Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

BarbaraM 08:26, 12 cze 2013

Czekamy na wieści.
Oby wszystko było o.k.
AniaDS 18:40, 12 cze 2013

Zaczęłam wczoraj pisać i jakoś tak.. nie skończyłam, załamana troszkę byłam, nie tyle skutkami gradu co w ogóle tą pogodą.
Wczoraj nie dało się wiele sprawdzić, bo wciąż padało, raz mocniej raz słabiej ale bez przerw, ulewy też nam nie odpuściły w dalszym ciągu.
Po dzisiejszym obchodzie mogę napisać, że ok. 30% pąków poszło, więc kwiecia będzie mniej, wiele róż straciło pędy, część jest połamana ale więcej jest wyłamanych , zwykle u podstawy. Szczyt straciła magnolia, nieciekawie wygląda także perukowiec, irysy, bodziszki i reszta kwitnących - już w sumie nie kwitnie, zrobiło się po prostu zielono w ogrodzie.

Ale.. pozytywnie na to patrząc - mój dom stoi i nic mu nie jest, wokół mnie, szczególnie w starszych domach podziurawione zostały dachy a nawet wybite okna dachowe. Byłam przerażona wczoraj, jak wracałam z pracy, drogi w okolicy nieprzejezdne, wszędzie straże, plandeki i co można dać jako okrycie na wielu domach, dachach, pompy w ruchu, wszędzie mundurowi. Jakby jakaś apokalipsa na naszą okolicę spłynęła .

agniecha973 19:09, 12 cze 2013

Nic się na to nie poradzi, trzeba zaakceptować. Przykre.
AgnieszkaW 19:12, 12 cze 2013

Dobrze Aniu, że z domem wszystko w porządku. Róże wypuszczą nowe pędy (jak to róże). Straty zawsze bolą, ale i tak na szczęście obyło się bez tych bardziej dotkliwych. Pozdrawiam Aniu serdecznie
AniaDS 19:32, 12 cze 2013

asc napisał(a)
Nie wiem czy mam chwalić urodę kwiatów czy jakość zdjęć
I po zastosowaniu ekologicznych środków na przędziorki... zostały się ekologiczne przędziorki..

Aniu .
U mnie też pozostały.. ekologiczne przędziorki, oprysk mydłem czosnkowym zmiótł mszyce i nawet jako tako ogrodnicę, ale przędzior ani rusz .

monteverde napisał(a)
Aniu co ta niszczycielka niszczy?skopiowałam sobie zdjęcie, żeby zapamiętać paskudępiękne zdjęcia pochwal się co kupiłaś, Larissę mam czekam na kwiatki

Ogrodnica niszczylistka niszczy głównie kwiaty róż, wyżera płatki, podgryza je u podstawy, przez co wszystkie się osypują, jak nie ma kwiatów, tak jak u mnie w tej chwili, to jedzą liście.
To efekt:

Ogrodnica wylatuje teraz z ziemi i przez ok. 3 tygodnie falami pojawia sie w ogrodzie, nie w deszczu, lecz podczas ciepłej pogody. Siada na wszelkie kwiaty i krzewy, głównie na róże niestety i je co popadnie, w między czasie kopulując pomiędzy sobą. O, tu na przykład mam przykład

Każda samica zaraz po kopulacji sfruwa na ziemię i zakopuje larwy, czyli pędraki. Pędraki z kolei niszczą trawniki i inne korzonki, to ich pożywienie.

ewalm napisał(a)

Aniu, pieknie. Zwłaszcza te dwa zdjęcia - moje ulubione.

Ewuś, dzięki .

JulkAd napisał(a)

Śliczne....oczywiście róże mnie też zachwycają za każdym razem jak u Ciebie jestem, ale fotka cudna.....zapytam o aparat, bo szukam czegoś odpowiedniego....Aniu może być na pw....miłej niedzieli

Julitko, ja jestem wierna Olympusowi, mam E 520, teraz dokupiłam do niego obiektyw makro 35-50 mm, on pozwala mi na jakie takie zbliżenia. I dobrze oddaje kolory.
Oprócz tego obiektywu mam jeszcze dwa inne, kitowe, jeden jest dobry do pejzaży i widoczków, drugi do portretów zarówno ludzkich jak i roślinnych.
Często latam po forach foto, myślę, że również Nikon w droższych wersjach i Sony ma świetne lustrzanki .

Przetacznik napisał(a)

wspaniałość, urocze zdjęcia Anno : )

Nie wiem co powiedzieć, dziękuję :*

Urszulla napisał(a)
Aniu, bardzo się cieszę że miałam Cię okazję poznać osobiście
wspaniałą kupiłaś różę, a ja ciągle myślę o tej pnącej cytrynowejhi,hi
Tak wyszło zdjęcie jej po ustawieniu aparatu

i co Ty na to?

a ta róża, której nazwy nie mogłam sobie przypomnieć to Tuscany
co Ty byś powiedziała na takie plany koło dużych bukszpanów i w miejscu gdzie zimą śnieg spada.
Albo inne prozpozycje może masz ale z koloru czerwonego.

Narazie Cię całuję i ściskam

Piękne zdjęcie, głębokie i przemawiające, aż by się chciało tę różę chwycić i powąchać . W tym przypadku mój aparat zawiódł, prześwietlił kwiaty na dziesiątą stronę.

