Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik mimo woli

Ogrodnik mimo woli

mira 00:36, 13 sie 2012

asc napisał(a)

Ania ale cudownie u Ciebie, zaszalałaś i masz
pracy kosztowało - coś czuję że po zimie przyjdzie nowa siła i nowe inspiracje

w szklarni w zielonej doniczce zostawiłam Ci też takie majowe chciejstwo jak od Eli możesz więc posadzić razem

No własnie ..tak się zastanawiałam czy to napewno majowe chciejstwo

Wszyscy się zachwycaja różem w ogrodzie.. a ja lubię czerwony, żółty i niebieski

Już mam nowe inspiracje, ale zaczynam raczej od wiosny.... i już nie bedzie takiego szalenstwa... jedynie przeróbka bylinówki.. i dołożenie różanki.... powoli się przepraszam z rózami, ale poczekam z ostatecznym zawieszeniem broni do wiosny

Natomiast dalej twierdzę, że najtrudniejsze zadanie to przekopać na nowo bylinówke.... żadne nowe rabaty i kałuże..... to pikuś.. Pan Pikuś.... Przemeblować wsiowy......... nawet nie mam pojęcia jak do tego podejsć..... Jesienia.... za późno na demolkę.... wiosną..za nic w świecie nie mam pojęcia co tam rośnie i co jest co... Jak już wiem, to za późno.... To z jej powodu od zeszłego roku wymyślam zajecia zastępcze.... byle tylko jej nie ruszać... Ależ nagromadziłam tam dobra...

doskonale rozumię - bo też mam ten sam problem - a nagromadzonych dóbr szkoda
ja mam zamiar podzielić na częsci rabatę czyli etapowo - Ty masz trochę miejsca więc dobry czas na przesadzanie tylko podpisać trzeba a na wiosnę na nowo powsadzać
Evchen 07:53, 13 sie 2012

asc napisał(a)

Aniu,
zostawiam buziaka...

Te .... buziak.. a ja do Ciebie gadałam u Ani

No widziałam... dobrze, że chociaż u Ani można spokojnie(J) porozmawiać, bo u Ciebie taki tlok, że ławeczka wiecznie przepełniona,...
Buziak
viva 11:46, 13 sie 2012

asc napisał(a)
Moja pierwsza werbena.. zareklamoawana na forum, kupiona zimą... posadzona i kwitnie.... tylko położyłą się na ziemi i nie widać... mam zebrać nasionaka i posiac wiosną???????? Bo faktycznie ładna....

Jedyna nieleżąca....

Aniu, na moje oko to nie jest werbena..... to jest kentrantus.... mam go, rzeczywiście bardzo się przewraca..... werbena stoi jak drut ....

Pszczelarnia 11:49, 13 sie 2012

mira napisał(a)

Natomiast dalej twierdzę, że najtrudniejsze zadanie to przekopać na nowo bylinówke.... żadne nowe rabaty i kałuże..... to pikuś.. Pan Pikuś.... Przemeblować wsiowy......... nawet nie mam pojęcia jak do tego podejsć..... Jesienia.... za późno na demolkę.... wiosną..za nic w świecie nie mam pojęcia co tam rośnie i co jest co... Jak już wiem, to za późno.... To z jej powodu od zeszłego roku wymyślam zajecia zastępcze.... byle tylko jej nie ruszać... Ależ nagromadziłam tam dobra...

To należałoby wszystko wiosną do donic, dużych szerokich, żeby rośliny miały jak w szkółce. A potem przygotować rabatę i systematycznie wysadzać jak już wiadomo co, co jest co i dokąd ma pójść. I do tego zdjęcia jako wizualizacja.
Niby wiemy jak się do tego zabrać ale .... mam tak samo. I chyba w tym roku zrozumiałam, co znaczy, że kwiatowe ogrody są najtrudniejsze w pielęgnacji i utrzymaniu. Jak się podejdzie to tego fachowo, to człek lata z sekatorem i wycina przekwitłe, żeby się nie siały albo nie szpeciły (zwłaszcza po opadach), podpiera i podwiązuje dyskretnie, musi opryskać i nawieźć, ew. wykopać, podzielić i odnowić. Dobrać towarzystwo według koloru i siedliska. O jejku. Nasze wsiowe składały się kiedyś głównie z jednorocznych - było łatwiej (wbrew pozorom); (nie licząc floksów i piwonii jako trwałych na lata) a teraz mamy wsiowe z trwałymi (w miarę) nasadzeniami a la angielskie rabaty bylinowe.

