Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik mimo woli

Ogrodnik mimo woli

Mala_Mi 18:32, 25 lip 2012

mira napisał(a)
Ania! - widać efekty cięzkiej pracy - ale zmienia się ogród - szok - te ptaszki w kąpieli urocze o żabie nie wspomnę i widziałam piękna ławeczkę !!

spokojnej pracy - w końcu lało w rzesz?

Nie lał.... niestety.. dziś straszyło...... i chyba obejdzie sie bez podlewania.....
eliza3 18:38, 25 lip 2012

Znowu tu przyszłam, aby podzielić z innymi zachwyt nad rabatą wiejską. Bardzo piękna, a płotek dodaje jej charakteru, bardzo urokliwa.
Mala_Mi 18:40, 25 lip 2012

Tess napisał(a)

Przylecą ptaki do każdej wody..byle troszkę krzaczków było w pobliżu.. no i niestety nie daja sie blisko podchodzić.. trzeba z oddali je obserwować....
I obiecane nowe fotki z ogrodu..

Aniu, Twój "wiejski" ogródek (za płotkiem) jest oszałamiający Jest cudny!
Co robisz, że tojad u ciebie się nie pokłada? Mój dostał podpórki a pomimo to pochylony jak starzec

Wsiowy ogród za rok idzie do poprawki cały.. niestety aby uporządkowac to co tam mam..to trzeba wykopać wszystko... i wszystko na nowo..... jakoś w tym roku nie zdecydowałąm się na ten krok.. a muszę.... bo z daleka to jakoś wygląda, fragmentami też... ale jest tam misz-masz.. niskie z tyłu, wysokie z przodu, cieniolubne na słońcu i odwrotnie.... Taka pierwsza grządka gdzie sadziłam wszystkie zakupione chciejstwa... i wyszło jak wyszło..... Ale faktem jest, że lubię ten mój wsiowy ogród z jego brakami..i niedoskonałosciami... jest nieobliczalnym
nieprzewidywalny, zmienny i kolorowy..... więc napewno zostanie u mnie.... nawet jak będzie totalnie niemodny..... odpowiada dla mojego szlonego charakterku... Nawet w tym roku chciałąm go jeszcze o 1 metr poszerzyć i wydzielić w przyszłosci kwatery.... nawet M się zgodził.. ale rozsądek wziął górę... JA nie mam czasu oporządzić tego co mam..... jak będę mieć czas... to poszerzę, a na razie nie będę skazywać kolejnych roślin na traktowanie po macoszemu.....
No i wyszedł elaborat..

Tojad się nie pokłada, bo jest osaczony innymi rołśinami z każdej strony...i go inne rośliny trzymaja na baczność... siedzi jak w autobusie z czasów PRL w godzinach szczytu...
agniecha973 18:41, 25 lip 2012

marzena napisał(a)
Twoje ptaszki na głazch skalnych świetne

a ten zestaw roślinny bardzo mi się podoba...
czy to obok hortensji Limelight rośnie mieczyk fioletowy ? a obok miskant ...jaki ?

Przylecą ptaki do każdej wody..byle troszkę krzaczków było w pobliżu.. no i niestety nie daja sie blisko podchodzić.. trzeba z oddali je obserwować....
I obiecane nowe fotki z ogrodu..

I ja się dołączam do zachwytów nad tym zestawem. Wyjątkowo uroczy.
baraga1904 18:43, 25 lip 2012

...uwielbiam twoje teksty Aniu...
...ogródek masz bardzo sielankowy, różnorodny i kolorowy i w tym jego urok
Mala_Mi 18:46, 25 lip 2012

Sebek napisał(a)
Ania - u Ciebie zawsze wszystko takie bujne - a wiejski ogród super!

