Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

goniak 19:05, 06 lis 2013

Nie chciałam zaśmiecać wątku o tujach, więc odpowiadam i wklejam zdjęcie tutaj.
Na zdjęciu jest połączenie srebrnych świerków Isseli Fastigiata z czerwonymi berberysami kolumnowymi oraz kulistymi (Admiration), całość zaś podbita jest żółtym kolorem tui sznurkowej (filifera aurea) i jałowca płożącego Lime Glow.

Borbetka 19:27, 06 lis 2013

Gosiu, dziękuję. Rabata komponuje się fantastycznie i bardzo mi się czerwoność podoba.
Ja mam dylemat tutaj:

To jest żywopłot z jałowca Canaertii, nie jest niebieski, ale taki jałowcowy kolor i chciałam ożywić to miejsce. Myślałam o trawie Red Baron, ale jak ją pociągnę w lewo za dom, to mam cień kompletny i nie wiem, czy ona da radę. Czerwony kolor mam w głowie. Miałam jeszcze pomysła na miskanta Variegatusa, ale posadziłam dwa za kulkami bukszpanowymi zaraz przy domku dla dzieci i się wygina do słońca, mnie to denerwuje. Masz jakiś pomysł? Super jak odpowiesz mi.
goniak 19:54, 06 lis 2013

Jak coś wymyślę to się odezwę
Zielona 21:20, 06 lis 2013

Borbetka napisał(a)
Czerwony kolor mam w głowie.
Monia, a czy Ty lubisz tawułki chińskie? Posadzone w dużej grupie wyglądają jak płomienie. I rozmiary też maja spore. No i nie lubią słońca, bo się na nim palą... Ale nie wiem, czy taka roślina w ogóle jest w Twoim typie.
Borbetka 07:55, 07 lis 2013

Miałam Marto jednego roku, ale w donicach. Jakoś ich nie umiałam zestawić z niczym. Stały przy ławce i podobały mi się, długo kwitły, ale potem zmarniały. Nie pamiętam nawet czemu. Nie mogę tych jałowców jakoś zestawić z niczym. Do tui pasuje więcej chyba, a ja już nie mam wyboru. Jest wieloletni żywopłot jałowcowy i koniec. Skłaniam się ku tej trawie Red Baron, ale nie wiem czy ona wytrzyma w częściowym cieniu. Bardzo bym chciała ożywić tamtą część ogrodu.
Dzięki Marta.
WilczaGora 08:14, 07 lis 2013

czytam, że nie możesz sezonu zakończyć...
czasem też tak mam, choć w tym roku się zdyscyplinowałam i dośc szybo zakończyłam "łowy" w szkółkach i sklepach ogrodniczych, bo to one mnie zawsze do zguby doprowadzają i kiedy mróz nos mi zamraża ja wkopuję, wkopuję, wkopuję ...bo ciągle jakieś doniczuszki jeszcze czekają...
zdjęcia "mrozikowe" rewelacyjne !!!

Zielona 08:15, 07 lis 2013

Monia - zakreśliłaś tak ogólnie to miejsce. Czy Ty chcesz rabatę spod domku pociągnąć dalej w lewo? Ile tam będzie miejsca? Dasz radę zrobić tam dwa piętra pod żywopłotem? Bo myślałam, żeby jakieś krzewy tam wsadzić, a pod nimi najniższe miejsce jakoś bylinowo zagospodarować. Latem byliny zrobią kolor, a jesienią kolorowe liście i pędy krzewów... Co Ty na to?

Skądinąd - też żywopłot jest przecież ładny! Może ja dziwna jestem, ale mam wrażenie, że tuje są wszędzie, a Ty masz dojrzałą ścianę w ciekawym kolorze. Tak więc nie narzekaj, tylko napisz, ile tam będzie miejsca?
wiunia 15:59, 07 lis 2013

Moniko zdjęcia oszronionych roślinek cudne! A co do zagospodarowania miejsca pod żywopłotem to chyba nic nie pomogę, ponieważ mam taka pustkę w głowie, że nawet nie mogę zdecydowac gdzie zadołować trawę w donicy na zimę, bo wiosną chcę ją wsadzić do donicy na tarasie, a przecież to żadne wyzwanie prawda? Tyle miejsca w ogródku , a ja nie wiem gdzie, no parodia?! Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych pomysłów, Tobie ich nie brakuje!
Viola 18:04, 07 lis 2013

Witam Cię Borbetko. Zaczęłam czytać dziś Twój wątek, już jestem na 42 stronie, ale chyba nie uda mi się za jednym razem dobrnąć do końca. Tyle inspiracji i piękności w Twoim ogrodzie. Będę czytać uważnie i śledzić następne "przygody". Zainteresował mnie Twój sad. Ja również chcę w przyszłości posadzić kilka drzewek owocowych, ale mam tak idealnie prostokątny ogród, że wszędzie byłoby go widać - musi być więc choć trochę reprezentacyjny. Widzę, że u Ciebie sad to element bardzo ozdobny. Podziwiam!
Borbetka 09:12, 08 lis 2013

WilczaGora - święta racja.
Marta - zmieszczę jeszcze cosik. Mam podpowiedź ze strony Danki, że żółte cyprysiki byłyby dobre, ale chcę pociągnąć pas w lewą stronę za dom i dalej w stronę sadu z przodu i wpadłam na pomysł, że będzie to żółty cis, bo on chyba lepiej wytrzyma cień niż cyprysik, a przed cisy jakieś byliny półcieniolubne i będzie super rządek, ale to w przyszłym roku. Oczywiście jeśli się w ogóle wyrobię wiosną z formowaniem, bo nasadziłam tyle, że ogłupiałam chyba.
Viola - napisałam coś u Ciebie, a jeśli chodzi o prostokąty to dużo na forum takich ogrodów, chociażby Monika KwiatHolandii ma taki.
Chyba sobie wykupię GardenPuzzle, żeby wgrywać swoje zdjęcia. Można zobaczyć wtedy więcej.