Tuscany jest piękna, dobry wybór, ale nie wiem, czy nie lepsza byłaby nowsza wersja Tuscany Superb, która ma większe, pełniejsze kwiaty i ponoć lepiej rośnie.

AniaDS 19:32, 12 cze 2013

danuta_ napisał(a)

Aniu, zdjęcia przecudowne!
Patrzę i już nie wiem czy mnie wzrok myli - jeden czy dwa złączone dzwoneczki ? - i co to jest?

Pojedyncze dzwoneczki wiszące na krótkich łodyżkach .

popcarol napisał(a)
Aniu, zdjęcia boskie! to powyżej, to chyba czosnek?
pozdrawiam!

Czosnek, ale coś mi się wyradza, z roku na rok go coraz mniej.

Evchen napisał(a)
Aniu dołączam do zachwytów nad zdjęciami i do pytania o dzwoneczkI

Dokładna nazwa to czosnek sztyletowaty, tak wygląda w całości

BarbaraM napisał(a)
Aniu,zameldowuję się na szybcika.
Piękne zdjęcia i w ogóle...
Cieszę się że mogłyśmy się poznać na żywo.
Teraz będę wpadać do Ciebie.
Pozdrawiam.
Basia

Basiu, dziękuję Ci za wizytę, bardzo się cieszę z naszego spotkania, spędziłam cudowne chwile w Waszym towarzystwie, warto było jechać . Zaraz idę Cię odwiedzić, muszę poznać bliżej Twój ogród i otoczenie .

Joaska napisał(a)

No to ja też moją chyba sprawdzę dogłębnie, może nie ma na co czekać i też będę musiała wywalić

Joasiu, Eden często źle rośnie, niekoniecznie z powodu choroby, nie ma co się martwić na zapas. Mój od początku rósł tak sobie a teraz, po 4 latach zaczął marnieć i w ostatnich dniach żółknąć.

popcarol napisał(a)
Edeny wyrzucacie? buu! Kupiłam wiosną, rośnie niespecjalnie ale na razie zdrowa. Czekam! ma nie chorować! zabraniam!
pozdrawiam

Na pewno będzie dobrze , trzymam kciuki :*.
AniaDS 19:35, 12 cze 2013

agniecha973 napisał(a)
Nic się na to nie poradzi, trzeba zaakceptować. Przykre.

No tak, ale niesmak pozostanie .

AgnieszkaW napisał(a)
Dobrze Aniu, że z domem wszystko w porządku. Róże wypuszczą nowe pędy (jak to róże). Straty zawsze bolą, ale i tak na szczęście obyło się bez tych bardziej dotkliwych. Pozdrawiam Aniu serdecznie

Na szczęście, mogło być gorzej, ogród się podniesie i otrząśnie, nie będzie tak jak być miało, ale coś będzie. Ja również pozdrawiam Aguś :*.
AniaDS 19:42, 12 cze 2013

grazyna napisał(a)
Wszystko przeczytałam, stronki obejrzałam, porady zapamiętałam, fotkami się zachwyciłam

W rudym jest Ci Aniu też ślicznie

Grażynko .
Z tym rudym to mam sto światów, to miał być miodowy blond . A wyszło, jak wyszło .

gierczusia napisał(a)
Ja też się melduję ... Buziaki zasyłam .. Fotki piękne

Elu, bardzo się cieszę, że Cię poznałam, fajna jesteś , mam nadzieję, że jeszcze nie jedną kawę wypijemy razem. Cmokam :*.

Joaska napisał(a)
Aniu zerknij do mnie powiedz czy coś moim różom jest czy nie. dzięki!

I teraz to już nie pamiętam czy byłam czy nie byłam.. Sprawdzę .

akanta napisał(a)
Witam cię Aniu ,bywam cichym ale stałym gościem w twoim ogrodzie ,podziwiam piękne róże i wiedzę o nich.Mam prośbę ,jeśli możesz wyrazić swoje zdanie co do imienia mojej nn w 83 poście.Będzie mi bardzo miło bo wiem jak jesteś rozchwytywana.Pozdrawiam.

Witaj Aniu, zaglądałam już do Ciebie, przydałoby się zrobić zdjęcie tej róży bez lampy, w świetle dziennym .

Kindzia napisał(a)
Cieszę się Aniu, ze Cię poznałam...za późno przyjechałaś, ale i tak Cię dorwałam
Macham

Kasiu, nie mogłam się doczekać naszego spotkania, ależ od Ciebie bije pozytywna energia , na samą myśl się uśmiecham .
AniaDS 19:44, 12 cze 2013

popcarol napisał(a)
Aniu, i jak tam rosliny? Grad - o nie Mój Brat ma ogródek działkowy w Trzebinii, blisko macie do siebie!! Kiedyś Cię nawiedzę, mooogę??

Hej, Kochana a jeździsz czasem do brata? Nie pytaj, tylko przyjeżdżaj, będzie mi bardzo miło. Tu, gdzie mieszkam to też w zasadzie Trzebinia, tylko, że jej obrzeża . Zapraszam i czekam na Cię

AniaDS 19:51, 12 cze 2013

Rozkwitają pierwsze róże

róża chińska - Old Blush

angielka The Wedgewood Rose przywieziona przez nasza Danusię

The Pilgrim i kolejny kwiat