Dzięki Sebuś za uznanie.... gdybym bardziej dbałą o ten mój ogród to byłoby bujniejsze, a tak niestety częśc roslin marnieje i wypada...... a ja dziwię sie, że tylko tyle.... ta rabata nie była pielona.... od 2 lat.... co większe chwasty pociągne za czuprynkę i urwę..i to z brzegu..bo w głąb nie da się wejść bo wszystko rośnie za gęsto..... a gracek czy pazurków na tej rabacie nie było od początku istnienia.... ot miescami casami na wiosnę, bo wtey jeszcze luźno, ale strach chodzić by nie zdeptać tego co kiełkuje... I to też powód dla którego lubie mój wsiowy ogród... pielęgnacja polkega na wycinaniu gorszego jesienią, lub wiosną to co nie ściełam jesienią..... W tym roku podlałam ja dopiero wczoraj pierwszy raz..... bo stwierdziłam, że marniutkie niektóre okazy.... Ot i taki ze mnie ogrodnik...
Ale gdybm miała czas, to mogę siedzieć i grzebać w ziemi od rana do nocy...... wiec trzymam ten ogród, bo gdy będę mieć czas.. to już będzie podrośniety....
Tess 18:49, 25 lip 2012

asc napisał(a)

Wsiowy ogród za rok idzie do poprawki cały.. niestety aby uporządkowac to co tam mam..to trzeba wykopać wszystko... i wszystko na nowo..... jakoś w tym roku nie zdecydowałąm się na ten krok.. a muszę.... bo z daleka to jakoś wygląda, fragmentami też... ale jest tam misz-masz.. niskie z tyłu, wysokie z przodu, cieniolubne na słońcu i odwrotnie.... Taka pierwsza grządka gdzie sadziłam wszystkie zakupione chciejstwa... i wyszło jak wyszło..... Ale faktem jest, że lubię ten mój wsiowy ogród z jego brakami..i niedoskonałosciami... jest nieobliczalnym
nieprzewidywalny, zmienny i kolorowy..... więc napewno zostanie u mnie.... nawet jak będzie totalnie niemodny..... odpowiada dla mojego szlonego charakterku... Nawet w tym roku chciałąm go jeszcze o 1 metr poszerzyć i wydzielić w przyszłosci kwatery.... nawet M się zgodził.. ale rozsądek wziął górę... JA nie mam czasu oporządzić tego co mam..... jak będę mieć czas... to poszerzę, a na razie nie będę skazywać kolejnych roślin na traktowanie po macoszemu.....
No i wyszedł elaborat..

Tojad się nie pokłada, bo jest osaczony innymi rołśinami z każdej strony...i go inne rośliny trzymaja na baczność... siedzi jak w autobusie z czasów PRL w godzinach szczytu...

(to z porównania pozycji tojada )

Aniu, piękny masz ogród. I bez powyższego elaboratu wiem, że jest taki, bo właśnie taki Tobie się podoba i jest najbardziej odpowiedni dla Twojego charakteru, temperamentu, i postrzegania świata

Ja też tak kiedyś będę miała (za ileś tam lat, jak dam radę pracować w ogrodzie i tego dożyję

Zapamiętać - tojad obsadzić na ścisło, to będzie stał jak w autobusie za czasów PRL-u
Mala_Mi 18:50, 25 lip 2012

eliza3 napisał(a)
Znowu tu przyszłam, aby podzielić z innymi zachwyt nad rabatą wiejską. Bardzo piękna, a płotek dodaje jej charakteru, bardzo urokliwa.

Płotek zło konieczne.... rabatę zrobiłam.. nieopatrznie na trasie biegów psa... za traktorem sąsiada...
Wiec ratuję nasadzenia płotkiem.. co prawda czasami odważy się i nieposłucha i przeskoczy... ale na szczęście taka niesubordynacja jest wyjątkowo rzadko... i z tego powodu rabata ma taki ząb od frontu, by cjhłopak miałjak skłądać się w zakrętach... wygląda t ookropnie, ale cóż ogród trzeba i do psa dopasować.... Teraz bym mu zostawiął ścieżkezdrowia do biegania, ja bym miałą możliwosć pielenia... a tak i pies nieszczęśliwy i ja...
iza_1611 18:59, 25 lip 2012

Witam,

przeczytałam Wasz temat, jak to się mówi, jednym tchem...

Aniu masz śliczny ogród a najlepsze jest to, że wszystko pięknie opowiedziałaś i udokumentowałaś fotkami...

Daj zdjęcie całego ogrodu np zrobione z balkonu, będzie wyglądał ślicznie o tej porze roku.
hanka_andrus 18:59, 25 lip 2012

]
Tojad trzeba obsadzić

U mnie tojad wyrasta między gałęziami bukszpanu,też ma jak w PRL-owskim autobusie.....hi,hi.