Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik mimo woli

Ogrodnik mimo woli

Mala_Mi 00:41, 05 cze 2012

Bogdzia napisał(a)
A co to Ani nie ma? Idę juz spac więc i Tobie miłych snów życzę. I do jutra ale jutro bedę wieczorem bo mam lekarza i kilka spraw do załatwienia a ma padac....

Dobranoc Bożenko...ja też już uciekam spać....
a dziś takie jajeczka znalazłam.... na szczycie wieży kościelnej....

I panorama Przemyśla...pięknie położone miasto, z pięknymi zabytkami.... z bliskością arboretum w Bolestraszycach... w któym jeszcze nei byłam..

Ale zajechałam pochodzić po parku w Krasiczynie.... trudno to nazwać parkiem..jest wielkei..i jest dzikie..ludzie tu niewiele ingerują.... najstarsze drzewa maja ponad 150 lat........ są olbrzymie...... pogoda była kiepska....a drzewa ogromne i trudno je zmieścic w kadrze..tzn się nie miesciły .... w dodatku przyszła burza....i pozamiatane....
Ale to jest .....chyba dam zagadkę do odgadnięcia...... zresztą podpowiem .....cyprysik groszkowy..... taki staruszek a wysoki do nieba...i korę ma prześliczną.....
Mala_Mi 00:50, 05 cze 2012

viva napisał(a)
Aniu, no cóż mogę powiedzieć, dołączam się do pochwał, ogrom piękności w Twoim ogrodzie,
Zostawiam buźkę na dobranoc

Dla mnie wzorem jest Twój ogród.. wiec pochwała... ma wielokrotne znaczenie....
A to zblizenie na korę cyprysika.... średnica pnia..hmmmm 80cm........ metr....... ???? A miałąm miarkę w plecaku...szkoda że nie zmierzyłam..a lipy, dęby miałbym problem zmierzyć ....

A t ocoś dal miłośników bluszczu...ten na drzewie piął się na wysokość.. wzroku..dalej juz zasłaniały go gałęzie...... nawet nie próbuję oszacować wysokosci...
Mala_Mi 00:53, 05 cze 2012

Konstancja30 napisał(a)

To wiśnia Kiku-shidare-sakura, w maju kwitnie, a jesienią ma czerwonawe listki....

Ania miałam już spać ... ale nie musiałam to sobie zrobić ... dokładnie tak ... ja Kiku sakura muszę mieć ... chyba na dachu garażu ale mieć ... mieć ... mieć ... absolutnie ...

namierzyłam dziś rozrodczość na skalniaku ... mam jukę ... tj myślałam że mam jukę a ja ... ... mam juki ... obok tej starej - która nota bene jest uprzejma po raz pierwszy zakwitnąć - jest mała i też ma kikutka, który mam nadzieję rozwinie kwiat ... jestem dumna jak paw ... rozrodczość na mojej ziemi ... wywraca do góry nogami ...

Pocieszę Ciebie..nie musisz jej mieć.... kwitnie bardzo krótko..i po co ci coś takeigo..co jest ładne przez tydzień?????
monteverde 00:59, 05 cze 2012

Krasiczyn to posiadłość Sapiehów, jak rodziła im się córka sadzili lipę ,a jak syn dęba
Mala_Mi 01:01, 05 cze 2012

monteverde napisał(a)
Szczęściara faktycznie piękne, Ania kawałek korzonka dla mnie a jeszcze chciałam zapytać czy będziesz chciała kawałek kliwii pomarańczowej , bo będę rozsadzała swoją?

Zobaczymy ile dostanę od Pani..ja kbędzei do poziału to napewno dostaniesz..... piwonię NN..... za kliwię dziękuję, bo ja jedna mam.......a ogółnie moje kwatki w domu to traktujępo macoszemu i tylko zamiokulkas i storczyki są w stanie to przeżyć .....

Za to na stawie w Krasiczynie było dużo, cudownie kwitnących lilii... (to sąchyba lilie)

A tu było na tyle jasno, że coś wyszło..... coś cisopodobne....
monteverde 01:04, 05 cze 2012

a perukowce tam spotkałaś, jest ich tam sporo podobny do bonsai
monteverde 01:14, 05 cze 2012

http://www.krasiczyn.com.pl/strona/index.html?p=p_164&sName=park
viva 01:17, 05 cze 2012

W Krasiczynie byłam kilka razy, a do Bolestraszyc wybieram się już kilka lat
monteverde 01:22, 05 cze 2012

drzewostan maja imponujący , Sapiehy byli podróżnikami i zwozili mnóstwo roślin do ogrodu
Mala_Mi 01:26, 05 cze 2012

Aniu jest tam bardzo duż ociekawych i starych okazów, bo Sapiehowie byli miłośnikami podróży..i przywozili dużo ciekawych rośłin, które dotarły do naszych czasów..... a teraz wiele z nich zjada jakiś grzyb..... aż serce bolało na to patrzeć.... magnolie, jaśminowce....zapach z odległosci kilkudziesięciu metrów powalał.... i ta plątanina konarów i gałęzi..chyba cisów... wierzby zanurzone w wodzie.... robi wrażenie...
Idę spać, bo zaraz trzeba wstać..ale dam jednak zagadkę na dobranoc...co to jest.???..... od razu mówię, że sama nie wiem co to może być.... nie było tabliczki.... a jak chodziłam z przewodnikiem..to...jakoś nie interesowało mnie nazewnictwo...

A to poza konkursem...

ALe takie 4 drzewa i brakłoby mi ogrodu