Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik mimo woli

Ogrodnik mimo woli

Mala_Mi 12:24, 15 wrz 2012

Muszę posta zedytować bo się zbiesił.... i fotki stanęły w miejscu.....
Milka 12:26, 15 wrz 2012

Aniu, a ile w grupie sztuk sadzisz?
agniecha973 12:41, 15 wrz 2012

Ania, co 5-10 cm 1 cebulka krokusa?
Mala_Mi 12:41, 15 wrz 2012

irena_milek napisał(a)
Aniu, a ile w grupie sztuk sadzisz?

Zależy ile mam miesca.. nigdy się nad tym nie zastanawiałąm..sadziąłm ile wejdzie czym więcej tym lepiej....

I np pomiędzy liliami istna pstrokacizna... krokusów o róznych okresach kwitnienia... wiec długo kolorowa łączka....

A to rządki... jest ich więcej tylko jedne kwitną wcześniej inne później...... jak złąpię oddech w czasie, to poszukam lepszych fotek.....

Acha sadzę sadzarką, ale wytrzymuje trud mojej gliny tylko sadzarka chyba gardeny (niebieska) inne to można od razu wyrzucić.. wogle nie wycinaja otworów w ziemi itd itp.. mam inne ,ale ich nie używam, bo się po prostu do tego NIE NADAJĄ). POsypuję trochęziemi z worka z piaskiem (ze względu na gline... ) zasypuję troszkęziemi z worka ogrodniczej.. i zakrywam to wycięta przez sadzarkę darnią. A ja ksiespieszę to robiędziurkę szpikulcem (też taki fajny niebieski do chwastó tej samej firmy.. i chyc cebulkę w podważoną ziemię.... i nie ma śladu po sadzeniu....

Mala_Mi 12:44, 15 wrz 2012

agniecha973 napisał(a)
Ania, co 5-10 cm 1 cebulka krokusa?

Co 5-10 cm jedna cebulka krokusa... one się rozrastają.... i na kolejny rok będzie ich dużo.... pod warunkiem, że wytrzymasz z widokiem żółknacych liści do minimum czerwca.... jak zetniesz szybciej to niestety krokusy są coraz gorsze.... Każda kępka to posadzona 1 cebulka krokusa, widok na 3 sezon kwitnięcia...

agniecha973 12:55, 15 wrz 2012

OK super! Moje będą w tym półkolu grabowo-bukszpanowo-trawiastym, gdzie po krokusach wyjdą trawki Carex Montana i te listki powinny się zupełnie zgubić.
Konstancja30 12:56, 15 wrz 2012

asc napisał(a)
Metody sadzenia krokusów mam rózne.. jedne to swobodne kompozycje, drugie to swobodne bez kompozycji......

Fotki wstawiam pierwsze lepsze jakie znajdę..... cebulki daje co ok 5 cm -10cm..... może gęsto ale efekt szybszy.... cebuli się rozrastają i po kolejnym roku to jest ono....

Na rabatach sadzę gdzie tylko mam miejsce... i ile wejdzie...... a jest t otrudne, bo w jednym miescu mam na początek krokusy , potem np tulipany tarda botanicze, a potem narcyzy byb póżne tulipany.... dlatego na foto widać krokusy kępkami bo pomiedzy są inne dobra zachomikowane na potem...

Albo za krzewami.. potem i tak nic nie widać jak karzczory dostana liscie..

kompozycje swobodne.. staram sie sadzić więcej ale w sposób określony (dotyczy to trawnika, bo potem nie wolno tego kosic do czerca... wiec wiecie jak wyglada tam trawnik... ) paski pozwalają na podkaszanie trawy pomiedzy rzadkami

A tak jest rządkami.. przy czym rządek robię z minimum 2 rzedów...

do tej pory marzyłam o powrotach na łąki dolin tatrzańskich by poucztowac sobie krokusowo ... Aniu teraz to sobie krokusy wiosną u Ciebie pooglądam ... buziak
Mala_Mi 12:58, 15 wrz 2012

A to te sam na drugi sezon kwitnięcia.....

A to pierwszy sezon.......

Mam fotki układane datami.. wiec sprawnie poszło szukanie.....

Tu są posadzone bardo żadko, bo pomiędzy jest druga odmiana krokusów, tulipany i narcyze.......
a tulipanków pomiędzy nimi jest tyle a nawet wiecej bo udało mi siejak na razie znależć foto z 2011.... w tym było dużo więcej.....

A to ten rok... znalazłam...... szukałąm co mam tam jeszcze posadzone........

ale dosć wiosny..... ja sadzę cebuli później.... bo ja kciepła i długa jesieńto one zaczynajarosnąć i potem przemarzają... zdecydowanie bardzie j udane mam kwatki z tych co posadziłam później.. rekrdziski sadziłam po sylwestrze....

agniecha973 13:05, 15 wrz 2012

Dzięki za porady. Ja i tak jeszcze nie zdążę posadzić w tym tygodniu, ale na koniec września muszę zacząć, bo mam sporo do wsadzenia i może mnie zima zastać
Mirka 13:06, 15 wrz 2012

asc napisał(a)
Metody sadzenia krokusów mam rózne.. jedne to swobodne kompozycje, drugie to swobodne bez kompozycji......ia
Fotki wstawiam pierwsze lepsze jakie znajdę..... cebulki daje co ok 5 cm -10cm..... może gęsto ale efekt szybszy.... cebuli się rozrastają i po kolejnym roku to jest ono....

Na rabatach sadzę gdzie tylko mam miejsce... i ile wejdzie...... a jest t otrudne, bo w jednym miescu mam na początek krokusy , potem np tulipany tarda botanicze, a potem narcyzy byb póżne tulipany.... dlatego na foto widać krokusy kępkami bo pomiedzy są inne dobra zachomikowane na potem...

Albo za krzewami.. potem i tak nic nie widać jak karzczory dostana liscie..

kompozycje swobodne.. staram sie sadzić więcej ale w sposób określony (dotyczy to trawnika, bo potem nie wolno tego kosic do czerca... wiec wiecie jak wyglada tam trawnik... ) paski pozwalają na podkaszanie trawy pomiedzy rzadkami

A tak jest rządkami.. przy czym rządek robię z minimum 2 rzedów...

Białe cudne.