Ale się cieszę z nowych postów! Dziękuję wszystkim za odwiedziny i za rady
Sebku, Twój punkt widzenia jednak przekonuje mnie, że powinnam pozostać przy klonie jako soliterze w tym miejscu. A jak myślisz, czy te wrzosy, ew. jeszcze jakieś inne kwaśnolubne posadzić tylko wokół drzewka, czy może „wyciągnąć„ trochę tę rabatę na kształt owalu?
Z tym półcieniem jest tak, że przy samej ścianie domu jest zupelnie sucho (okap dachu) i cień. Dlatego mój wybór padł na bukszpany, cisy i bergenie. Myślę że akurat one sprostają wyzwaniom, bo wybór roślin do takich miejsc nie jest zbyt duży. Ale Twój pomysł z hortensjami zdecydownie wykorzystam! Bo przecież mogę poszerzyć rabatę i przed tymi nasadzeniami, które już są dać właśnie hortensje
A co ja bym chciała? Ech, najchętniej posadziłabym wszystko co możliwe
Myślałam też o rabacie różanej, ale jak to się ma do klonu.....? No i gdzie wtedy je posadzic?
Jolu - cieszę sie że lubisz Danię. Więc może przy najbliższej wizycie odwiedzisz mnie?
Co do tej ściany pod domem to tak jak pisałam powyżej - suchy cień
Tak jak Sebek radzisz mi, żeby klon pozostał jako soliter. Więc zostaje!!!! A z radami wychylaj się jak najbardziej. Dla mnie wasze wszystkie uwagi są na wagę złota
Elu - żywopłot będzie raczej wysoki, myślę że ok. 160-180 cm, więc nie wiem jak z tym głogiem przy tej wysokości... Co myślisz? Na razie w rogu rośnie bez, obok forsycja, ale jeszcze maleńkie, bo rosną drugi rok z patyczków. Wszystko do przesadzenia, bo załozenie niekoniecznie było takie, że to jest ich miejsce docelowe.
Od strony sąsiada też jest żywopłot, więc jego „szaro-kamienisty„ ogródek, to co teraz tak razi, w przyszłości przysłoni.
Spróbuje moze naszkicować jakiś plan ogródka, żeby było wyraźniej wszystko widać.