Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w cieniu brzozy

Ogród w cieniu brzozy

Mirella 22:49, 28 cze 2014

Agatko,pozdrawiam cieplutko
AgnieszkaW 22:57, 28 cze 2014

Piękne masz róże. Czy Jasmine pachnie tak ładnie jak piszą, powtarza kwitnienie? Jak się sprawuje zimą? Okrywasz ją, czy tylko kopczykujesz i jeszcze jedno - jak wysoka rośnie? Wiem, pytań dużo, ale mam na nią chętkę i chcę wiedzieć, czy warto, bo dosyć droga jest. Buziaki
Gabriela 22:47, 29 cze 2014

Ależ zazdroszczę tej Giardiny, bo moją ledwo widać od ziemi, ale obsypała się kwieciem, tyle że jeszcze niewymiarowym. Widok Twojej róży czyni mi wielkie nadzieje na jej temat, tym bardziej że mam dla niej te piękne drewniane stożki, bo rosną mi dwie sztuki.
alinak 23:56, 29 cze 2014

Agatka ja też na twoje obydwie róże spoglądam z uwaga , bo bradher cadfael spod pergoli do wyrzucenia . już trzeci rok ma plamistość ...mam dość reanimowania go co roku
a jak giardina i Pirouette radzą sibie z plamistością . już nie chce żadnej jasnolistnej
laurowisnia 12:04, 01 lip 2014

Kondzio, Marta, Przemku, Renato, Mirello dziękuję za miłe słowa i uśmiech wysyłam do Was szeroki.

Agnieszko, sama wiem jak trudno wybrać, na fotkach wszystkie piękne, jak ja ją wybierałam zdecydował głównie jej kolor kwiatów, jest taki subtelny, zapach ma bardzo ładny, taki delikatny ale nos mus przy kwiatku aby go poczuć. Zastanawiałam się wtedy Jasmina czy Cindarella, zdecydowała dostępność, może warto i o niej pomyśleć. Nie okrywałam jej nigdy, kopczykowałam na początku, w mroźniejsze zimy, część pędów przemarzła, ale nie wszystkie. W tej cwili zajmuje kratkę tak 2 na 2metry, ma zdaje się 4 lata. Słabo powtarzała kwitnienie, ale już w tamtym roku kwiatów było więcej, więc im starsza, ma więcej pędów więc lepiej powtarza. Ma jeszcze jedną wadę albo zaletę, pszewieszjące się pędy, dla mnie są urocze, zwłaszcza teraz jak już jest duża i kwiatów ma mnóstwo, jak była mniejsza to trudno było dostrzec urodę kwiatów skierowanych w dół.
Zamieszczam fotki, może lepiej ją na nich widać, ale są sprzed 2 tygodni, na razie aktualnych brak, mam kłopoty ze sprzętem. Jest posadzona z lewej strony kratki.
laurowisnia 12:33, 01 lip 2014

Gabrysiu, kwiecie niewymiarowe? Może to nie Giardina, masz przecież ją od tamtego roku, może pokażesz jej kwiat? Mam ją też w innym miejscu, trochę lepszym - tak mi się podoba, bardzo powoli się rozrasta.

Alinko, jeszcze na razie czarnych plamek nie widzę, kończą kwitnienie, jak pamiętam tracą dolne liście gdzieś od połowy lata, ale nieznacznie, są przy tarasie i muszą trzymać fason. Pirouette bardzo długo kwitnie, wstawię fotki z października tamtego roku.

W tym miejscu miałam wcześniej Abrahama i nie dał rady, jest tu dosyć sucho, gleba piaszczysta, angielki chyba takiej nie lubią. Mam także Brother Cadfel, ale na dobrym stanowisku, słońce tylko rano i po południu, mało choruje, a kwiaty ma piękne.
Agania 12:11, 03 lip 2014

Prawdziwa gęstwina kwiatów, Agatko, aż miło popatrzeć jak tyle kwiecia, a róże u ciebie szaleją jedna pekniejsza od drugiej, jak prawdziwe damy dworu i jakie zdrowe

Buziak.....moja Parade zakwitła jednym kwiatem
laurowisnia 10:11, 08 lip 2014

Aganiu, właśnie szkoda, że już się zrobiła taka gęstwina, nie ma gdzie upychać kolejnych, a Parade się nie wysiliła, ale wiesz, że nie pomyłka, a teraz pewnie pięknie rozbudowuje system korzeniowy.
Dla Ciebie widoczek.

Do róż jeszcze wrócę, ale teraz czas na liliowce, pierwsze które u mnie zakwitły, dwa podobne ale drugi troszkę ciemniejszy i z mniejszymi płatkami.

Poniżej, prawdziwa piękność, do tego duży kwiat, ale kłącze jedno od czterech lat.
ewsyg 10:18, 08 lip 2014

Piękne liliowce. Ten jasny to chyba Sabine bauer
laurowisnia 10:29, 08 lip 2014

Poniżej, podobny uparciuch, Eight Miles High, obok Double Dream, delikatny pomarańcz

Asian Artistrye, uratowany przed zjedzeniem przez nornice, obok nn

Poniżej prawdopodobnie Daring Deception