Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I

Milka 19:19, 18 lut 2012

AgnieszkaBK napisał(a)

Dziewczyny odnośnie naszych dorosłych dzieci ....ja zawsze mówię, że ja jestem młoda.... tylko dziecko mi za szybko urosło Najlepiej to się nie zastanawiać ile ma się lat.... ja zawsze wolę myśleć, co jeszcze zamierzam zrobić A w ogóle to zamierzam żyć ponad 100 lat, żeby odebrać swoją składkę emerytalną , oszukać zus-owi się nie dam

Agnieszko, o jakich dzieciach mowisz "naszych doroslych"????? Coś mi tu nie pasuje

Irenko, przepraszam, że na Twoim wątku, ale Agnieszka mnie tak zaintrygowała...

Irciu, o dziewczyn i moim mój dzieciaczek też już ma 22 lata

He he, a ja ciągle myślałam, że Ty jesteś w okresie pieluchowych pociech Moje córki mają 27 i 22 lata

Miło mi Irciu To pewnie jesteśmy w podobnym, młodym wieku

a ja może i starsza, bo dzieci 33 i 26 ale też się czuję w podobnym wieku, hi
Milka 19:23, 18 lut 2012

Martek napisał(a)
Witaj Irenko mam oczopląs ale skończyłam spacer po wątku ))
W czerwcu urodziłam syna 97 r.więc nie ma czemu się dziwić,że kiedy zobaczyłam w TV wózek płynący rzeką chodnikową wyłam jak bóbr .Szacunek dla waszych wysiłków i za to,że wygraliście z żywiołem nie decydując się na zmianę miejsca na planecie z tego powodu .
Masz sporo ziemi wokół domu już dorosłe rośliny nie brakuje w nim ciekawych ,unikatowych gatunków .
Spore pole do popisu jednym zdaniem widziałam miejsca ,które czekają na obsadzenie .
To zdjęcie ,które pokazywałaś na początku i "skamlałaś")))))))))))o pomoc ,ktoś zaproponował żurawki i bukszpany ...Owszem one też ,ale wzorem twojego zdjęcia z berberysami nie może ich zabraknąć i na tym obrazu .Są piękne sama wiesz jest ich coraz więcej odmian,ślicznie się przebarwiają jesienią
Tyle mogę podpowiedzieć od siebie na razie .Nie jestem tu niestety ekspertem i sama mam sporo do zrobienia .Nabieram energii z ogrodowiska i liczę na swój gust i intuicję co u mnie może i gdzie rosnąć .
Muszę kończyć niestety
Całuję ciocia Marcia ))))))))))

Marta jak miło, że odwiedziłaś, wszystko zauważyłaś i dobre rady dałaś wychwyciłaś to, co ja chcę zmienić; pewne nasadzenia już robiłam i zmiany, ale roślinki małe; w tym roku zrobię chyba dużo więcej; oby nic temu nie przeszkodziło całuję ciociu Marcio
Milka 19:25, 18 lut 2012

AniaDS napisał(a)
Może ja też bym już coś wysiała. Nosi mnie...
Ale czy Romek nie skonsumuje tego, co będzie chciało wyrosnąć..

Aniu, zależy gdzie postawisz a siej, będziesz zbierać ja w tym roku dzięki wam wszystkim zaczynam sianie; do tej pory tylo maciejkę i aksamitkę siałam; a teraz i kanny i pomidorki i wiele ziół
jak posiejesz, pochwal się pozdrawiam i jak córcia?
Monic 19:29, 18 lut 2012

Och, co jak co, ale do siania to ja się nie nadaję. Jedynie właśnie maciejka to tak, a reszta niestety nie. Podziwiam wszystkich, którzy to robią. Ja nie mam jakoś do tego cierpliwości.
monteverde 19:30, 18 lut 2012

Ja w tamtym roku tak " świrowałam" z wysiewaniem nie mając prawie gdzie tego wszystkiego postawić , w tym roku spokojniutko tylko kilka kwiatków pomidorki i koniec
Milka 19:34, 18 lut 2012

no, no to powiedz jakie kwiatki już czuję, że nie amator z ciebie a ja pomidorki pierwszy raz posieję i kupiłam jakąś szklarenkę mini, że niby łatwiej
w tych kokosowych, coś mi pleśń nachodzi i zmieniam miejsce rycynusom, ale czy można teraz to zrobić?
Milka 19:37, 18 lut 2012

Monic napisał(a)
Och, co jak co, ale do siania to ja się nie nadaję. Jedynie właśnie maciejka to tak, a reszta niestety nie. Podziwiam wszystkich, którzy to robią. Ja nie mam jakoś do tego cierpliwości.

ja siałąm do gruntu, potem zapomniałąm, i często zdarzyło się, że wyrwałam, bo myślałam iż to chwast; z maciejką najlepiej mi idzie ale teraz mam achęć narobić sobie dużo sadzonek, powalczę, coś zawsze wzejdzie
malgocha1960 19:56, 18 lut 2012

Irenko,moje rycynusy tez juz spore,ale te,które moczyła,niemoczone w ogóle mi nie wzeszły.
Tak dyskutowałyście o wieku,ja byłam przekonana,ze z dzieciatkiem na zdjęciu to jakaś młoda laska,a nie mama dorosłych panienek, nie wspomne o Agnieszce i drugiej Irence.Moje dziecię ma 29 lat.
Dzisiaj posiałam lobelię biała,niebieską i czerwoną,werbenę,jeżówkę,petunię,heliotrop i jeszcze coś,już nie pamiętam.Pół dnia siałam jak głupia,tylko czy mi cos wzejdzie z tego.
Milka 20:00, 18 lut 2012

malgocha1960 napisał(a)
Irenko,moje rycynusy tez juz spore,ale te,które moczyła,niemoczone w ogóle mi nie wzeszły.
Tak dyskutowałyście o wieku,ja byłam przekonana,ze z dzieciatkiem na zdjęciu to jakaś młoda laska,a nie mama dorosłych panienek, nie wspomne o Agnieszce i drugiej Irence.Moje dziecię ma 29 lat.
Dzisiaj posiałam lobelię biała,niebieską i czerwoną,werbenę,jeżówkę,petunię,heliotrop i jeszcze coś,już nie pamiętam.Pół dnia siałam jak głupia,tylko czy mi cos wzejdzie z tego.

też je najpierw moczyłam; ale faktycznie nie wszystkie mi wzeszły, część już puszcza kolejne listki największą walkę stoczyłam z kanną najpierw nasiona trzymałam w zamrażarce, 2 dni, potem cały dzień lałam po nich wrzątkiem aż się poddały; teraz ciupkie ale idą
Pszczelarnia 20:54, 18 lut 2012

A ja, jak poczytałam o zmęczeniu gleby przy różach i zaletach aksamitek (trzeb posadzić bezwzględnie), to doszłam do wniosku, że wysieję 4 torebeczki różnych aksamitek. I dzwonek irlandzki i jednoroczny dmuszek. I nic więcej. W tym roku wszystkie warzywa wysiewa mój ojciec; już został zaopatrzony w nasiona. Bo jak razem siejemy, to mamy za dużo. Choć są plusy rozdawania rozsad wśród sąsiadów.

Bezpośrednio do gruntu sieję dużo - maciejka, słoneczniki, nasturcje, nagietki, astry, cynie.