mało oprócz mszyc, które oblazły już chyba wszystko, oprócz tarczników na cisie i obawy o przędziorki na conicach - dojrzalam na mojej JEDYNEJ pnącej róży mączlika (chyba - takie białe paskudztwo). To samo na marcinkach. SZLAG! Co za plaga w tym roku :/
monitka 19:07, 11 cze 2012

Oj Marta to niezbyt fajnie ...mam nadzieję że środek zadziała...
pocieszę cię że ja też jutro lecę po oprysk...coś mi zjada berberysa, nawet nie zapamiętałam nazwy co to ale takie obrzydliwe gąsienice...no i na conicę wlazł mi przedziorek...wczoraj nic nie widziałam a dzisiaj jest...masakra

Fotki jak zwykle fantastyczne optymistyczne, murek ślicznie się prezentuje mam takie same goździki tylko że białe Kępa niezbyt urodziwa ale za to zapach śliczny
arcobaleno 22:26, 11 cze 2012

Monia - ja nie cierpię chemicznych oprysków ale jak mus to mus.
Przelecialam cały ogród prawie - mszyce mam nawet na hortensjach, rododendronach i powojnikach - MEKSYK!
Do tego świeżo zakupiona limelight zaczęła mi wczoraj dosłownie mdleć w oczach - dwie mam wsadzone obok siebie, jedna ładna i jędrna a druga oklapnięta - dobrze, że rzuciło mi się w oczy...nie wiem co jej - wyglądało na to, ze za mało wody, choć obie podlewane jednakowo..tamta jednak jakby trochę krzywo wsadzona i woda ściekała w dół - poprawiłam, podlałam (nawet na noc butelkę jej zostawiłam z wodą w ziemi) no i dzisiaj juz lepiej - nawet pączki się pokazują Oczywiście oblepione jakimś owadzim badziejstwem, ale opryskałam...
Anabelki też jakieś kaprawe i pogryzione i liscie zczarniałe - ale pączki mają - a najwięcej te w tym roku na wiosnę wsadzane - przy wiosennych porządkach u Mamy oddzielone od matecznej rośliny Ledwo po dwa patyki z ziemi wystają a po kilka pąków mają

Masakra z tymi roślinami - gorzej jak z dziećmi

Cisa też spryskalam trochę owadobójczym, ale już wyczytałam, że z tymi tarcznikami to gruba batalia nas czeka, więc jutro jadę po specjalny srodek na to...trzymajcie kciuki, żeby udało się go uratować bo się wścieknę normalnie jak takie wielkie drzewsko nam szlag trafi !

A poza tym wszystko rośnie i cieszy oczy