Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

Gabrysia_ 22:21, 08 cze 2013

Aniu...jak wrażenia ze szkółki?
...co kupiłas?
AniaDS 22:48, 08 cze 2013

Ewcia88 napisał(a)
Dzięki za pomoc Aniu

Nie ma za co Ewuniu .

grazyna napisał(a)
Czekamy, ale i jeszcze podpytamy Aniu, czym ściółkujesz róże, o ile je czymś podsypujesz.
Sama ziemia wystarczy ?
Dopytuję, bo jak dotąd obsypywałam je korą, ale... wpadła do mnie znajoma i na widok kory pod różami okrutnie mnie zbeształa i natychmiast kazała mi ją usunąć. Co też uczyniłam w pokorze Ponoć będę mniej podatne na choroby, tak ?
I po co mi to było, teraz martwię o nie jak kiedyś o małe dzieci

A chorowały?
Znajoma nie doczytała pewnych wiadomości do końca, zobacz tutaj Grażynko, jest wątek akurat w tym temacie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2327-sciolkowanie-roz
Prosto i krótko mówiąc - chodzi tutaj o odczyn gleby, kora na zmianę tego odczynu nie wpłynie w znaczący sposób.Jeżeli podłoże samo w sobie będzie zakwaszone, to wówczas kory nie dajemy.

aneta230972 napisał(a)
Aniu co polecasz na mszyce na różach? Mąż wrócił z działki z info., że wszystkie róże zaatakowane .
A może jest cos uniwersalnego na przędziorka również ponieważ mamy problem z tujami. jest całe mnóstwo środków na rynku ale zależy nam aby kupić coś w miarę bezpiecznego. Może koncentrat Target Agricolle? Pozdrawiam Aniu .

Na przędziorka u mnie pomagał Confidor, inne środki tylko minimalizowały żer. Nie stosowałam Agricolle, więc nie napiszę o nim zbyt wiele, ale podoba mi się, że jest naturalnym środkiem owadobójczym .

Marzena2007 napisał(a)

I ja się przyłączę do pytania... Ja ściółkuję torfem bo próchnicy odkwaszonej nie posiadam... Kiedyś zastąpię to własnym kompostem... Dojrzewa... Czy kierunek myślenia prawidłowy? Mam same róże okrywowe i 4 szt austinek oraz jakieś dwie NN - ale te są niezniszczalne i przeprowadziły się ze mną ze starego ogrodu.

Marzenko, wszystko jest ok, ponadto gdyby różom było coś nie tak, to albo zaczęłyby marnieć, albo zahamowałby się ich rozwój.
AniaDS 23:16, 08 cze 2013

Olasta napisał(a)

Jeśli mogę to wyręczę Anię w odpowiedzi. Przepraszam, że się szarogęszę w Twoim wątku Aniu. Przeczytałam z uwagą cały Twój wątek i zapamiętałam, pewne rzeczy nawet zanotowałam

Ania polecała w litrze wody rozpuścić 1 łyżkę octu i łyżkę płynu do naczyń i spryskać tym róże.
Dobrze mówię?

Tak jest .

Anita1978 napisał(a)

Ja ściłółkuję korą, obsypuję nią nawet kopczyki z ziemi na zimę i nic się nie dzieje. Według mnie gorzej jest sadzić róże w żwirku czy kamykach-przemarzają

Moje nawet nie, jakoś sobie radzą i w żwirku, nie robię im kopców nawet, ale w zimie, jak tylko spadnie śnieg, to od razu pierwsza partia tej kołderki idzie tam, gdzie nie mam jak kopców zrobić .
AniaDS 23:31, 08 cze 2013

Gabrysia_ napisał(a)
Aniu...jak wrażenia ze szkółki?
...co kupiłas?

.
Bardzo się cieszę, że dotarłam na to spotkanie, ale niestety miałam godzinne opóźnienie , nie poznałam wszystkich, forumki rozdzieliły się na grupki przed moim przyjazdem jeszcze. Na chwilę przygoniła nas potem burza w jedno miejsce, ale to już nie było to samo, nie wiedziałam w sumie kto jest kto .
Ale było fajnie, tyle do "gadania" i oglądania. dziewczyny świetne, nawet nie zauważyłam, jak szybko mi czas przeleciał. A ogrody piękne, ile tam przestrzeni. Kilka zdjęć wstawiłam do wątku spotkaniowego.

Nie szalałam z zakupami, ale jak zwykle, na pamiątkę przytargałam do domu różę, tym razem kupiłam Lagunę, już od dawna o niej myślałam a dziś nadarzyła się okazja.
Na żywo jest wyjątkowo piękna, zdjęcia nie oddają jej urody, nie mówię tu tylko o swoim zdjęciu, ale o większości, nie ruszała mnie na fotkach ta róża w zasadzie ale dzisiaj, jak ja ją zobaczyłam tak na żywo... Serce tak się darło na mnie, że musiałam ją capnąć .

I biżuteria ogrodowa

sztuk trzy, pójdą między róże.
AniaDS 23:39, 08 cze 2013

Wieści ogrodowe - rozkwitła w końcu Agnes:

część pąków zgniła, deszcz zrobił swoje, tyle mi zostało z kwiatów

No i.. tak było rano, jak wróciłam kwiatu już nie było, niszczylistki ruszyły na żer, potrafiły zeżreć mi cały kwiat i część liści na Agnes, ucierpiało też kilka innych róż, ale, że kwiaty jeszcze w pąkach to zjadają mi liście .
W tamtym roku z tym nie walczyłam, teraz pora podjąć walkę, bo jak nie to za rok będzie jeszcze większa plaga.

Pokazywłam już, jak wygląda ogrodnica niszczylistka?
Oto ona, już chyba wrzucałam to zdjęcie

AniaDS 23:40, 08 cze 2013

Angielka Pilgrim - pierwszy kwiat
AniaDS 23:47, 08 cze 2013

I kilka innych fotek

AniaDS 23:47, 08 cze 2013

I trawka zakwitła

AniaDS 23:49, 08 cze 2013

AniaDS 23:51, 08 cze 2013