Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w cieniu brzozy

Ogród w cieniu brzozy

grazyna 10:39, 15 wrz 2014

Aż krzyczeć się chce jak masz cudnie! Miło, ze pamiętasz Agatko o nasionkach dla mnie
renatamama3 10:45, 15 wrz 2014

Cudnie.Ale kipi hortkami u Ciebie .Miałam Ci wysłać priwa ,bo wybierałam się pani Magdy szkółki w sobotę ,ale w czwartek się dowiedziałem ,że sobotę M prawdopodobnie do pracy .pozdrawiam
Ozz 17:11, 15 wrz 2014

Mmmm... piękne pastele w Twoim ogrodzie...
laurowisnia 12:26, 16 wrz 2014

Przemku, czerwona jastem jak burak, Violu, Grażynko, Doniu dziękuję, takie wpisy bardzo mobilizują do dalszych działań w ogrodzie, a trochę rzeczy mam jeszcze zaplanowanych lub czekajacych na zaplanowanie. Moja pierwsza róża ukorzeniona z patyczka - Frederic Mistral, róża o mocnym cytrynowym zapachu.

Renatko, tak się domyśliłam, że pewnie plany się zmieniły, nic to, nadrobimy kiedyś.

Ozz, oby pogoda sprzyjała i nasze pastele nie przebarwiły się zbyt szybko na brązy i szarości.
Ozz 12:36, 16 wrz 2014

Oj, racja.
laurowisnia 12:42, 16 wrz 2014

Tusiala napisał(a)
Donice i to, co w nich ekstra U Ciebie ślicznie, przyjemnie, romantycznie. I wcale nie widać końca lata...

W części widać w innych już dociera, liście z akacji sypią się bardzo, wspomniałaś o donicach, nie pokazywałm tych przy wejściu, scewola jeszcze sie stara.

laurowisnia 13:15, 16 wrz 2014

Filomena napisał(a)
Agatko
piękne klimaty tworzysz, gratuluję efektów, wiem ile to wymaga pracy i cierpliwości.... to ogród dla wytrwałych romantyków.
Chciałam przy okazji zapytać o stanowisko Rhapsody i Alhymista - mam obie róże, ale R. ma bliskie towarzystwo berberysu i róży Nevada - ta ją całkowicie zdominowała. Czy Twój Alhymist nie przemarza zimą?
pozdrawiam

Filomeno witaj, z tą cierpliwoscią na początku jest trudno, bo wszystko małe, ale obecnie z praktyki człowiek już wie, że wszystko urośnie, a niektóre rośliny aż nadto.
Alchimist zimował u mnie z trzy zimy i jego pędy nie przemarzły dotąd. Z roku na rok jest coraz wiekszy, od południa jest ocieniony, jeszcze miejsce koło niego mam nie zagospodarowane, w pobliżu jest mały na razie świerk serbski i w przyszłości pewnie to miejsce się zmieni.
Rhapsody nie ma konkurencji, posadzona na środku rabaty i za duża jest jak na to miejsce, kiedyś nie sądziłam, że będzie tak duża w naszych warunkach zimowych, myślę nad zmianą tego kiedyś. Nie piszesz jakiego koloru ten berberys i czy duży czy mały, jeśli o bordowych liściach, to zdecydowanie mi nie pasuje, byłoby to smutne zestawienie.
Jeśli chodzi o Nevadę, to nie dziwię się, jej krzew to będzie kiedyś różany kolos i pięknie by wyglądał rosnąc najlepiej solo. Nie pasują też te róże właśnie z pokroju, Rhapsody ma raczej sztywne pędy i rośnie wąsko, ą Nevada ma pędy łukowato przewieszajace się.
Nie wiem do końca jak masz je u siebie posadzone i co w okolicy, czasem z różnych względów jesteśmy zmuszeni upychać rośliny w rabatach i przy odpowiednim prowadzeniu krzewów będzie dobrze.
Milka 13:18, 16 wrz 2014

Pięknie, dawno nie byłam ten ciemny rozchodnik, to Matrona, bardzo lubiany przez ślimaki
laurowisnia 13:35, 16 wrz 2014

07_Rene napisał(a)
Witaj, przeglądnęłam niemal połowę wątku i jestem pod wrażeniem szczególnie róż. Nadają ogrodowi niesamowity romantyczny nastrój Mimo wrażliwości tych kwiatów, wiem, że będę musiała sprawić sobie jakieś.
Piszesz na początku o żywopłocie z graba, ale nie dotarłam do żadnej fotki. Możesz go pokazać?

Rene witaj, po części to prawda, że są takie wrażliwe, a to na zimno, a to na wiatr, albo za mokra pogoda, a to mrozy, a w słońcu pali im płatki, ale jednocześnie to terminatorki, które pomimo niewłaściwych warunków i złego traktowania rosną i kwitną aby nas zadziwić. Tak więc nie zwlekaj tylko wybierz, posadź i czekaj na pierwszy kwiat.
Mało fotek mojego żywopłotu, gdyż jest za ogrodzeniem, nawet przysłonięty w części od ogrodu matą, która go zastępowała jak był mały, ale fotki na pewno dawałam, z tego roku znalazłam u siebie taką.

laurowisnia 13:41, 16 wrz 2014

Milka napisał(a)
Pięknie, dawno nie byłam ten ciemny rozchodnik, to Matrona, bardzo lubiany przez ślimaki

Irenko, witaj, mam takie spotrzeżenia, że im ciemniejszy rozchodnik to tym smaczniejszy dla nich, dlatego trudno wyhodować nam większe ich kępy.