Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Milka 08:02, 11 lis 2013

Widzę, że cały czas planowanie....
U mnie z kretami walka wygrana, ale chyba dlatego teraz opuchlaki, bo cos tracę żurawki;(
Dzis chyba pojeżdżę wózkiem, małe, a cieszy
ewa004 11:21, 11 lis 2013

Moniś i ja pomyślałam o hortkach ,ślicznie by tam wyglądały (jak cytuję post gdzie masz wklejone zdjęcie to jest sam wpis a zdjęcie się nie wkleja co robię nie tak ?)
Borbetka 18:34, 11 lis 2013

Ewka, akurat to się nie wkleja, chyba chodzi o to, że cytowane drugi raz, ale nie wiem. Myślałam od początku o czymś białym i kupiłam nawet odętkę, ale jak ją przypasowałam do jałowca, to nie pasowało wcale. Hortki fajne, tylko nie wiem czy mam tyle miejsca tam. Na pewno coś musiałabym posadzić "w nogach" horti, bo one nie podobają mi się od dołu i wtedy zrobi się już szerszy pas. Muszę się zastanowić, no i jeszcze pojawił się problem kolejny ... lekkie zamieranie tego żywopłotu. Muszę go ratować i do tego potrzebne jest dojście. Jak je zastawię kolejnym piętrem będzie trudno ciąć i pielęgnować. Tak mam po drugiej stronie ogrodu i męczę się bardzo z cięciem.
Dzisiaj dużo pracowałam w ogrodzie mimo święta. Czuję dość długą przerwę, bo padało i padało od wielu dni.
Boli mnie i to i tamto. Jednak bieganie, które uskuteczniam od 1,5 miesiąca w porównaniu z pracą fizyczną w ogrodzie typu kucanie, dźwiganie, walenie łopatą przy kopaniu dołków w ciężką od wody ziemię, to zupełnie co innego. Co tam, jutro będę nówka.
Borbetka 18:35, 11 lis 2013

irena_milek napisał(a)
Widzę, że cały czas planowanie....
U mnie z kretami walka wygrana, ale chyba dlatego teraz opuchlaki, bo cos tracę żurawki;(
Dzis chyba pojeżdżę wózkiem, małe, a cieszy

Ja jeszcze nie wygrałam. Zobaczymy w kolejnych dniach. Wózeczek mam już umyty i schowany. Czeka na przyszły sezon. Macham Irenko. Jak tam paluszek?
Borbetka 18:35, 11 lis 2013

wiunia napisał(a)
Pozdrawiam Moniko, pewnie wszyscy przez zimę będziemy kombinować zmiany bądź aranżacje nowych rabat Długie wieczory będą bardzo produktywne|

Oby były Wiunia. Ja rysunków po zimie mam mnóstwo, a potem i tak inaczej sadzę .
Borbetka 20:50, 11 lis 2013

Szukam kompozycji roślinnych pod drzewami podkrzesanymi z dolnych gałęzi. Przymierzam się do moich świerków z tyłu. Jeśli macie jakieś linki, podeślijcie proszę.
goniak 21:06, 11 lis 2013

Borbetka napisał(a)
Szukam kompozycji roślinnych pod drzewami podkrzesanymi z dolnych gałęzi. Przymierzam się do moich świerków z tyłu. Jeśli macie jakieś linki, podeślijcie proszę.

Oj, trudno będzie młodym roślinom konkurować o wodę i składniki pokarmowe ze świerkami
Borbetka 21:10, 11 lis 2013

Zdaję sobie Gosiu sprawę, ale chciałam zrobić takie górki z kompostu. Świerki mam 3 z tyłu domu, miejsca nie jest dużo, bo dom jest w tyle działki. Zajmują sporo miejsca, właściwie ten największy mnie denerwuje, pospolity świerk, który ma bardzo duże przyrosty roczne. Siedzę teraz i szukam pomysłów, co by mi tam pasowało, ale niewiele tego jest w sieci.
goniak 21:27, 11 lis 2013

Górki jako takie będą dodatkowo odciągały wodę od korezni posadzonych roślin
Będziesz musiała raczej po całości wykonać tzw. rabatę podwyższoną i sam kompost tu nie wystarczy, bo jest zbyt delikatny i szybko przesycha.
Borbetka 07:35, 12 lis 2013

Coś będę musiała wymyślić. Na razie zostaną te 3 świerki z gałęziami aż do dołu, bo rosną jeden za drugim i fatalnie by to wyglądało, gdybym podkrzesała tylko jeden. Pozostałe dwa są ładne, a tak w ogóle to trzeci zasłania kompostownik, więc nic nie mogę na razie podciąć. Ten duży tylko zabiera mi przestrzeń.