Pszczelarnia 11:52, 13 sie 2012

viva napisał(a)

Moja pierwsza werbena.. zareklamoawana na forum, kupiona zimą... posadzona i kwitnie.... tylko położyłą się na ziemi i nie widać... mam zebrać nasionaka i posiac wiosną???????? Bo faktycznie ładna....

Jedyna nieleżąca....

Aniu, na moje oko to nie jest werbena..... to jest kentrantus.... mam go, rzeczywiście bardzo się przewraca..... werbena stoi jak drut ....

To jest ostrogowiec: centranthus właśnie. Żeby się nie przewracał musi mieć chyba bardzo jałowo. Ładnie się rozsiewa. I w Anglii rośnie wszędzie przy murach, murkach.
Milka 13:17, 13 sie 2012

Aniu, witam w nowym tygodniu, podziwiam nowe obrazki
Mala_Mi 19:17, 13 sie 2012

No to ostrogowiec już jest mój ulubiony... jak dobrze, ze tu jestem, bo bym nawet nie wiedziała co mam.... bo ja tak wszystko mimio woli nadal kupuję i sadze.....
Poczytałąm o tym ostrogowcu i jeszcze bardziej mi się podoba....
I znów przyszedł mi do głowy szatański plan...... przed tarasem od frontu jakos nie mogę sięobyc bez kfaitków... Posadziłąm powojnika... zółtego... do różowego widokrzewu i ketmii..... jak pisałam ten zestaw kolorów mi totalnie nie pasuje......
Wiec przekopie powojnika (tylko nie mam pojecia gdzie go posadzić...buuuu)...a pod samym murkiem posadzę te trawki co mam przy ciurkadełku i pomieszam z ostrogowcem... tylko RATUNKU jak one się nazywają???? Świerka przytne w regularna i mniejszą kulkę, jałowca też wyśle do fryzjera, a pod spodem niech te moje irgi Biuty Coral się rozrastają...... wiecej pomysłów na front nie mam...ale ta idea mi się spodobała.... Pod murkiem będzie miał sucho, gleba tam kompletnie nieurodzajna i niech sie jeszcze sieje ...bosko.. I będzie podobnie jak na fotkach Marzenki O z Pragi..... tylko w sakli mikro

A ja kna razie mój ostrogowiec rośnie tam gdzie nie powinien..czyli w cieniu, w kwaśnym i w mokrym # warunki podstawowe aby padł

A wykopanie roślin z ponad 200m2 i uporzadkowanie... to nie lada wyzwanie.... żeby jeszcze rónwo z ziemi wyłaziły.... żeby tam nie było tak dużó cebulowych... takie pięken łąny..... teraz nawet ceubul nie wykopię, bo nie pamiętam gdzie są

wanda7 20:49, 13 sie 2012

O, ja też miałam napisać, że to ostrogowiec. Bardzo fajna roślina. Mam różowy, ale jeszcze muszę zdobyć biały.
Ania, przyszłam zobaczyć, czy wkleiłaś jakieś zdjęcia, bo u mnie nadal nie działa wgrywanie tak jak wcześniej. Ale widzę, że dzisiaj nic nie wgrywałaś, Po co to w ogóle zmieniali, jak było dobrze?
Mala_Mi 20:59, 13 sie 2012

wanda7 napisał(a)
O, ja też miałam napisać, że to ostrogowiec. Bardzo fajna roślina. Mam różowy, ale jeszcze muszę zdobyć biały.
Ania, przyszłam zobaczyć, czy wkleiłaś jakieś zdjęcia, bo u mnie nadal nie działa wgrywanie tak jak wcześniej. Ale widzę, że dzisiaj nic nie wgrywałaś, Po co to w ogóle zmieniali, jak było dobrze?

Bo z internetem jest jak z ogrodem.... zmieniamy na lepsze

Wanda, mi już wgrywa, ale na przeglądarce która się nazywa Opera.. spróbuj ją zainstalwoać.... tylko na potrzeby ogrodowiska... bardzo łatwa w obsłudze... na innych niestety niedziała nadal
eliza3 21:04, 13 sie 2012

Ostrogowiec rzeczywiście ciekawy, ciągle się czegoś nowego uczę...