Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w cieniu brzozy

Ogród w cieniu brzozy

laurowisnia 10:41, 08 lip 2014

Ewo, Sabine chciałam kupić, kupowałam go pod inną nazwą, dużo musiałabym szukać, aby znaleźć jego nazwę. Jak trafię, to dam znać. Część liliowców straciłam przez nornice, przestałam je praktycznie od tego czasu kupować, dużo je przerzucałam z miejsca na miejsce, aby je ratować, przez to utrudnione mam ich rozszyrowanie.
Pszczelarnia 11:04, 08 lip 2014

W cieniu brzozy miło popatrzeć na kolory pełni lata. Liliowce zachwycają.
laurowisnia 11:17, 08 lip 2014

Ewo zachwycają, można je podziwiać czekając na róże.
ewsyg 11:18, 08 lip 2014

laurowisnia napisał(a)
Ewo, Sabine chciałam kupić, kupowałam go pod inną nazwą, dużo musiałabym szukać, aby znaleźć jego nazwę. Jak trafię, to dam znać. Część liliowców straciłam przez nornice, przestałam je praktycznie od tego czasu kupować, dużo je przerzucałam z miejsca na miejsce, aby je ratować, przez to utrudnione mam ich rozszyrowanie.

Jeżeli chcesz to Sabina jest u Asigaw. Ja tam kupowałam i chociaż mały to zakwitł i potwierdził swoją tożsamość
agatanowa 11:48, 08 lip 2014

wspaniałe kwiaty, olśniewające róże

Jasminą mnie zmartiwłaś, że słabo powtarza
agatanowa 11:49, 08 lip 2014

laurowisnia napisał(a)

a co to za delikatne piórka?
ewsyg 11:58, 08 lip 2014

Agatko fajnie, że podpisujesz liliowce
laurowisnia 13:04, 08 lip 2014

Ewo, jak tylko wiem to podpisuję, pamiętam, że je lubisz, dziękuję za informację, ale na razie nie kupuję więcej ze względu na gryzonie.

Agatanowa, witaj, te piórka to owocostany dębika ośmiopłatkowego, jest to niska krzewinka, tak kwitła w maju.

Jasmina, w tym roku może nie będzie tak źle z jej powtarzaniem, jest bardzo rozrośnięta, dodatkowo ma tą zaletę w stosunku do innych pnących, że zakwita później i wiele z nich już przekwitło, a ona wciąż ma kwiaty, zdjęcie z niedzieli.

Rośnie razem z powojnikiem Carmencita.
grazyna 20:50, 08 lip 2014

Agatko, piękne masz kwiaty w ogrodzie w cieniu brzozy, aż podziw bierze !

Na pocieszenie, właśnie nornice pokazały się u mnie
Zjadły mi (swego czasu) wszystkie (ponad 300 szt) tulipany, myślałam,że dały sobie spokój a tu znów są Oj, ileż my się nagimnastykować musimy, by zadbać o nasze roślinki.

Jak dobrze Cię zrozumiałam, masz ochotę na więcej róż angielek, będziesz powiększać ich kolekcję ? Jak sobie radzisz z przewieszającymi się pędami ? Pozwalasz im pokładać się czy też jakoś podtrzymujesz / podwiązujesz ?

Mi marzą się takie koła obręcze, które miałyby za zadanie trzymać różę i jednocześnie pozwalać na lekkie pochylenie. Tylko nie wiem gdzie to kupić, potrzebuję jakieś 50 szt
laurowisnia 10:57, 10 lip 2014

Grażynko, tylko ona coraz większa, a mój ogród mniejszy.
Z nornicami, to ja się łączę w bólu, też się u mnie pojawiły, moje biedne jeżówki, ślimaki z góry, a teraz nornice od dołu.

Ochotę na róże mam ciągłą i nieustającą, ale...w tym roku na wiosnę nabyłam trzy nowe angielki. Przewieszające się pędy nigdy mi nie przeszkadzały, zresztą róże z roku na rok rosną w górę, dobrze się zakorzeniają i są sztywniejsze. Zakupiłam swego czasu takie obręcze w jakimś markecie, ale są za niskie, szukam podobnych ale wyższych, albo jakiegoś rzemieślnika, który chciałby takie coś wykonać.
Miałam kiedyś zakupionego Abrahama, nie z gołym korzeniem tylko w doniczce, był tak dobrze odżywiony przez producenta, że kwiaty pięknie trzymał do góry, chętnie poznałabym skład nawozów.

Poniżej Brother Cadfael, duży kwiat, może niezbyt pełny, ale skierowany do góry.

James Galway, moja nowość, może ta fotka tego dobrze nie oddaje, ale ta róża również zapowiada się dobrze pod tym względem.