Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w lesie

Ogród w lesie

Tess 20:53, 06 lut 2013

A, miło, miło nie dziękuję, coby nie zapeszyć
Tess 22:47, 07 lut 2013

Grabulki, savnitalia potrzebuje dzipiesa (bez piesa).
Daj na PW.

grupa_trzyma... 11:45, 08 lut 2013

Wszystkich życzliwie spoglądających na Grabiowy Stumilowy Las proszę o pomoc w zaprojektowaniu nasadzeń w tym miejscu.

Rabatka znajduje się obok ścieżki prowadzącej do domu. Ta część jest:
a) zacieniona (północny-zachód)
b) rabata otoczona jest z dwóch stron ceglanym obrzeżem oraz łączącym te obrzeża łukiem z dużych polnych kamieni. Rosną tam: jodła koreańska, jałowiec i tuja. Szmaty wolę nie wyciepywać, bo nie mam czasu tam plewić, chyba że tak udałoby sie dobrać rośliny, żeby mi ładnie zadarniły te puste placki.
Ktoś ma pomysł?
Mala_Mi 12:11, 08 lut 2013

Ta tuja bardzo ładny, ale jakoś do klimatu leśnego... nie pasuje Ja bym tu jednak coś innego dała.... ale to ja........ i ja się nie znam na projektowaniu.. Ja idę do szkółki patrzę na to co mają i sobie w myślach komponuję ... albo coś mi się spodoba i wtedy myślę gdzie to upchać..
Jakiś różanecznik, hortensja... dla złamania tej ilości iglaków.... i dla koloru i zmienności latem ..... za kamienie jakieś nieekspansywne papocie.. kokorycze.......
Tu trza coś co się nie będzie gryzło z klimatem..... Zostawiając szmatę raczej nic nie posadzisz.... Ja bym dała coś zimozielone i zadarniające... Magnolii tu trzeba... ona jest superśna w takie naturalistyczne klocki.. ....... i ma super pomysły .. niebanalne
Pszczelarnia 13:45, 08 lut 2013

Ania, dobrze prawi: jakieś liściaste trzeba dać. Może graba kulę na pniu albo graba stożek (jodła ogromna i dominująca) i coś trzeciego, hortensja?. Paprocie - za sucho. Jakieś trawy znoszące cień - naturalne podszycie lasu jodłowo-grabiowego. Generalnie mamy do czynienia z kolorystyką siną i ją trzeba przełamać. Więc nie wiem jak brąz grabów w zimie ale ich zieleń w lecie jest OK. Tylko one też lubią więcej wody.
Coś żółtego? Jakiś cis żółty?
Milka 13:54, 08 lut 2013

pomyślałam o złotych cisach, w Wojsłąwicach był taki w kulę rosnący; ponadto hortensje i żurawki, paprocie, gdzie nie gdzie trawki; można też dać trzmielinę, ona ładnie się płoży i zadarni, wybrać w kolorze zółtym; koreankę można od spodu podciąć i będzie miejsce na niższe piętro, tuje i jałowiec też formować, bo z czasem brzydną
jak na żywo zobaczę, może lepiej doradzę, klimaty jak u nas
agniecha973 14:18, 08 lut 2013

Kurczę, Ania dobra jesteś. Rzeczywiście ta tuja tu mało pasuje, teraz to widzę.

Ja tu widzę koniecznie hortensję, tak jak piszecie. Może taką bardziej nieuczesaną np. Kyushu lfficial&client=firefox-a&channel=fflb" target="_blank" rel="nofollow">https://www.google.pl/search?q=hortensja+kyushu&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozillalfficial&client=firefox-a&channel=fflb

A oprócz tego dorzuciłabym parzydło lub tauwiłki z jasnymi pióropuszami (może za tymi kamieniami). http://www.dobrepole.pl/Aruncus%20dioicus%20%28sylvestris%29_-_parzyd%C5%82o%20le%C5%9Bne_nlat_66.html
http://www.dobrepole.pl/Astilbe%20x%20arendsii%20%22Astary%20White%22_-_tawu%C5%82ka%20Arendsa_nlat_840.html
http://www.dobrepole.pl/Astilbe%20x%20arendsii%20%22Fanal%22_-_tawu%C5%82ka%20Arendsa_nlat_1296.html

Widzę pięknie kwitnące zawilce, te najzwyklejsze co kwitną na wiosnę na biało http://www.dobrepole.pl/Anemone%20sylvestris_-_zawilec%20wielkokwiatowy_nlat_39.html Cholewka, tutaj piszą, że lubią słońce, a ja zawsze myślałam...

A hakonechloa Wam się podoba? Ona też do cienia.

Wiem, że siejesz niecierpki - one będą ładnie wyglądać posadzone wzdłuż tych cegiełek, a przecież lubią cień.
Milka 14:20, 08 lut 2013

o Aga, niecierpki idealnie tam pasują
grupa_trzyma... 15:05, 08 lut 2013

Czyli tuja do wywalenia?
Dopiero jesienia ją tam wsadziłam, ale trudno.
A zamiast tui coś liściastego, ale wysokości tui, czy niższe? Co będzie lepsze: kula żółtego cisa, czy grab na pniu? Faktycznie ta koreanka dominuje. Jest bardzo wyskoka.
Parzydło mam do przesadzenia.
Będę siała niecierpki i mogę je powtykać, ale ja najpierw myślę o szkielecie. Czymś co będzie też ładnie wyglądało po przekwitnięciu jednorocznych. Propozycje mi się podobają. Będę dumać i podpytywać, bo ja się tak nie znam na gatunkach jak wy. Hakone mi się podoba, ale nie wiedziałam, że się nadaje do cienia.

Kiedy patrzę na to zdjęcie to widzę wysokie tło sino-szare oraz żółte odcienie w niższych partiach. Czy dalej idziemy w żółte?

Aniu, co proponujesz na zimozielone zadarniające? Runianka? Kopytnik? Bluszczyk?
agniecha973 15:10, 08 lut 2013

Aga, a dąbrówka jako zadarniająca, ona suszę wytrzyma, runianka chyba nie.