Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

AniaDS 17:40, 03 kwi 2013

Kondzio, co to za wypasiona róża?

Gosiu, jak miło .

Ewuniu, a tutaj czytałaś?
http://www.roses.webhost.pl/2008/03/karl-frau-druschki/

Dzięki Renatko

Martek, dzięki, również gorąco pozdrawiam, ciepło to już faktycznie za mało powiedziane .

Irenko, ja również macham , już niedługo takie widoki będą aktualne .

Kasiu

AniaDS 17:42, 03 kwi 2013

Gabrysiu, dzięki , ja też już chcę takich widoków, ale za oknem, nie na zdjęciach

Eluniu, dziękuję za piękne ujęcie lawendy, wiesz co lubię
Kindzia 17:48, 03 kwi 2013

Zobacz Aniu u Irenki, tam śniegu nie ma!!!!!!!!!!!!!!!!!
AniaDS 17:49, 03 kwi 2013

Gabriela napisał(a)
Gartentraume i Giardina - mam je od jakiegoś czasu na mojej liście, bo właśnie taki kształt kwiatów najbardziej mi się podoba. W ogóle te niemieckie nowe róże hodowli Tantau'a są urocze.
Za chwilę będę sadzić Sebastiana Kneippa, też "niemkę' od Kordesa i Leonarda da Vinci - Meillnda, właśnie ze względu na kształt kwiatów. Wydaje mi się że je też masz, albo ma je Monika.
Mam ostatnio fazę na stare róże i nowe, które przypominają stare.
Gratuluję kolejnej setki i pozdrawiam.

Ja też mam ostatnio taką fazę, śnią mi się po nocach stare, dobrze już rozrośnięte róże .
Śni mi się mój ogród cały utopiony w różach... Na razie to tylko sny, może za kilka lat się spełnią .
Mam obie te róże, mogę polecić, Sebastian to jedna z moich ulubionych róż

Sebuś

i Leoś

AniaDS 17:50, 03 kwi 2013

Kindzia napisał(a)
Zobacz Aniu u Irenki, tam śniegu nie ma!!!!!!!!!!!!!!!!!

Przynajmniej tam jest wiosna
barbara_kraj... 17:51, 03 kwi 2013

Sebusia wolę
Gabriela 18:08, 03 kwi 2013

Pszczelarnia napisał(a)
A ja nadal szukam historii kim była Frau Karl Druschky (Druschki). Dlaczego Frau skoro Karl?

A ja już wiem, ta pani była żoną przewodniczącego Niemieckiego Stowarzyszenia Róż. - Karl Frau Druschki i jej hodowca, który ją tak nazwał, Lambert wygrał na początku XX wieku z tą różą konkurs w Berlinie. Były jednak kłopoty z jej wprowadzeniem do handlu, mimo jej piękności, gdyż wybuch I wojny światowej i ogromne straty na polach bitew spowodowały silne nastroje antygermańskie w Anglii i w Niemczech. Ta piękna róża nie miała szans na sprzedaż pod swoją oryginalną , niemiecką nazwą. Sprzedawano ją więc a Anglii pod nazwą Snow Queen a w USA White American Beauty, natomiast we Francji pod nazwą Reine des Neiges.
I tak to polityka wpływa nawet na róże.
Gabriela 18:12, 03 kwi 2013

AniaDS napisał(a)

Ja też mam ostatnio taką fazę, śnią mi się po nocach stare, dobrze już rozrośnięte róże .
Śni mi się mój ogród cały utopiony w różach... Na razie to tylko sny, może za kilka lat się spełnią .
Mam obie te róże, mogę polecić, Sebastian to jedna z moich ulubionych róż

Sebuś

i Leoś

]

Aniu, dziękuję, znajduję tu potwierdzenie mojego dobrego wyboru
Rench 18:23, 03 kwi 2013

Ech.... Piękny ten Sebuś
AgnieszkaW 18:59, 03 kwi 2013

Piękny różany ogród u ciebie Aniu. Masz taką dobrą glebę na róże czy ją czymś doprawiasz przed sadzeniem? Ja byłam kiedyś zakochana w różach, potem mi przeszło, jak zaczęły chorować, przemarzać (tym bardziej że w ogrodzie byliśmy tylko weekendowo). Teraz powróciłam do róż wzbogacona doświadczeniami: jakie róże najlepiej będą tu rosły i ładnie się prezentowały. Wybrałam Bonicę. Wiem, że to róża dla początkujących, ale w ostrym klimacie dobrze się sprawdza i cały czas kwitnie, aż do mrozów, kolor też mi odpowiada. Dzięki twoim inspiracjom różanym może skuszę się na inne odmiany...? Serdecznie cię Aniu pozdrawiam