Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I

malgocha1960 20:58, 18 lut 2012

Irenko,a dlaczego kanny trzymałas w lodówce,potem wrzątek?Nic nie rozumiem.Moje z garażu poszły do ziemi kilka dni temu i tez puszczaja,te odmianowe oczywiscie,bo te zwykłe pójda bezposrednoi do gruntu w kwietniu.
Milka 21:04, 18 lut 2012

Pszczelarnia napisał(a)
A ja, jak poczytałam o zmęczeniu gleby przy różach i zaletach aksamitek (trzeb posadzić bezwzględnie), to doszłam do wniosku, że wysieję 4 torebeczki różnych aksamitek. I dzwonek irlandzki i jednoroczny dmuszek. I nic więcej. W tym roku wszystkie warzywa wysiewa mój ojciec; już został zaopatrzony w nasiona. Bo jak razem siejemy, to mamy za dużo. Choć są plusy rozdawania rozsad wśród sąsiadów.

Bezpośrednio do gruntu sieję dużo - maciejka, słoneczniki, nasturcje, nagietki, astry, cynie.

Pszczółko, to aksamitki użyźniają glebę? a ja w ubiegłym roku nazbierałam z kilogram nasion! zrobię jakąś big rabatę. Napisz mi dokładniej, a tobie polecam oliwe z orzechów włoskich; piję rano i wieczorem, smaczna
Milka 21:07, 18 lut 2012

malgocha1960 napisał(a)
Irenko,a dlaczego kanny trzymałas w lodówce,potem wrzątek?Nic nie rozumiem.Moje z garażu poszły do ziemi kilka dni temu i tez puszczaja,te odmianowe oczywiscie,bo te zwykłe pójda bezposrednoi do gruntu w kwietniu.

Bo ja Małgosiu z nasion chcę wyhodować, a to nie lada trudność; one są twarde jak kamień i tak należy robić
a czym sie różnią odmianowe od tych drugich; mam kanny sttutgart, ale kłącza, na razie siedzą w trocinach?
Pszczelarnia 21:11, 18 lut 2012

Ja za orzechami w. nie za bardzo przepadam.
Zmęczenie gleby (gleba nie nawożona organicznie, brak zmianowania), wchodzą nicienie, atakują korzeń od środka, wgryzają się, słabe rośliny przy takiej glebie nie mają szans na obronę. Więc trzeba róże nawozić obornikiem, kompostem, dokarmiać mineralnie nawet (ponoć), bo one potrzebują dużo pożywienia.
A aksamitki odstraszają nicienie. Tylko tak myślę sobie,jak te aksamitki śmiesznie przy różach będą wyglądać? Trudno - jeden sezon się przemęczę, dam najwyżej cytrynowe albo są takie fajne waniliowe (jeszcze rzadko spotykane u nas na wsi).
Milka 21:21, 18 lut 2012

Tego nie wiedziałam, dzięki to może połącz z białymi albo z kremowymi różami; te waniliowe miałam, ładne, takie subtelniejsze
ircia 21:27, 18 lut 2012

Kupiłam już nasiona aksamitek. Ma być kolor kremowy, niewysokie. Są tak neutralne, że moim zdaniem będą pasowały wszędzie Do mojego bałaganu oczywiście, (którego już nic nie będzie w stanie zepsuć )

AniaDS 21:33, 18 lut 2012

Kłopot w tym, że to, co posieję mogę dać jedynie na parapety, żeby widno miały. A Romi wysiaduje na każdym z nich i w tamtym roku też zdążył odpowiednio potraktować co niektóre moje siewki .

Nadia wygląda od kilku godzin na szczęście lepiej, dziękuję.
ircia 21:35, 18 lut 2012

Irenko, a czy to na pewno dobry czas, zeby teraz rozmnazać bukszpan i trzmieliny?

malgocha1960 21:36, 18 lut 2012

Też kupiłam dwie nowe odmiany aksamitek, w tym kremową.Piekna jest biała albatros,ale nigdzie nie mogę jej dostac.
Milka 21:37, 18 lut 2012

ircia napisał(a)
Kupiłam już nasiona aksamitek. Ma być kolor kremowy, niewysokie. Są tak neutralne, że moim zdaniem będą pasowały wszędzie Do mojego bałaganu oczywiście, (którego już nic nie będzie w stanie zepsuć )

a ja u ciebie widze nie bałagan, ale klasykę prawie angielską masz moje ukochane lawendy i parę innych piękności szalejemy z aksamitkami, bo Pszczółka mówi, że dobre dla gleby